21/01/2022 21/01/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Στο γεγονός ότι δύο από τους Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, θυμίζοντας μας τη μακραίωνη παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού και του Ελληνισμού στην ιστορική Μικρασιατική γη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το φετινό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας...
21 Ιανουαρίου, 2022 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2022 - 12:47

Με αναφορές στη Μικρά Ασία το μήνυμα για τους Τρεις Ιεράρχες

Διαδώστε:
Με αναφορές στη Μικρά Ασία το μήνυμα για τους Τρεις Ιεράρχες

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Στο γεγονός ότι δύο από τους Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, θυμίζοντας μας τη μακραίωνη παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού και του Ελληνισμού στην ιστορική Μικρασιατική γη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το φετινό μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών οι οποίοι είναι οι προστάτες της Παιδείας μας.

Η αναφορά γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον βίαιο ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Μάλιστα τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις αναμένεται να τιμήσουν το έτος μνήμης με διάφορες εκδηλώσεις, κάτι που έπραξαν με μεγάλη επιτυχία και την χρονιά που πέρασε με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους Τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, θυμίζοντας μας τη μακροχρόνια παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού και του Ελληνισμού στην ιστορική Μικρασιατική γη. Χρήσιμη υπενθύμιση, αφού φέτος είναι έτος μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τις θυσίες και το βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής”, σημειώνεται στο μήνυμα.

Οι Τρεις Ιεράρχες συνδύασαν Επιστήμη και Πίστη

Στο μήνυμα αναφέρεται επίσης η καθιέρωση του κοινού εορτασμού, η παιδεία και η προσφορά των Τριών Ιεραρχών. “Η εορτή τους γίνεται αφορμή για να αναλογισθούμε τους αγαθούς καρπούς μιας Παιδείας, η οποία βασίζεται στη Χριστιανική Πίστη και τη σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων κλασσικών. Μιας Παιδείας, η οποία δεν διδάσκει απλώς γνώσεις, αριθμούς, πειράματα, αλλά πρώτιστα μορφώνει, διαμορφώνει ανθρώπινους χαρακτήρες”, αναφέρει.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι “οι Τρεις Ιεράρχες συνδύασαν τις γνώσεις και το ήθος, την Επιστήμη και την Πίστη, τον σεβασμό προς τον Θεό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Το παράδειγμά τους καταδεικνύει ότι και σήμερα πρέπει να σεβόμαστε τα πορίσματα της Επιστήμης. Η μαρτυρία τους αποδεικνύει ότι ο επιστήμονας και γενικότερα ο καλλιεργημένος άνθρωπος μπορεί κάλλιστα να είναι συγχρόνως πιστός Χριστιανός και ενάρετος άνθρωπος”. Ως παράδειγμα σε αυτό τον συνδυασμό φέρει τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος πολύ καλά την ιατρική επιστήμη και την αξιοποίησε στη φιλανθρωπική διακονία που προσέφερε.

Καταλήγοντας στο μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος εύχεται οι Τρεις Ιεράρχες να αποτελέσουν πρότυπα προς μίμηση στις σπουδές και τη ζωή εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων