11/04/2024 12/04/2024 Ένα πρωτότυπο μάθημα Δημιουργικής Γραφής, που διδάσκει στα παιδιά άγνωστες λέξεις και έννοιες, προσέφερε προχθές, Τρίτη 9 Απριλίου 2024, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.)-Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο 170ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας στα Κάτω Πατήσια, που το ΚΕ.Σ.Ο. κατά κάποιον, τρόπο έχει «υιοθετήσει», αφού οι μαθητές και οι οικογένειες τους, αντιμετωπίζουν πολλά...
11 Απριλίου, 2024 - 16:46
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2024 - 0:52

Μαθήματα δημιουργικής γραφής του ΚΕΣΟ στο 170ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Διαδώστε:
Μαθήματα δημιουργικής γραφής του ΚΕΣΟ στο 170ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Ένα πρωτότυπο μάθημα Δημιουργικής Γραφής, που διδάσκει στα παιδιά άγνωστες λέξεις και έννοιες, προσέφερε προχθές, Τρίτη 9 Απριλίου 2024, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΕ.Σ.Ο.)-Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο 170ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας στα Κάτω Πατήσια, που το ΚΕ.Σ.Ο. κατά κάποιον, τρόπο έχει «υιοθετήσει», αφού οι μαθητές και οι οικογένειες τους, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο σκέλος της ένταξης, της προσαρμογής, αλλά και της καθημερινότητας.

Όλα τα παιδιά του σχολείου προέρχονται από άλλες Πατρίδες, με άλλες κουλτούρες, έχουν ακούσματα άλλων γλωσσών και προσπαθούν να ενταθούν σε ένα σχολείο, που ενώ θα έπρεπε η Πολιτεία να το είχε χαρακτηρίσει και το αντιμετωπίζει, ως Πολυπολιτισμικό, αυτό δεν είναι.

Οι μαθητές και μαθήτριες πορεύονται με την αγάπη των δάσκαλων τους. Αν και γνωρίζοντας τους, θα μπορούσε κάποιος να ομολογήσει, ότι δεν είναι οι απλοί δάσκαλοι, που μπαίνουν στην τάξη να διδάξουν τυπικά, αλλά ασκούν λειτούργημα.

Το 170ο Δημοτικό Αθηνών -που τις κτηριακές του εγκαταστάσεις μοιράζεται πρωί απόγευμα με το 108 Σχολείο της Αθήνας- διευθύνει ο κ. Μιχάλης Χωριανόπουλος ένας οραματιστής και ταυτόχρονα ρεαλιστής δάσκαλος, που μαζί με τον υπόλοιπο Σύλλογο Διδασκόντων, προσπαθούν να διδάξουν παιδιά, που δεν μιλούν Ελληνικά, αλλά προσπαθούν να αντιληφτούν το άγνωστο για αυτά περιβάλλον διδασκαλίας.

Στο σχολείο. Σύλλογος Γονέων δεν υφίσταται, αφού οι γονείς οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν και πολιτικά κίνητρα να τον ιδρύσουν. Άλλοι, δεν κατανοούν την αναγκαιότητα και άλλοι έχουν να αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης και ίσως να θεωρούν πολυτέλεια την συμμετοχή στον Σύλλογο Γονέων και οι περισσότεροι δεν μιλούν Ελληνικά.

Ναι είναι ένα σχολείο, που πολλά παιδιά αδυνατούν να έχουν το δεκατιανό τους και αν αφεθούν από τους δάσκαλους τους στην τύχη τους, θα πεινάσουν. Παλαιοτέρα το συγκεκριμένο σχολείο είχε ενταχθεί σε προγράμματα σίτισης των μαθητών. Σήμερα τα προγράμματα αυτά δεν υπάρχουν και αρκετά παιδιά πεινούν, έτσι οι δάσκαλοι υπό τον δραστήριο Διευθυντή κάνουν προσπάθειες κάλυψης αδιακρίτως του δεκατιανού των παιδιών, μέσω προσφορών από ιδιώτες, εκεί όπως μπορεί συμβάλλει και το ΚΕ.Σ.Ο..

Τα παιδιά, -που κανένα δεν φέρει χριστιανικό όνομα-, προέρχονται από την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Σύρια, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, κλπ δεν έχουν διαβάσει ποτέ, εξωσχολικό παραμύθι ή διήγημα, όπως απαιτούν οι κανόνες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, της δημιουργικότητας για τα παιδιά, να διαβάζουν και παιδική λογοτεχνία και να διευρύνουν την σκέψη, την κρίση την φαντασία τους, κλπ.

Έτσι, η Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο. κα Μαίρη Πίνη με συνοδοιπόρο τη δημοσιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων και δοκιμίων κα Άννα Στεργίου με την αδεία του Διευθυντή του 170ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κ. Μιχάλη Χωριανόπουλου, επισκέφθηκαν το σχολείο -που αυτές τις ημέρες το βάφεται, για το μάθημα της Δημιουργικής γραφής.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, παρά τις υποσχέσεις του Υπ. Παιδείας, αισιόδοξο είναι ότι οι αίθουσες, έχουν αναρτημένη την εικόνα του Χριστού και της Παναγιά που φιλούν, όλα τα παιδιά χριστιανόπουλα, μουσουλμανικά, κλπ. από κάθε κακό.

Σε αυτό το σχολείο λοιπόν, οι κυρίες Πίνη και Στεργίου ήρθαν να διδάξουν διαδραστικά τους μαθητές της τρίτης, της τετάρτης και της πέμπτης Δημοτικού, τις δράσεις και τις καλές πράξεις μιας παρέας παιδιών, των «Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας». Να κάνουν τα παιδιά κοινωνούς στο όνειρο, αφού και αυτά τα παιδιά, είναι πλάσματα του Καλού Θεού, που μας προστατεύει όλους μας, χωρίς διακρίσεις. Διότι είναι παιδιά και έχουν και εκείνα δικαίωμα στο όνειρο.

«Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας», (εκδόσεις Κομνηνός). Συνασπίζονται έναντι του κακού και άλλοτε προστατεύουν τα λαγήνια και τα εκθέματα από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και άλλοτε στρέφονται κατά των λαθροκυνηγών, που μεταβαίνουν στη Κένυα για σαφάρι και λαθροκυνήγι ελεφάντων και άλλων άγριων ζώων, χρησιμοποιώντας ως μέσα του κάλου, το μαγικό σπαθί, το αερόστατο, την μαγική ελιά, το πιστό του σκύλο, το έξυπνο πατίνι, το ιπτάμενο ποδήλατο, την φασαριόζικη σφυρίχτρα, κλπ.

Ήταν τέσσερεις υπεροχές ώρες που η Διευθύντρια του ΚΕ.Σ.Ο. κα Μαίρη Πίνη και η κα Άννα Στεργίου πέρασαν στο 170ο Δημοτικό της Αθήνα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων