21/04/2023 21/04/2023  Σε σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του 1ου Διαμερίσματος της Αθήνας, αλλά και πλήθους άλλων κατοίκων της πόλης, έλαβε χώρα εχθές 20 Απριλίου 2023, ο πανηγυρικός Εσπερινός για την κορυφαία εορτή της Θεοτόκου Παναγίας, Ζωοδόχου Πηγής. Στον περικαλλή ομώνυμο ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, που συνιστά ένα...
21 Απριλίου, 2023 - 10:35
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2023 - 10:40

Κατανυκτική προσευχή για τη Zωοδόχο Πηγή, στον ιστορικό ναό της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα

Διαδώστε:
Κατανυκτική προσευχή για τη Zωοδόχο Πηγή, στον ιστορικό ναό της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα

 Σε σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καθολική συμμετοχή του λαού του 1ου Διαμερίσματος της Αθήνας, αλλά και πλήθους άλλων κατοίκων της πόλης, έλαβε χώρα εχθές 20 Απριλίου 2023, ο πανηγυρικός Εσπερινός για την κορυφαία εορτή της Θεοτόκου Παναγίας, Ζωοδόχου Πηγής. Στον περικαλλή ομώνυμο ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, που συνιστά ένα από τα βυζαντινά αριστουργήματα της πόλης και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως μνημείο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

  • Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε ένα ναό ακόμα, που οικοδομήθηκε το 1846, σε σχέδια του κορυφαίου αρχιτέκτονα του 19-ου αιώνα Δημήτρη Ζέζα, με μείζονος αισθητικής αξίας αναγεννησιακές αγιογραφίες του σπουδαίου μας Ζωγράφου Τάσου Λουκίδη και που φέρει ακέραια την ηθική σφραγίδα του μεγάλου δασκάλου του γένους Γεώργιου Γενναδίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κατασκευή του και ήταν και ο βασικός οικονομικός χορηγός της ανεγέρσεως του ναού. Αλλά και της σπουδαίας επίσης ελληνίδος και εθνικής ευεργέτου Μιχαέλας Τοσίτσα, που διάστικτη από το ορθόδοξο ήθος και την αγάπη της για την Παναγία, συνέδραμε ζωτικά και αυτή, στα έξοδα για την κατασκευή του ναού.

Ενώ στην επιτροπή ανεγέρσεώς του, συμμετείχαν επίσης οι κορυφαίες προσωπικότητες της τότε αθηναϊκής κοινωνίας, από το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Σχοινάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Σκούφος και ο μεγάλος Εθνικός ευεργέτης και πρωτοπόρος του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, Σταμάτης Δεκόζης Βούρος, που έφυγε κυνηγημένος από τους Τούρκους κατά τη σφαγή της Χίου, μεγαλούργησε επιχειρηματικά στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιέννη, για να επιστρέψει τελικά στη μητέρα πατρίδα Ελλάδα και να προβεί σε ποικίλες κοινωνικές και εθνικές ευεργεσίες.

Στον πανέμορφο και μεγαλοπρεπή ναό λοιπόν της Ζωοδόχου Πηγής στην οδού Ακαδημίας, ένεκα του οποίου, όλη η συνοικία της ευρύτερης περιοχής ονομάζεται «Ζωοδόχος πηγή», συνέρευσαν μαζικά οι Αθηναίοι, για να γιορτάσουν την κορυφαία εορτή της παναχράντου Παναγίας μας. Ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής γίνεται την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, ακριβώς πέντε μέρες μετά το Άγιο Πάσχα και ανήκει στις κινητές εορτές του εκκλη-σιαστικού μας έτους. Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής προς τιμήν Θεοτόκου Παναγίας μας, δεν συναρτάται με τη ζωή της Παναγίας, όπως οι υπόλοιπες θεομητορικές εορτές, παραδείγματος χάρη τα Εισόδια, ο Ευαγγελισμός και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Αλλά είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας, ένεκα των θαυμαστών επεμβάσεων της για τη σωτηρία πολλών ταλαιπωρημένων ανθρώπων, που επικαλέσθηκαν τη συνδρομή και την αρωγή της. Και μας υπομνίζει η εορτή, τα θαύματα που έκανε η Παναγία σε ένα συγκεκριμένο ναό της στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος και προκαλεί η συγκινησιακή έξαρση σε κάθε πιστό και ορθόδοξο, έχοντας πέραν του ναού και μοναστήρι και αγίασμα.

Η εορτή είναι αφιερωμένη στην άχραντο Παναγία, η οποία είναι δημιούργημα του Θεού, όπως και οι άλλοι άνθρωποι και που πάραυτα κυοφόρησε υπερφυσικά και συνέβαλε με την υπακοή στο θέλημα του Θεού, στην ανθρώπινη φύση του Ιησού Χρήστου. Έφερε στη ζωή το θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, δηλαδή τη ζωή και την ανάσταση της ανθρωπότητας και τον ελευθερωτή των ανθρώπων, από τα πάθη και τις αδυναμίες.

Ο ιστορικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί της Κωνσταντινούπολης, οικοδομή-θηκε τον 5-ο μ.Χ. αιώνα και βρίσκετε χωροταξικά στην περιοχή Επταπυργίου της Κωνσταντι-νούπολης, έξω από τη δυτική πύλη Σηλυβρίας, στη οποία υπήρχαν και τα επονομαζόμενα «Παλάτια των πηγών». Το Μπαλουκλί πήρε το όνομά του από το «balik» που σημαίνει στα τούρκικα ψάρι και περιλαμβάνει το μοναστήρι την εκκλησία και το Αγίασμα.

Του πανηγυρικού εσπερινού, στη σημαντική αυτή εορτή του ορθοδόξου ήθους του αθηναϊκού λαού, χοροστάτησε ο ευλαβής Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης κ.κ. Βαρνάβας Θεοχάρης, συνεπικουρούμενος από τον ευσεβή αρχιερέα Πατέρα Ηλία Δροσινό – που είναι και ο αρχιερατικός προϊστάμενος του σπουδαίου αυτού ναού της Αθήνας μας, αλλά παράλληλα και Μέλος ένεκα του υψηλού ιερατικού του κύρους, του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – αλλά και από τους άλλους ευλαβείς ιερείς του ναού. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, επακολούθησε εκλιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής, στους περιμετρικούς δρόμους της εκκλησίας, στην Ακαδημίας και στη Σόλωνος, υπό τους γλυκύτατους παιάνες της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που με τους ωραίους πολύχρωμους ήχους της, επένδυσε αισθητικά την ιερά πομπή και σκόρπισε τα πιο χαρμόσυνα μηνύματα στους συμμετέχοντες στη λιτανεία πιστούς.

Με την επάνοδο της εικόνας στην εκκλησία, το λόγο έλαβε ο ευλαβής Πρωτοσύγκελος κος Βαρνάβας Θεοχάρης και αφού διαβίβασε το ευγενές και διάστικτο από αγάπη πανηγυρικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και η άχραντος Παναγία, τη θαυματουργό παρουσία της οποίας γιορτάσαμε, να σκέπει και να ευλογεί όλο τον κόσμο και να του χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία. Στην αντιφώνησή του ο αρχιερατικός προϊστάμενος του ναού Πατέρας Ηλίας Δροσινός, ευχαρίστησε εγκάρδια το φιλόχριστο λαό των Αθηνών για τη συμμετοχή του στην πανηγυρική γιορτή, τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, για την καθόλα τιμητική παρουσία του, το ενοριακό συμβούλιο, το φιλόπτωχο ταμείο καθώς και τους εθελοντές του ναού, για τις άοκνες προσπάθειές τους στον καλλωπισμό και στολι-σμό της εκκλησίας, τη φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων για την εξαιρετική αισθητικά παρουσία της, που λάμπρυνε με τους παιάνες της την εορτή, αλλά και την Ελληνική Αστυ-νομία, για τα άψογα μέτρα τάξης που έλαβε, προκειμένου να λάβει χώρα απρόσκοπτα η εκλιτάνευση της Ιεράς εικόνος.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα και η άχραντος Παναγία, η Ζωοδόχος Πηγή όλου του κόσμου, την οποία πανηγυρικά εορτάσαμε, να χαρίζει υγεία, ηθική ευμάρεια και πνευματική ευεξία σε όλο τον κόσμο !

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Ζωοδόχου Πηγής :

Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων