10/04/2021 10/04/2021 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ιερούργησε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. Για το σημαντικό έργο που επιτελούσε παρά τις σοβαρές δυσκολίες και απειλές που αντιμετώπιζε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο E’  αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος...
10 Απριλίου, 2021 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2021 - 13:06

«Να αγωνιζόμαστε όπως μας έμαθε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'»

Διαδώστε:
«Να αγωνιζόμαστε όπως μας έμαθε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε'»

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ιερούργησε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. Για το σημαντικό έργο που επιτελούσε παρά τις σοβαρές δυσκολίες και απειλές που αντιμετώπιζε ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο E’  αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο οποίος μίλησε μπροστά από το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου.

Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του μεγάλου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε, τονίζοντας πως έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνούμε το ιερό λείψανό του. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην στενή σχέση που είχε ο Πατριάρχης Γρηγόριος με τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα σημειώνοντας ότι έχει σωθεί ένα γράμμα από την αλληλογραφία μεταξύ τους, το οποίο παρουσιάζει ποιες ήταν οι θέσεις του Πατριάρχη και πώς ενεργούσε.

Ο Μακαριώτατος  ανέγνωσε το γράμμα που απέστειλε στις 20 Δεκεμβρίου του 1820 ο Πατριάρχης στον Επίσκοπο Σαλώνων, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν: «Εχεμυθείας, αδελφέ, μεγίστη χρεία και προφύλαξις περί παν διάβημα, οι γαρ χρόνοι πονηροί είσι και εν ταις φιλοπατριώταις εστί και μοχθηρών ζύμη, αφ’ ης ως από ψωραλέου προβάτου φυλάττεσθε. Κακόν γαρ πολλοί μηχανώνται διά το της φιλοπλουτίας έγκλημα. Διό την αγαθήν εξελέξω μερίδα κοινολογών μοι εμπιστευομένοις πατριώταις, τα εχεμυθείας δεόμενα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ο Πατριάρχης Γρηγόριος την εποχή αυτή έχει έναν διπλό ρόλο εσωτερικά. Έχει δεχτεί ότι είναι ο εκπρόσωπος όλων των ορθοδόξων χριστιανών, όχι μόνο των Ρωμηών, αλλά και των άλλων εθνικοτήτων, αλλά έχει δεχθεί, ακόμη, ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση γίνει με το καθεστώς του Σουλτάνου θα πληρωθεί με την κεφαλή του ίδιου του, αλλα και με τον σφαγιασμό χιλιάδων ορθοδόξων χριστιανών. Είναι από αυτά τα μυστικά, της διοικήσεως δια μέσω των αιώνων, που μόνο αυτοί που έχουν υπεύθυνες θέσεις πολύ ψηλά μπορούν να καταλάβουν. Ο Πατριάρχης συνεργαζὀμενος με τον Ησαΐα Σαλώνων του έχει αναθέσει την κατήχηση, τον αγώνα της επαναστάσεως και την διοργάνωση στις επαρχίες Βοιωτίας, Φωκίδος και Λοκρίδος. Έτσι λοιπόν, του στέλνει το γράμμα αυτό και του λέει ότι τα δύο γράμματα που μου έστειλες τα έλαβα από τα χέρια του εκλεκτού Γαλαξιδιώτη Καπετάνιου Φούντα και έμαθα πληροφορίες, όμως αδελφέ πρόσεχε. Οι μέρες είναι πονηρές και χρειάζεται πολλή προσοχή. Γύρω σου υπάρχουν πολλοί φιλοπατριώτες και πατριώτες. Πρόσεχε πώς μιλάς στους μεν και πώς στους δε. Διότι οι φιλοπατριώτες, αυτοί που λένε ότι αγωνίζονται, αγωνίζονται μόνο για τον πλούτο και τα χρήματα. Υπάρχει πολύ μοχθηρία και αντιζηλία και εξαρτάται από την προσοχή μας το πώς θα πάει ο αγώνας».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και στο σημείο, όπου ο Πατριάρχης μνημονεύει στον Σαλώνων την κίνηση του Παπανδρέα υπογραμμίζοντας ότι «καλή ήταν η πράξη, όμως, πρόσεχε να τον στηρίζεις κρυφά και να τον επικρίνεις φανερά. Και να θυμάσαι ότι το Πάσχα είναι εγγύς, εννοώντας όχι την πασχαλινή εορτή, αλλά την εορτή του Ευαγγελισμού, την αρχή της επαναστάσεως».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, εξάλλου, ότι «ένα απλό γράμμα σε ένα χαρτί μαρτυρεί πώς ήταν ο Πατριάρχης, πώς σκεφτόταν και πώς μαρτύρησε. Λένε για παράδειγμα ότι ο Πατριάρχης δεν ήθελε την επανάσταση, ίσως να έχουν κάποια δικαιολογημένα στοιχεία, αλλά δεν ξέρουν το βάθος, πώς σκέφτονται και πώς ενεργούσε. Αυτό αποδεικνύεται με τον μαρτυρικό του θάνατο».

Επεσήμανε, ακόμη, πως είναι ιδιαίτερη ευλογία ότι το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου 5ου είναι σε αυτόν τον καθεδρικό ναό και συμπλήρωσε ότι «όλοι όσοι θέλουν να αναβαπτιστούν, κάθε φορά που έχουμε προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα της πατρίδας μας, να προσεγγίζουμε αυτήν την λάρνακα, να την ασπαζόμαστε και να αναλογιζόμαστε αυτούς, οι οποίοι αγωνίστηκαν με αυτόν τον τρόπο και προσέφεραν τόσα σε αυτόν τον τόπο και να μην τους περιφρονούμε ή να τους κακολογούμε, αλλά να προσπαθούμε να μπούμε στον εσωτερικό τους κόσμο»

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος προσέθεσε ότι «σήμερα η Ιερά Σύνοδος είχε προγραμματίσει να τελεσθεί σε αυτόν τον χώρο μία μεγάλη Θεία Λειτουργία με όλα τα μέλη της Συνόδου και πολύ κόσμο, για να αναδείξουμε το γεγονός, αλλά και την χρησιμότητα αυτών των γεγονότων που πρέπει να επαναφέρουμε κάθε φορά στην μνήμη μας. Δυστυχώς η πανδημία το εμπόδισε. Όμως, τα εμπόδια δε μπορούν να είναι κώλυμα, διότι κάθε φορά όταν σκεφτόμαστε και αγωνιζόμαστε με τον τρόπο που μας έμαθε ο Άγιος Γρηγόριος ο E’ σκεφτόμαστε ότι κι αυτό θα περάσει και το Πάσχα είναι εγγύς. Το κάθε Πάσχα γίνεται δική μας μέρα γιορτής».

Κατά την έξοδό του από τον Μητροπολιτικό Ναό παρότρυνε τους πιστούς να εμβολιαστούν με δηλώσεις του στους δημοσιoγράφους: 

«Το θέμα του εμβολιασμού πρέπει να το δούμε σαν τείχος. Ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τρέξουμε, για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε ότι «έτσι προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Και η χριστιανική αγάπη αυτό λέει». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στους ειδικούς και να μην διστάσουμε να εμβολιαστούμε, ώστε να γίνουμε ο τοίχος που θα μπορέσει να εμποδίσει την περαιτέρω ακμή της ασθενείας του κορωνοϊού».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μετέβη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου τέλεσε Τρισάγιο επί του τάφου του Προκατόχου του Σεραφείμ, ο οποίος εκοιμήθη σαν σήμερα στις 10 Απριλίου το 1998.

 

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων