22/11/2019 22/11/2019 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Ο Πρέσβης ενημέρωσε τον Μακαριώτατο ότι εχθές επέστρεψε από την Ουάσινγκτον κάνοντας αναφορά στον χειμωνιάτικο καιρό που έχει αυτές τις μέρες στην Αμερική ενώ σημείωσε πως είναι το πρώτο πρόσωπο που βλέπει στην...
22 Νοεμβρίου, 2019 - 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2019 - 14:30

Με τον Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε ο Αρχιεπ. Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Με τον Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε ο Αρχιεπ. Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Ο Πρέσβης ενημέρωσε τον Μακαριώτατο ότι εχθές επέστρεψε από την Ουάσινγκτον κάνοντας αναφορά στον χειμωνιάτικο καιρό που έχει αυτές τις μέρες στην Αμερική ενώ σημείωσε πως είναι το πρώτο πρόσωπο που βλέπει στην Ελλάδα. Του επεσήμανε ότι έγιναν διάφορες συζητήσεις κατά τις οποίες αναφέρθηκε το όνομά του, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται αρκετός λόγος για το ουκρανικό ζήτημα.

Από τη πλευρά του ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον κ. Πάιατ τονίζοντας πως μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε ακόμη καλό καιρό αλλά οι καταστάσεις σε όλο τον κόσμο θυμίζουν χειμώνα και ευχήθηκε να προσπαθήσουμε όλοι να έρθει πάλι η άνοιξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα σημειώνοντας πως τα σύνορα της Ελλάδος δεν είναι μόνο στην Μακεδονία και στην Θράκη, αλλά υπάρχουν και τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι περισσότερο δύσκολα στην διαφύλαξη.

Ανέφερε ακόμη, ότι η Ελλάδα δέχεται έναν συνεχή εκβιασμό από την Τουρκία που ανοίγει την στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες, ενώ επεσήμανε πως είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην διαχείριση του θέματος και φυσικά η στήριξη Αμερικανών και Ευρωπαίων στην διαχείριση των συνόρων. Ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι η Εκκλησία δεν έχει δεχτεί ούτε ένα ευρώ για την διαχείριση του ζητήματος και τα χρήματα δίδονται σε ΜΚΟ, οι οποίες τα διαχειρίζονται με συνθήκες αδιαφάνειας. Έκανε λόγο, ακόμη, για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε να προστατεύονται οι ανήλικοι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πάιατ μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό ζήτημα χαρακτηρίζοντας ιστορικής σημασίας την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και έκανε γνωστό ότι του παρέδωσε ένα γράμμα από τον Πρέσβη Σαμ Μπράουνσμπακ, υπεύθυνο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, στο οποίο εκφράζεται ο σεβασμός του για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σοφία με την οποία κινήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι μίλησαν για το προσφυγικό και το ουκρανικό ζήτημα τονίζοντας πως «μας απασχολούν τα οποιαδήποτε κοσμικά θέματα, οι εξελίξεις, οι πολεμικές συρράξεις, αλλά τα κριτήριά μας για τα θέματα τα εκκλησιαστικά είναι κρίσεις εκκλησιαστικές.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Τριανταφύλλου για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου να συγκαλέσει στο Αμμάν της Ιορδανίας σύνοδο των ορθοδόξων προκαθημένων ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος σχολίασε ότι δεν μπορεί να απαντήσει επισημαίονοντας ότι αυτή η τοποθέτηση του Πατριάρχου δεν ξέρουμε αν είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχου. “Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει εγώ θα πω όχι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων