28/06/2019 29/06/2019 ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, κατά την Παρασκευήν 28 Ιουνίου 2019, εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, πλαισιουμένου από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομο, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.Ιερεμία, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.Θεόκλητο, Μαρωνείας και Κομοτηνής...
28 Ιουνίου, 2019 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2019 - 12:47

Μέγας Συνοδικός Εσπερινός ενώπιον της Τιμίας Ζώνης

Διαδώστε:
Μέγας Συνοδικός Εσπερινός ενώπιον της Τιμίας Ζώνης
ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, κατά την Παρασκευήν 28 Ιουνίου 2019, εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, πλαισιουμένου από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομο, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.Ιερεμία, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.Θεόκλητο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονα, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο, Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, Γρεβενών κ. Δαβίδ, καθώς και τους επίσης προσκεκλημένους Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεώργιο και Γλυφάδας κ. Αντώνιο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Θαυμακού κ. Ιάκωβο, τον Πρωτοσύγκελλον της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφ. Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, και, φυσικά, τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο μετά του  Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τον Πανηγυρικόν εκφώνησε ο Σεβ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Παρακολουθήστε μέσα από τον φακό του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”:
Ακούστε τις ομιλίες από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον Μητροπολίτη Αιτωλίας κ. Κοσμά:

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου, κ. Διονύσιος χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως διαχρονικό δώρο του ουρανού προς την γη, τονίζοντας πως «την μνήμη του τιμά σύμπασα η Ορθοδοξία, κυρίως, όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τον γνώρισε, τον αποδέχεται και τον υπακούει, καθώς είναι ο πάτρωνάς της και ο ιδρυτής της».

Αναφέρθηκε, επίσης, στους Κορίνθιους Αγίους, αλλά και στην Αγία Ζώνη που εκόμισε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Γέροντας Εφραίμ και στο πλήθος του κόσμου που συρρέει καθημερινά για να ασπαστεί το ιερό κειμήλιο.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες με την παρουσία τους διαδηλώνουν ότι στον Παύλο υπάρχει ο θεμέλιος λίθος της Σωτηρίας του Κυρίου και όλοι, κατά την ρήση του Παύλου, προσπαθούμε να είμαστε μιμητές. Το απαιτεί από εμάς.

Μίλησε, ακόμη, για το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, τονίζοντας πως ο Μακαριώτατος, μας διδάσκει ότι πρέπει να γεμίζουμε τις καρδιές των Χριστιανών από Χριστό και Ελλάδα.

 

 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο βίο, στη μόρφωση και στη δράση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ήταν φανατικός Φαρισαίος, νομοδιδάσκαλος και διώκτης της Εκκλησίας του Χριστού. Στην συνέχεια, μίλησε για την μεταστροφή του Αποστόλου των Εθνών που έγινε, στον δρόμο προς την Δαμασκό με την εμφάμνιση του ίδιου του Αναστάντος Κυρίου και η απόφασή του να διαδόσει το Ευαγγέλιο του Χριστού σε ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας μίλησε, εξάλλου, για τη μεγάλη πίστη του Αποστόλου Παύλου στον Τριαδικό Θεό, στη Θεότητα του Αναστάντος και στην ιερότητα της δικής του αποστολής, στην αγάπη του προς τον Αναστάντα Χριστό και προς τους συνανθρώπους του, που ήταν η φωτιά που φλόγιζε την αποστολική του καρδιά για να κηρύσσει αδιάκοπα το ευαγγέλιο, αλλά και στην ιερή ανησυχία που είχε μέσα του ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος αγωνιούσε, ανησυχούσε, ήθελε το ευαγγέλιο του Χριστού, το ευαγγέλιο της σωτηρίας, να κηρύσσεται, να ομολογείται, να βιώνεται καθαρό, ανόθευτο, απερίτμητο, χωρίς αιρετικές πλάνες και κοσμικούς συμβιβασμούς και αλλοιώσεις, όπως το παρέδωσε ο Κύριος, όπως το εκύρυσσε ο ίδιος, για να μη ματαιώνεται η σωτηρία των ψυχών.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «ο Απόστολος Παύλος ήταν πατέρας στοργικός. Πονούσε για την παραχάραξη και την παρακοή του Ευαγγελίου, αλλά και για την αμαρτία, που απέκλειε τη σωτηρία. Ήθελε όλοι, όλοι να σωθούν. Ήθελε όλοι να μη μείνουν στη φθορά, αλλά να γίνουν αιώνια μέλη της «μελλούσης πόλεως». Ο Απόστολος Παύλος «ηρπάγη εις τον παράδεισον και ήκουσεν άρρητα ρήματα, α ουκ εξόν ανθρώπω λαλήσαι» (Β’ Κορ. ιβ , 4). Έγινε ουρανοβάμων. Είδε, εγνώρισε το κάλλος το άρρητον του παραδείσου. Η πίστις του στον Τριαδικό Θεό, η αγάπη του στον Αναστάντα Κύριο και Θεό του, ο οποίος «ήνοιξε παραδείσου τας πύλας», η αγάπη του στον κάθε άνθρωπο τον έκαναν να τρέχη παντού και να συνιστά το φάρμακο που σώζει και ετοιμάζει την ψυχή για τον παράδεισο. Αυτό ήταν και είναι η μετάνοια».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αυτή η μεγάλη, η μοναδική, η φωτισμένη, η ενωμένη με τον Χριστό, τον σαρκωθέντα Θεό μας, η αγιασμένη καρδιά του Αποστόλου Παύλου κατώρθωσε τα ακατόρθωτα για την λογική και κοσμική σκέψη: έφερε τον χριστιανικό πολιτισμό στην Ευρώπη. Αν δεν ερχόταν ο Απόστολος Παύλος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα προσκυνούσαμε ίσως ακόμη δαιμόνια. Κυρίως όμως μας υπέδειξε το δρόμο της σωτηρίας μας, το δρόμο που οδηγεί στην Ανάστασι, την αφθαρσία, στην αθανασία, στην αιώνια του Χριστού μας βασιλεία. «Τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονεν καινά τα πάντα» (Β Κορ. ε , 17)», ενώ κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς να ευχηθούν «ο Αναστάς Κύριος και Θεός μας, ο μόνος Λυτρωτής μας, να χαρίζει πάντοτε και σήμερα στους συγχρόνους κήρυκας και διακόνους του Ευαγγελίου, καρδιές με φλόγα πίστεως, με αγάπη θερμή προς το Χριστό και τους συναθρώπους μας, με καθαρότητα και αγιασμό, για να προσφέρουν το Ευαγγέλιο ανόθευτο στις ψυχές των συγχρόνων Ελλήνων οι οποίοι ζητούν επανευαγγελισμό. Ευχηθείτε κι εμείς όλοι μας, οι Πανέλληνες, να αγαπήσουμε, να μαθητεύσουμε να φέρουμε στην καρδιά και τη ζωή μας το ιερό Ευαγγέλιο, όπως ο Απόστολος Παύλος, και να ομολογούμε παντού και παντοτε οτι μόνο ο Σαρκωθείς και Αναστάς Κύριος και Θεός μας, Ιησούς Χριστός μπορεί να λυτρώση σημερα τον καθένα μας, την οικογένειά μας, την πατρίδα μας».

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

LIVE Μετάδοση: Νίκος Οικονόμου

Κάμερα: Άνδρεας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες: Bαγγέλης Καρπαθάκης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων