02/02/2019 02/02/2019 Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό. Ο Πρωτ. π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., μίλησε για...
02 Φεβρουαρίου, 2019 - 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2019 - 18:41

“Ο αποκρυφισμός” στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών Iεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών

Διαδώστε:
“Ο αποκρυφισμός” στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Κατηχητών Iεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η έκτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Κεραμεικό.

Ο Πρωτ. π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., μίλησε για τη δράση των αποκρυφιστικών οργανώσεων και εστίασε στην ανάπτυξη των εννοιών: εξωσυμπαντικές οντότητες συνοδοί (πνεύματα, «άγγελοι» – πηγή προστασίας και έμπνευσης), ανθρώπινο σώμα ως μορφή/παράσταση, τα 4 σώματα (φυσικό, αιθερικό, αστρικό, νοητικό), η φαντασία, το κάρμα (αναδρομή σε προηγούμενες ζωές που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της ύπνωσης).

Βασική θεωρία του αποκρυφισμού είναι ότι ο άνθρωπος σώζεται μόνο με τις δικές του δυνάμεις. Υπάρχουν οι Κύκλοι της ζωής με όρο κλειδί τη γνώση – μύηση. Η μύηση προσφέρει επαφή με «ανώτερες» πνευματικές οντότητες, τα απενσαρκωμένα πνεύματα και τις μαγικές πρακτικές.

 

 

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος επί του θέματος και δόθηκαν απαντήσεις στις απορίες και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων με έμφαση στις δοξασίες για την αύρα (που αποτελεί το περίβλημα της συμπαντικής ενέργειας), τη δοξασία περί εξωσωματικών ταξιδίων (στη διάρκεια των οποίων τα άτομα βλέπουν τους εαυτούς τους να «αιωρούνται»), περί ταξιδίου της ψυχής (οπότε εμφανίζονται εξωσυμπαντικές οντότητες), τις νοητικές ψευδαισθήσεις και την ενδοκοσμική προστασία του κόσμου.

Παράλληλα, ο π. Βασίλειος ανασκεύαζε τις αποκρυφιστικές θεωρίες, παρουσιάζοντας την ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση, π.χ. το Φωτοστέφανο των Αγίων (άκτιστος δόξα του Θεού) και την εντολή του Θεού «Μὴκρίνετε κατ ὄψιν, ἀλλὰ τὴν δικαίαν κρίσιν κρίνατε», σε αντιδιαστολή με τον φυσιογνωμισμό που επικρατεί στις αποκρυφιστικές πρακτικές.

Η επόμενη σεμιναριακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 με θέμα: «Ο τεκτονισμός», με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Επικ. Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων