10/04/2024 11/04/2024 Με επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.), η ομιλία του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (Λίβυου), έχοντας ως αφόρμηση τα κλασικά πλέον βιβλία των Εκδόσεων Ακρίτας, Μεγάλη Σαρακοστή, Από τον Σταυρό στην Ανάσταση και Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Διευθυντής...
10 Απριλίου, 2024 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2024 - 0:07

Μεγάλη Σαρακοστή, Πορεία προς το Πάσχα – Oμιλία του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Διαδώστε:
Μεγάλη Σαρακοστή, Πορεία προς το Πάσχα – Oμιλία του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Με επιτυχία διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας 8 Απριλίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Α.Α.), η ομιλία του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (Λίβυου), έχοντας ως αφόρμηση τα κλασικά πλέον βιβλία των Εκδόσεων Ακρίτας, Μεγάλη Σαρακοστή, Από τον Σταυρό στην Ανάσταση και Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και τόνισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εκδήλωσης, στην καρδιά της Μεγάλης Σαρακοστής.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου η οποία χαιρέτησε την  εκδήλωση, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη για την φιλοξενία της εκδήλωσης στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου και αναφέρθηκε στην ιστορία της πρώτης κυκλοφορίας στην ελληνική θρησκευτική αγορά των παραπάνω βιβλίων, που σύστησαν στο αναγνωστικό κοινό τους δύο μεγάλους Ορθόδοξους θεολόγους του αιώνα μας, τον μακαριστό π. Αλέξανδρο Σμέμαν και τον μακαριστό Επίσκοπο Κάλλιστο Ware.

H παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή π. Χαράλαμπου ξεκίνησε με την ανάγνωση αποσπασμάτων, από την ηθοποιό Όλγα Νικολαΐδου, από το βιβλίο του Επισκόπου Καλλίστου Ware, Aπό τον Σταυρό στην Ανάσταση.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου αποτελεί η «νηστεία» και η «άσκηση». Με τη νηστεία και την άσκηση «σκοτώνουμε τη σάρκα για να ανακτήσουμε το σώμα». Στην Παύλεια θεολογία ο σαρκικός άνθρωπος είναι το σαρκικό φρόνημα, είναι ένας εγκλωβισμός της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στην δέσμευση των αισθήσεων. Με την άσκηση, την προσευχή, την εσωτερική αναζήτηση της ψυχής μας μέσα στις κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Σαρακοστής, αγωνιζόμαστε να γίνει το σώμα μας πνευματικό, να γίνει το φαγητό μας πνευματικό, μυστηριακό και μέσο κοινωνίας με τον Θεό.

Στο δεύτερο βιβλίο, του π. Αλέξανδρου Σμέμαν, Μεγάλη Σαρακοστή, ο π. Χαράλαμπος αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του που είναι η «Μετάνοια», την προσπάθεια του ανθρώπου να απελευθερωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας, τον αγώνα του χριστιανού που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο Θεός είναι μία αύρα λεπτή, μία αίσθηση που μεταμορφώνει τον άνθρωπο χωρίς θόρυβο. Κι επειδή η  αληθινή μετάνοια ξεκινά από μία αληθινή εξορία, ο καλός αγώνας  ανταμείβεται από τον Θεό.

Στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο, το Μικρό οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας, του π. Αλέξανδρου Σμέμαν, ο π. Χαράλαμπος τόνισε ότι η τελευταία, πιο γενναία και συγκλονιστικότερη μάχη του καλού με το κακό γίνεται πάνω στον Σταυρό. Κι ενώ φαινομενικά το κακό νικάει το καλό και ο θάνατος κερδίζει έδαφος οδηγώντας στον Σταυρό τον ενσαρκωμένο Χριστό μας, τελικά ο Χριστός κρύβει την έκπληξη της Ανάστασης, ως απάντηση στον διάβολο. Μια Ανάσταση που το νόημά της ανανεώνει και μεταμορφώνει τη ζωή μας. Γιατί ο Χριστός δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από έκθεση βιβλίου των εκδόσεων Ακρίτας με βιβλία της Μεγάλης Σαρακοστής και του Πάσχα καθώς και με βιβλία του ομιλητή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων