23/06/2021 23/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr  Τις τακτικές εργασίες της για το μήνα Ιούνιο ξεκινά σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της ΔΙΣ θα ασχοληθούν με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Ωστόσο, το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή μεγάλη μερίδα Ιεραρχών είναι το προωθούμενο σχέδιο...
23 Ιουνίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2021 - 9:54

Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – Το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών απασχολεί μεγάλη μερίδα Ιεραρχών

Διαδώστε:
Ξεκινά σήμερα τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος – Το μέλλον των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών απασχολεί μεγάλη μερίδα Ιεραρχών

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 

Τις τακτικές εργασίες της για το μήνα Ιούνιο ξεκινά σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της ΔΙΣ θα ασχοληθούν με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Ωστόσο, το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή μεγάλη μερίδα Ιεραρχών είναι το προωθούμενο σχέδιο νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση το οποίο στα τελευταία άρθρα του προβλέπει την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο αναμένεται η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να παρουσιάσει και το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της η ΔΙΣ είχε παραπέμψει το ζήτημα για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες να συζητηθεί στη μέλλουσα να συγκλιθεί Ιεραρχία ενώ μέχρι τότε έχει αναθέσει τις συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς σε τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελούμενη από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλο, Κίτρους Γεώργιο και Κεφαλληνίας Δημήτριο) προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Τa μέλη της ΔΙΣ αναμένεται να ενημερωθούν αρμοδίως για την πορεία των συζητήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το μέλλον τον Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Πάντως, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, μεταξύ της Επιτροπής και των μελών της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) συναποφασίστηκε ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Την ίδια μέρα τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν και με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό το οποίο όμως τους μετέφερε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν η αμετακίνητη θέση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου, όπως συντάχτηκε, αδιαφορώντας στην ουσία για το τι θέλει η Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να συζητηθούν και ζητήματα τα οποία είχαν ανακύψει την περίοδο του Πάσχα σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊου.

Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης Συνοδικής Περιόδου

Πρόεδρος:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος

Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος

Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας

Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων

Άρτης κ. Καλλίνικος

Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Ζακύνθου κ. Διονύσιος

Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος

Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Αρχιγραμματεύς

Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων