01/08/2022 02/08/2022 Επτά θαύματα φιλανθρωπίας με επίκεντρο τα παιδιά κατά τα πρότυπα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου δίνει στη δημοσιότητα το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο: Πρωταγωνιστής επτά μικρών θαυμάτων σε αντίστοιχες οικογένειες με μικρά παιδιά έγινε για το τελευταίο τρίμηνο το ΚΕΣΟ. Τα επιτεύγματα αυτά...
01 Αυγούστου, 2022 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 02/08/2022 - 11:24

ΚΕΣΟ: Επτά θαύματα φιλανθρωπίας με επίκεντρο τα παιδιά

Διαδώστε:
ΚΕΣΟ: Επτά θαύματα φιλανθρωπίας με επίκεντρο τα παιδιά

Επτά θαύματα φιλανθρωπίας με επίκεντρο τα παιδιά κατά τα πρότυπα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου δίνει στη δημοσιότητα το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

Πρωταγωνιστής επτά μικρών θαυμάτων σε αντίστοιχες οικογένειες με μικρά παιδιά έγινε για το τελευταίο τρίμηνο το ΚΕΣΟ.

Τα επιτεύγματα αυτά κατορθώθηκαν λόγω της Διαφάνειας των χειρισμών μας, της Εμπιστοσύνης, που έδειξαν και δείχνουν οι χορηγοί μας, (που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) έχοντας δοκιμάσει το έργο μας, την Αποδοτικότητα, την Συνέπεια, καθώς και την αποτελεσματικότητα της Δικτύωσης, που έχουμε αναπτύξει με άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών με νομικούς, με επιχειρηματίες, κλπ

Πυξίδα και παράδειγμα ταυτόχρονα, για τα άλματα αυτά, αποτέλεσε ο ίδιος ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας λειτουργούσε ως ένας διαχρονικός Άγιος Βασίλης, με συνοδοιπόρο του τον οδηγό του Βλάση. Διακριτικά και χωρίς την προσμονή της ανταπόδοσης, όταν μάθαινε ότι στο ποίμνιο του υπήρχε πρόβλημα σε οικογένειες – δεδομένου ότι στη Βοιωτία, όπου τα γεωγραφικά μεγέθη ήταν μικρότερα από εκείνα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών – δρούσε αθόρυβα, πηγαίνοντας στο σπίτι της οικογένειας βράδυ ρίχνοντας ένα φάκελο με χρήματα κάτω από τις πόρτες των πασχόντων, ώστε να απαλύνει τα προβλήματα των ανθρώπων.

Εμείς εδώ στο ΚΕΣΟ, δεν έχουμε χρήματα για να τα δώσουμε στους ανθρώπους, που πάσχουν, αλλά όπως λέει ο λαός μας, έχουμε «πρόσωπο» ή καλλίτερα συνεργάτες – χορηγούς, που ανταποκρίνονται στα καλέσματα μας για βοήθεια, όταν πείθονται από τις εκθέσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας, ότι αξίζει να χρηματοδοτήσουν μια δράση για επούλωση προβλημάτων μιας οικογένειας και μάλιστα όταν σε αυτή υπάρχουν παιδιά και τα παιδιά, πρέπει να είναι ευτυχισμένα.

Έτσι λοιπόν, η Κοινωνική μας Υπηρεσία και συγκεκριμένα η Κοινωνική μας Λειτουργός κα Ειρήνη Χαιρέτη το τελευταίο τρίμηνο και πιο εντατικά τον τελευταίο μήνα, αντιμετώπισε δυο σημαντικά περιστατικά οικογενειών, που μας παραπεμφθήκαν από την αντίστοιχη Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα υπόλοιπα περιστατικά, ήταν δικά μας.

Όλα έτυχαν σχολαστικού ελέγχου, μετ΄ επισκέψεων της κ. Χαιρέτη & του Κων. Σαλεβουράκη στα σπίτια των ωφελουμένων και τελικώς έτυχαν αίσιας έκβασης. Ας δούμε ένα προ ένα τα περιστατικά.

Περιστατικό Ι: Αφορούσε μονογονεϊκή οικογένεια που διαμένει στην Καλλιθέα. Η μητέρα είναι θύμα έμφυλης λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από τον πρώην σύζυγο της, με πολλά προβλήματα υγείας και λαμβάνει βαριά φαρμακευτική αγωγή. Μας ήρθε από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (ΓΦΤ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΙΑΑ).

Επιθυμούσε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της. Αιτήθηκε «ως άπιαστο όνειρο, ένα κλιματιστικό». Το αίτημα, καταγράφηκε, ο έλεγχος έγινε. …Μετά από 15 ημέρες και σε συνεννόηση με τους χορηγούς, λάβαμε το πράσινο φώς. Αυτοί, πλήρωσαν σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, την αγορά και την εγκατάσταση ενός κλιματιστικού. Η χαρά και οι ευχαριστίες προς όλους δεν περιγράφονταν.

Περιστατικό ΙΙ: Σε οικογένεια, που και αυτή μας παραπέμφθηκε από το ΓΦΤ. Δουλεύει μόνο ο πατέρας. Το ζευγάρι δίνει καθημερινά μάχη, να ενδυναμώσουν το παιδί τους, που πάσχει από παιδικό καρκίνο. Πριν ένα μήνα, από ατύχημα, έπιασε φωτιά ο αποροφητήρας της κουζίνας. Από εκεί, η φωτιά, μεταδόθηκε στο υπόλοιπο διαμέρισμα του Παγκρατίου. Ταυτόχρονα ο παιδογκολόγος συνέστησε στην οικογένεια να απομακρυνθεί το παιδί, από το σπίτι, ώστε οι αναθυμιάσεις, να μην επιβαρύνουν την υγεία του. Η απόγνωση των γονέων, κορυφώθηκε. Απευθύνθηκαν όπου πίστευαν ότι θα βρουν λύση. Η αγωνία, τους οδήγησε και στο ΚΕΣΟ. Ακολούθησε επίσκεψη από το ΚΕΣΟ στο διαμέρισμα, όπου διαπιστώθηκαν οι βλάβες.

Ανασκουμπωθήκαμε. Αρχικά απευθυνθήκαμε στο κατάστημα Χρωμάτων και Βερνικιών ΤΡΑΚΑΔΑΣ AEE της οδού Μιχαλακοπούλου και προς τιμή του επιχειρηματία – εμπόρου όχι μόνο ευαισθητοποιήθηκε να βοηθήσει, αλλά έστειλε και συνεργάτη του, στο σπίτι της οικογένειας, ώστε να καταγραφούν τα είδη και οι ποσότητες χρωμάτων, που απαιτούνταν για την ανακαίνιση τα οποία ανήκαν στη κατηγορία των οικολογικών, ώστε να μην έχουν αναθυμιάσει. Ακολούθως,  πατέρας, μάνα και θείος του παιδιού έτριψαν και έβαψαν τοίχους, ντουλάπια και κάθε επιφάνεια καμένη. Όταν ολοκληρώθηκε η προεργασία, πάλι οι Χρυσοί χορηγοί μας, από γνωστή μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, έστειλαν στην οικογένεια δωρεάν κουζίνα και απορροφητήρα με πληρωμένη και την τοποθέτηση.

Η οικογένεια θεώρησε σημάδι Θεού την αποκατάσταση και εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ άναψαν μια λαμπάδα για τον Αρχιεπίσκοπο, για όλο το ΚΕΣΟ, και όσους άλλους βοήθησαν συμπεριλαμβανομένων και των χορηγών – ευεργετών.

Περιστατικό ΙΙΙ: Οι συνθήκες διαβίωσης τετραμελούς οικογενείας οικονομικών μεταναστών από την Αίγυπτο με τέσσερα παιδιά -ωφελούμενη του ΚΕΣΟ- ήταν απερίγραπτες. Διαμένει στα Πατήσια. Πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος από την Κοινωνική μας υπηρεσία, ενημερώθηκαν οι χορηγοί και δόθηκε το πράσινο φως για την ανακαίνιση. Αγοραστήκαν χρώματα και ντουλάπια. Έτσι υπό την εποπτεία του συνεργάτη μας κ. Νίκου Σοφιανίδη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης και για τρίτη φορά σε ένα μήνα οι Χρυσοί μας χορηγοί, ανταποκρίθηκαν και απέστειλαν δωρεάν κουζίνα και απορροφητήρα προσφέροντας χαμόγελα και ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Περιστατικό IV: Συμβάλαμε μέσω της ενδυνάμωσης και της νομικής οδού, σε γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να απομακρύνει μέσω ασφαλιστικών μέτρων από το διαμέρισμα ιδιοκτησίας της, τον καταπιεστή σύζυγος της, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αναπτύξει σύστημα καλωδίωσης με κοριούς σε όλο το σπίτι και την παρακολουθούσε μέσω του κινητού της. Επιπρόσθετα επειδή ο ίδιος άνθρωπος πήγαινε έξω από τον παιδικό σταθμό του παιδιού και φώναζε κατά της μητέρας του, διαμεσολαβήσαμε, σε άλλο παιδικό σταθμό του Βορείου Τομέα, ώστε το παιδί να αλλάξει σχολικό περιβάλλον και να ζει μια ήρεμη πλέον ζωή χωρίς ακρότητες.

Περιστατικό V: Βοηθήσαμε σε νομικό επίπεδο γυναίκα Γεωργιανής καταγωγής, θύμα ψυχολογικής βίας, από τον Έλληνα σύζυγο της με δυο παιδιά ΑΜΕΑ (το ένα μάλιστα με βαριά αναπηρία), να διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών της, αλλά και μέρος από τα επιδόματα ύψους 900 ευρώ, που παρανόμως κρατούσε ο εν διαστάσει σύζυγος της, για λογούς βιοποριστικούς. Κατορθώσαμε η μητέρα να λάβει την προσωρινή επιμέλεια των τεκνών της, καθώς και μέρισμα από τα επιδόματα των ΑΜΕΑ παιδιών της. Ώστε να σταματήσουν να υποφέρουν από τη φτώχεια, την παραμέληση και την ανέχεια.

Περιστατικό VΙ: Βοηθήσαμε παιδί Δημοτικού που είχε άμεση ανάγκη οφθαλμολογικών εξετάσεων λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας εκ της φυματίωσης, να παραπεμφθεί στο ATHENS VISION ΑΕ ώστε να πραγματοποιήσει οφθαλμολογικές εξετάσεις που γίνονται σε 3-4 Κρατικά νοσοκομεία και σε συγκεκριμένα ιδιωτικά. Στα μεν κρατικά νοσοκομεία, το ραντεβού δινόταν δυο-τρείς μήνες μετά και έτσι ακυρωνόταν το παραπεμπτικό του ΕΦΚΑ, ενώ στα ιδιωτικά το κόστος της εξέτασης για την οικογένεια ήταν αποτρεπτικό, αφού ξεπερνούσε τα 150 Ευρώ. Το ATHENS VISION ΑΕ με την άμεση παρέμβαση του ΚΕΣΟ όχι μόνο δέχτηκε το παιδί, αλλά από την ημέρα, που το παιδί εξετάστηκε, «υιοθετήθηκε» από το οφθαλμολογικό Τμήμα και το ATHENS VISION ΑΕ έχει αναλάβει, το κόστος όλων των μετέπειτα οφθαλμολογικών εξετάσεων που απαιτούνται, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Περιστατικό VΙΙ: Διαμεσολαβήσαμε στην ομάδα Avali – Αβάλη, που απαρτίζεται από γονείς και φίλους αυτιστικών ατόμων, να δεχθούν στις καλοκαιρινές δράσεις και τα  summer camp της ομάδας τους, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής,  παιδί με αυτισμό, οικονομικά ευπαθούς οικογένειας, που για αντικειμενικούς και οικονομικούς λογούς, δεν μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε κατασκήνωση. Στα συγκεκριμένα  summer camp   εργάζονται ειδικοί θεραπευτές, που βοηθούν  τα αυτιστικά παιδιά, τους  μήνες των θερινών διακοπών, ώστε να μη αποσυντονίζονται από τα προγράμματα τους και να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές,  χωρίς άγχος και χωρίς επιπτώσεις στις συνήθεις τους, για  τα ίδια και τις οικογένειες τους.

Ολοκληρώνοντας αυτόν το μικρό απολογισμό, τώρα που η εκκλησιαστική χρονιά τείνει στο τέλος της, έρχονται στη σκέψη μας τα λόγια της Αμερικανίδας συγγραφέως, λέκτορος και ΑΜΕΑ ακτιβίστριας της ΄Ελεν Ανταμς Κέλλερ*, που λέει «Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσα λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά». 

       

      *Η ‘Ελεν Ανταμς Κέλλερ, ήταν τυφλή και κωφάλαλη και έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έκανε το βίο της μοντέλο δραστηριότητας και παράδειγμα προς μίμηση και ασχολήθηκε και με την πολική ως σοσιαλίστρια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων