07/09/2022 08/09/2022 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι επιστημονικές συναντήσεις-σεμινάρια, πτυχιούχων και διπλωματούχων, πρωτοψαλτών και λαμπαδαρίων, σπουδαστών και λοιπών φιλόμουσων νέων αλλά και μεγαλύτερων, φίλων της μουσικής παράδοσης. Για το νέο διδακτικό έτος 2022-2023 διοργανώνεται μια σειρά ομαδικών...
07 Σεπτεμβρίου, 2022 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2022 - 2:18

Μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Διαδώστε:
Μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ίδρυμα Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι επιστημονικές συναντήσεις-σεμινάρια, πτυχιούχων και διπλωματούχων, πρωτοψαλτών και λαμπαδαρίων, σπουδαστών και λοιπών φιλόμουσων νέων αλλά και μεγαλύτερων, φίλων της μουσικής παράδοσης.

Για το νέο διδακτικό έτος 2022-2023 διοργανώνεται μια σειρά ομαδικών εργαστηριακών μαθημάτων Ψαλτικής Τέχνης με αντικείμενο την εν πολλοίς άγνωστη επιστήμη και τέχνη της Μορφολογίας Εκκλησιαστικού Μέλους και Διεύθυνσης Βυζαντινού Χορού.

Κατά την φετινή χρονιά (β΄ έτος του περυσινού επιτυχημένου Εργαστηρίου, για την συμμετοχή στο οποίο δεν απαιτείται η παρακολούθηση του α΄ έτους) το βάρος δίνεται στη μελέτη και καλύτερη γνωριμία όλων με έξι ξεχωριστά στιχηράρια, όλα σημαντικά κεφάλαια της εξέλιξης της εκκλησιαστικής μουσικής από την βυζαντινή στην μεταβυζαντινή περιόδο:

– το παλαιόν Στιχηράριον

– το Δοξαστάριον Ιακώβου πρωτοψάλτου

– το Δοξαστάριον Αποστίχων Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος

– το Δοξαστάριον Ματθαίου μοναχού Βατοπαιδινού και εξηγητού

– την Αθωνιάδα Πέτρου Φιλανθίδου

– το Δοξαστάριον Θεοφάνους μοναχού Βατοπαιδινού.

«Όπως και πέρυσι φυσικά θα επιμείνουμε σε ζητήματα ρυθμοποιίας και σήμανσης ρυθμικών ποδών, επιλογής ισοκρατημάτων βάσει συγκεκριμένων σαφών κανόνων, ερμηνευτικών προσεγγίσεων της μελοποιίας, προφορικής ερμηνευτικής παράδοσης (ψαλτικές παραδόσεις Κωνσταντινούπολης, Αγίου Όρους, Σμύρνης, κ.λπ. με αντίστοιχα μουσικά ηχητικά και κειμενικά παραδείγματα), ενώ προχωρούμε και σε περαιτέρω γνωριμία με την σημαντικότατη διευρυμένη λειτουργία των φθορών, όπως αποκαλύπτεται στην σύγχρονη έρευνα, τις ακολουθίες του νυχθημέρου και περαιτέρω παρατηρήσεις τυπικού, στηριζόμενοι βεβαίως σε κοινοποιήσιμη προς όλους επιστημονική αρθρογραφία, διδακτορικές διατριβές, μουσικολογικές μελέτες, κ.λπ.», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος.

Ο Κωνσταντίνoς Αγγελίδης, Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α. & του Βυζαντινού Χορού «Τρόπος» και ο Γεώργιος Σάββας Πρωτοψάλτης και υποψήφιος διδάκτωρ μουσικολογίας Πανεπιστημίου Λονδίνου σάς προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι γνώσης, εμπειριών, μιας λειτουργικής τέχνης με το ήθος και ύφος της «Μουσικής των Αγγέλων.». Δυνατότητα παρακολούθησης του σεμιναρίου δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου (μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams)

 

Διάρκεια μαθημάτων: Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023

Συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο / ημέρα Τρίτη / ώρες 19.00 – 22.00

Εγγραφές στα:

0030 697 7408 907 / 0030 697 2743 153 / 211 116 4983

Κωστή Παλαμά 7, Πατήσια, Τ.Κ. 111 41 Αθήνα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων