08/07/2020 09/07/2020 Λήγει αύριο 9 Ιουλίου η όγδοη κατά σειρά Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, και Υγείας Βασίλη Κικίλια για την «επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Η τελευταία ΚΥΑ είχε ισχύ από την 6η Ιουνίου και ουσιαστικά χαλάρωνε τα περιοριστικά...
08 Ιουλίου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2020 - 6:33

Λήγει η ΚΥΑ για τις εκκλησίες – Συνεδριάζει αύριο η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Λήγει η ΚΥΑ για τις εκκλησίες – Συνεδριάζει αύριο η ΔΙΣ

Λήγει αύριο 9 Ιουλίου η όγδοη κατά σειρά Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, και Υγείας Βασίλη Κικίλια για την «επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Η τελευταία ΚΥΑ είχε ισχύ από την 6η Ιουνίου και ουσιαστικά χαλάρωνε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τους ναούς.

Εν αναμονή λοιπόν της νέα απόφασης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξίας, δεν θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτες αλλαγές, αλλά και εν μέσω σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία συνεδριάζει εκτάκτως αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΙΣ, η οποία είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που συνέρχεται μήνα Ιούλιο, θα ασχοληθεί με την επικείμενη συνεδρίαση της «Επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος».

Η εν λόγω επιτροπή συστάθηκε τον Μάιο του 2011 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου (ΦΕΚ 963 Β- 23/05/2011)

Σύμφωνα με την τότε απόφαση στην Επιτροπή µετέχουν:
α) ο Υπουργός Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ως Πρόεδρος,
β) ο Υφυπουργός Οικονοµικών αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής,
γ) ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρµόδιος για τα θέµατα της ∆ιεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων,
δ) ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης αρµόδιος για τα θέµατα της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης,
ε) ένα µέλος του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτού,
στ) ένας εκπρόσωπος της ∆ιαρκούς Ιεράς Συνόδου (∆.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ορίζεται από τη ∆.Ι.Σ.,
ζ) ο Πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονοµικών,
η) ο Αρχιγραµµατέας της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος,
θ) ο Ειδικός Νοµικός Σύµβουλος της ∆.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Γραµµατέας της Επιτροπής ορίζεται ο Γενικός ∆ιευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Θρησκευµάτων του Υπουργείου Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων.
Η Επιτροπή συγκαλείται από τον Υπουργό Παιδείας, ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, ο οποίος καθορίζει την ηµερήσια διάταξη.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής µπορεί να καλούνται, εφόσον συζητούνται θέµατα της αρµοδιότητάς τους, Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί, Υφυπουργοί, Σύµβουλοι του Πρωθυπουργού και των Υπουργών και υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εµπειρογνώµονες για θέµατα της ειδικότητάς τους, εκπρόσωποι φορέων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και εκπρόσωπος του
Οικουµενικού Πατριαρχείου.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΑ

Να θυμήσουμε ότι με βάση την ΚΥΑ που εκπνέει αύριο και την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι πιστοί σε κάθε ναό θα πρέπει να τηρούν την αναλογία του ενός προσώπου ανά 5 τ.μ. (από 10 τ.μ.) που ισχύει σήμερα, με απόσταση 1,5 μ. μεταξύ τους, ενώ ο μέγιστος αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 άτομα.

Η εγκύκλιος καλεί τους υπευθύνους του κάθε ναού, να διευθετήσουν με ανάλογο τρόπο τα καθίσματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ανωτέρω περιορισμοί αφορούν επίσης τις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων