16/09/2019 16/09/2019 Ξεκίνησαν οι εορτασμοί της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού για την αυριανή μεγάλη εορτή της Αγίας και των τριών θυγατέρων της, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης. Τελέστηκε ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και πλήθους κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ο κόσμος κατέκλυσε τον περικαλλή ναό και...
16 Σεπτεμβρίου, 2019 - 20:18
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2019 - 21:27

«Οι άγιοι της εκκλησίας αποτελούν έμπνευση»

Διαδώστε:
«Οι άγιοι της εκκλησίας αποτελούν έμπνευση»

Ξεκίνησαν οι εορτασμοί της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού για την αυριανή μεγάλη εορτή της Αγίας και των τριών θυγατέρων της, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης.

Τελέστηκε ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και πλήθους κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο κόσμος κατέκλυσε τον περικαλλή ναό και συμμετείχε με έκδηλη ευλάβεια στην ακολουθία.

«Οι άγιοι της εκκλησίας αποτελούν έμπνευση και δίνουν στην ζωή μας άλλη ποιότητα» τόνισε στην ομιλία του ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ενώ στο τέλος ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Θεσπιών για την παρουσία του ευχόμενος καλή επισκοπική πορεία.

Φωτορεπορτάζ: Γεώργιος Φερδής – Θεολόγος- Δημοσιογράφος 

 

Η ιστορία του ναού 

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1929-1933 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών της περιοχής. Ο Ναός τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την Παρασκευή 18-3-1937 και για την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού έλαβαν χώρα στις 2-6-1940 από τον βοηθό Επίσκοπο Ταλαντίου Παντελεήμονα. Πρώτος εφημέριος του Ιερού Ναού διορίσθηκε ο Αρχιμ. Παρθένιος Περίδης.

Δεύτερος Ναός

Σταυροειδής Βυζαντινός μετά τρούλου

Κατασκευή 1960-1967

Αγιογραφία 1970-1998

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: Αθανάσιος Κυδωνιάτης Ακαδημαϊκός

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφοι Μπαλογιάννη

ΤΕΜΠΛΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΧΩΜΑΙΟΙ

ΤΕΜΠΛΟ: ΠΕΡΑΚΗΣ

Με την αύξηση των κατοίκων του Νέου Ψυχικού αποφασίστηκε το κτίσιμο καινούριου μεγάλου Ναού, του οποίου η θεμελίωση έγινε στις 22-10-1961 από τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Αντώνιο και επί προϊσταμένου αιδεσιμολ. π. Ιωάννου Παπαγγελοπούλου. Τα εγκαίνια του Νέου περικαλλούς Ναού έγιναν στις 19-10-1975 από τον βοηθό Επίσκοπο Βρεσθένης Δημήτριο, νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Με την βοήθεια του Θεού οικοδομήθηκε με δαπάνη Μεγάλων Ευεργετών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ευσεβών ενοριτών κατά τα έτη 1960 – 1965. Επί προεδρίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του πρώτου προϊσταμένου αυτού π. Ιωάννου Παπαγγελοπούλου και εν συνεχεία του π. Διονυσίου Αργυράτου(1963-), με συμμετοχή δε και μεγάλη συμβολή του συνεφημερίου του π. Τρύφωνος Παπαχρόνη.

Το έτος 19.10.1975, ο Ιερός Ναός εγκαινιάζεται και αποπερατώνεται. Μεγάλη χαρά και αγαλλίαση λαμβάνουν άπαντες. Τόσον οι ευεργέτες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και άλλοι καθώς και μερίμνη του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδοπούλου, βοήθησαν να αποπερατωθεί ο Άγιος οίκος ούτος. Τα εγκαίνια τελεί ο τότε βοηθός Επίσκοπος Βρεσθένης, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Ιερωνύμου Α’, κ.κ. Δημήτριος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Εργάστηκαν όλοι οι ιερείς και λαϊκοί συνεργάτες με ζήλο Θεού, πίστη κι εντιμότητα, ούτως ώστε σήμερα κι εμείς ν’ απολαμβάνουμε τούτο τον περικαλλή Ιερό Ναό.

Ποιοί ήταν όμως αυτοί, που διακόνησαν κι έφτασαν σε αυτό το σημείο τον νυν περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού;

Α) Ο Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, πρώτος προϊστάμενος απο το 1959 έως το 1963 ο οποίος έθεσε μαζί με τον πρών Ηλείας μακαριστόν Αντώνιον τον θεμέλιον λίθον του νέου Ιερού Ναού.

Α) Ο π. Διονύσιος Αργυράτος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού με τον π. Τρύφωνα Παπαχρόνη, οι οποίοι έχτισαν τούτον τον Ιερό Ναό και διακόνησαν από το 1963 έως το 1988 και οι δύο περίπου.

Β) Ο πατήρ Τίτος Μπουρλάκης, πανοσ. Αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Ιερού Ναού, από του έτους 1988 έως του έτους 2000. Τα έτη αυτά, προσπάθησε με αγάπη και υπομονή, με την συμμετοχή και την βοήθεια των ευσεβών ενοριτών και αγιογράφησε τον Ιερό Ναό, όπως επίσης εκόσμησε με άλλα απαραίτητα είδη τον Πάνσεπτο Ναό μας. Η διακονία του, υπήρξε καρποφόρος και θεάρεστη.

Γ) Τα έτη δε 1985 με 1988, βοηθός του ως άνω πανοσιολογιοτάτου προέδρου του Ιερού Ναού, υπήρξε ο νυν Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα με την αγαπητική διάθεση, που πάντοτε επιδεικνύει, στην αποπεράτωση των εργασιών και στο να οικοδομεί ψυχές, προς ωφελείαν και Σωτηρίαν.

Δ) Τα έτη 1999 έως 2001, αναλαμβάνει νέος προϊστάμενος, ο τότε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Θεολόγος Αποστολίδης. Ένας νέος Αρχιμανδρίτης, αλλά σοφός και συνετός. Αυτό που του οφείλει περισσότερον από καθετί η ενορία της Αγίας Σοφίας είναι το ότι, χάριν σε αυτόν, υπάρχουν αποθησαυρισμένα έως σήμερα, στον Ιερό Ναό, τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων Αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

Συνέβαλε με πολύ ζήλο στον έτι περισσότερον ευπρεπισμόν του Αγίου αυτού χώρου και καλλώπισε με μεγάλη προσοχή κι επιμέλεια, κυρίως το Άγιο Βήμα, αλλά και τον υπόλοιπο Ιερό Ναό, πέραν τούτου κυρίως, οικοδόμησε και ανάπαυσε τις ψυχές πολλών ενοριτών στο ιερόν πετραχήλιόν του.

Όπου, από εδώ, με την χάριν της Αγίας μας, το 2003 εξελέγει βοηθός επίσκοπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.

Ε) Το έτος 2003, αναλαμβάνει προϊστάμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Καλής και, επί δεκαετίαν, εργάστηκε με φιλόπονες προσπάθειες υπέρ του Ιερού Ναού και της ενορίας μας. Συνεπλήρωσε τα των προκατόχων του και καλλώπισε κι αυτός, με την σειρά του, έτι περισσότερον τον Ιερό Ναό μας.

ΣΤ) Το έτος 2012 αποχωρεί εις το Αγιώνυμον Όρος και προσωρινά, αναλαμβάνει πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τσολίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΗ’ (18ης) Περιφερείας. Άνθρωπος Αγάπης, Προσφοράς και Καλοσύνης κερνά, τον λαό του Θεού της ενορίας της Αγίας Σοφίας, με τον λόγο του Θεού ως Μελίρρυτον Έδεσμα. Διότι η ευγένεια του χαρακτήρος του, παρόλο το μικρό διάστημα της θητείας του, ανάπαυσε τις ψυχές όλης της ενορίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων