27/08/2021 27/08/2021 Με το ζήτημα της μη έγκυρης επιστολής παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου αλλά και την παραπομπή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά σε εκκλησιαστικούς ανακριτές προκειμένου να εξετασθεί περαιτέρω η στάση τους σχετικά με την τήρηση των μέτρων που είχε λάβει η Ιερά Σύνοδος την...
27 Αυγούστου, 2021 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2021 - 15:06

Ο απόηχος της ολοκλήρωσης της 164ης Συνοδικής Περιόδου

Διαδώστε:
Ο απόηχος της ολοκλήρωσης της 164ης Συνοδικής Περιόδου

Με το ζήτημα της μη έγκυρης επιστολής παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου αλλά και την παραπομπή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά σε εκκλησιαστικούς ανακριτές προκειμένου να εξετασθεί περαιτέρω η στάση τους σχετικά με την τήρηση των μέτρων που είχε λάβει η Ιερά Σύνοδος την περίοδο του Πάσχα, ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου, η θητεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Περιόδου.

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Μετά την ολοκλήρωση της ΔΙΣ ο Μακαριώτατος Πρόεδρος Της, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την πρόθυμη συμβολή τους στο ομόφωνο των αποφάσεων κατά την περίοδο αυτή, η οποία ήταν δύσκολη, όχι μόνο ως προς τα θέματα, αλλά και ως προς τις συνθήκες. Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος ευχαριστώντας Τον εκ μέρους των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την αγαστή συνεργασία.

Πράγματι. Το έργο και οι αποφάσεις οι οποίες κλήθηκε να λάβει η ΔΙΣ όλο το διάστημα της θητείας δεν ήταν εύκολες. Η πανδημία, η στοχοποίηση της Εκκλησίας για μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι απώλειες Αρχιερέων, οι φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές, το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το διοικητικό αδιέξοδο στη Μητρόπολη Περιστερίου, αλλά και τα πρωτοφανή περιστατικά, όπως η επίθεση με βιτριόλι στο Συνοδικό Μέγαρο στις 23 Ιουνίου και η μη έγκυρη επιστολή παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις συνεδριάσεις της ΔΙΣ.

Επίσης, ένα χαρακτηριστικό αυτής της Συνοδικής Περιόδου ήταν το γεγονός ότι πολλές συνεδριάσεις της πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κυριάρχησαν τα θέματα της πανδημίας

Τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία κυριάρχησαν και στη ΔΙΣ της 164ης Περιόδου. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή τομή” έτσι ώστε να μην μείνουν κλειστεί οι ναοί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάστηκε να συγκρουστεί τόσο με την πολιτεία. Ιδιαίτερα για το θέμα της λειτουργίας των ιερών ναών με παρουσία πιστών την περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου, αλλά και με Αρχιερείς και μερίδα πιστών οι οποίοι αντέδρασαν στο γεγονός οι Ιερές Ακολουθίες την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας να τελεστούν στο ειδικό ωράριο που είχε διαμορφωθεί λόγω των μέτρων που ίσχυαν για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊου.

Η ΔΙΣ κλήθηκε να λάβει θέση και για τους εμβολιασμούς. Για το σκοπό αυτό είχαν επισκεφθεί το Συνοδικό Μέγαρο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερώσουν για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Με το φυλλάδιο “Προς τον Λαό” που διβάστηκε στους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου η Εκκλησία ξεκαθάρισε ότι το θέμα αυτό δεν είναι θεολογικό ούτε αντιβαίνει στη παράδοση και διδασκαλία Της.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, πάντως, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως εμβολιαστικά κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν πιλοτικά, από αυτή την Κυριακή μάλιστα, έξω από ιερούς ναούς. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηανγόρας, ο οποίος απάντησε ότι με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί η επόμενη Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων