29/01/2024 29/01/2024 Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την προφρόνως χορηγηθείσα ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ως του σεπτού Ποιμενάρχου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τελέσθηκε, χθες, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ....
29 Ιανουαρίου, 2024 - 8:06
Τελευταία ενημέρωση: 29/01/2024 - 8:09

Κερκύρας Νεκτάριος: «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Ένα πολυτίμητο δώρο του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα»

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Ένα πολυτίμητο δώρο του Θεού στην Εκκλησία και την Πατρίδα»

Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την προφρόνως χορηγηθείσα ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ως του σεπτού Ποιμενάρχου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τελέσθηκε, χθες, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, στον ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 16 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του αλήστου μνήμης, μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου(+28-01-2008).

Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του σεπτού Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, συμπροσευχομένου και του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Μας λείπει σε προσωπικό, εκκλησιαστικό και εθνικό επίπεδο και τον αναπολούμεμε μεγάλη νοσταλγία”

Ο Σεβ. Κερκύρας κ. Νεκτάριος με την δυνατή και λίαν διδακτική ομιλία του,αναφέρθηκε, με θερμούς λόγους, γλαφυρέςεκφράσεις και ρητορική δεινότητα, στην πολυτάλαντη και φωτεινή προσωπικότητα του μακαριστού Πρωθιεράρχου κυρού Χριστοδούλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μία εμβληματική εκκλησιαστική προσωπικότητα πρώτου μεγέθους,ένας μεγάλος διδάσκαλος της πίστεως και της ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας, ένας φιλόστοργοςΠοιμένας με υψηλά και άγια οράματα για την Εκκλησία μας, ένας θαρραλέος και ασυμβίβαστοςομολογητήςτης ευαγγελικής αληθείας, που με προφητική ενόραση ‘’έβλεπε μπροστά’’, προετοιμάζοντας με τον αφυπνιστικό καιπύρινολόγο του τον λαό του Θεού για τις δύσκολες στιγμές τις οποίες σήμερα βιώνει, ένας σπουδαίος εφευρετικός και πρωτοποριακός εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, ένας αληθινός Πατέρας αποστολικού διαμετρήματος, που ηγάπησε τη νεολαία μας, ένας αγνός και καθαρός πατριώτης, ένα πολυτίμητο δώρο και μία εξαιρετική ευλογία του Θεού, που θα πλουτίζει την Εκκλησία και την Πατρίδα μας για πολλούς χρόνους,μια αξία ανέγγιχτη από την φθορά του χρόνου.

Διηκόνησε με προφητική ενόραση, θυσιαστικό φρόνημα, καθαρό και ασυμβίβαστο λόγο και φιλάνθρωπη διάθεση το μυστήριο της Εκκλησίας και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Διεμαρτυρήθη με θάρρος, αφοβία, ελληνοπρεπή αξιοπρέπεια και αρχοντιάόταν επεχειρήθη μεστοχευμένη θρασύτητα η περιθωριοποίηση της χριστιανικής πίστεως και η υποτίμησις της ζωηφόρου παραδόσεώς μας, προσέφερε εαυτόν θυσιαστικώς για την αλήθεια του Χριστού και την προάσπιση της θρησκευτικής και εθνικής μας ταυτότητος, δεχόμενος πολλές φορές έναν ανηλεή, άδικοκαι έως εξοντώσεωςπόλεμο.Ο αμυντικός και πολυμέτωπος αγώνας τουκατά των οχυρωμάτων της ασεβείας και του ευτελισμού της αξίας του ανθρώπου, ο αφυπνιστικός του λόγος, ως εγερτήριο σάλπισμα, μένουν όμως εις τον αιώνα! Καλούμεθα να τιμήσουμε την μακαρία μνήμη του, μιμούμενοι πρωτίστως τις ένθεες αρετές του και ακολουθούντες το φωτεινό παράδειγμά του!

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως εκφραστής του κάλλους, της ανθεκτικότητος και της αντοχής του εκκλησιαστικού και εθνικού μας κυττάρου, ασφαλώς δεν θα ήθελε να μείνουμε ”κολλημένοι” στο χθες, αλλά μας προτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με την δύναμη, την εμπειρία και την έμπνευση της ενδόξου, ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας.

Οι πνευματικές του υποθήκες είναι ιδιαιτέρως επίκαιρες σήμερα, διδακτικές και υπομνηστικές του χρέους και της ευθύνηςμας. Ενθυμούμεθα το φωτεινό παράδειγμα της ζωής του, τις θυσίες του, το φιλόθεο πάθος του για την Εκκλησία και την Ελλάδα. Μας λείπει σε προσωπικό, εκκλησιαστικό και εθνικό επίπεδο και τον αναπολούμεμε μεγάλη νοσταλγία, ιδίως στους πικρούς και αποκαλυπτικούς καιρούς μας.

Η χρονικώς τελευταία μεγάλη υποθήκη ζωής, που άφησε από την κλίνη της ασθενείας του, ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στους απανταχού Έλληνες, λίγο πριν εγκαταλείψει τον πρόσκαιρο αυτόν κόσμο, το πρωΐ της 28ης Ιανουαρίου 2008, ήταν: ”Αντίσταση και ανάκαμψη!” Αντίσταση, σε ότι ευτελίζει, συνθλίβει, μαζοποιεί και αποιεροποιεί τον άνθρωπο, σε ότι τον αποκόπτει από τις ζωηφόρες ρίζες του, σε ότι υπονομεύει το μέλλον του. Ανάκαμψη πνευματική και εθνική, ως προϋπόθεση ευημερίας και προόδου της κοινωνίας και της Πατρίδος μας, για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει».

Ακολούθως, τελέσθηκε ιερό τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, συμπροσευχητικώς παρόντων, μετά των Σεβ. Αρχιερέωνκαι πολλών εκ των πνευματικών τέκνων και αναστημάτων του, κληρικών και λαϊκών συνεργατών του, αλλά και πλήθους κόσμου και νέων, των οποίων η παρουσία και εφέτος στο ιερό χρέος της σεπτής του μνήμης υπήρξε άκρως συγκινητική.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων