22/02/2021 22/02/2021 “Άξιο της Πατρίδας” για όλα όσα προσφέρει και για όλα όσα σημαίνει η προσφορά του για τον τόπο, χαρακτηρίζει με προσωπική του επιστολή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον 97χρονο εφοπλιστή και βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Ιάκωβο Τσούνη. Ο Μακαριώτατος απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Τσούνη για...
22 Φεβρουαρίου, 2021 - 12:42
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2021 - 13:01

Ιάκωβος Τσούνης: “Ο Άξιος της Πατρίδας” – Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου και η μεγάλη προσφορά σε Ένοπλες Δυνάμεις και Ορθοδοξία

Διαδώστε:
Ιάκωβος Τσούνης: “Ο Άξιος της Πατρίδας” – Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου και η μεγάλη προσφορά σε Ένοπλες Δυνάμεις και Ορθοδοξία

“Άξιο της Πατρίδας” για όλα όσα προσφέρει και για όλα όσα σημαίνει η προσφορά του για τον τόπο, χαρακτηρίζει με προσωπική του επιστολή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον 97χρονο εφοπλιστή και βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κ. Ιάκωβο Τσούνη.

Ο Μακαριώτατος απευθύνει τα θερμά του συγχαρητήρια στον κ. Τσούνη για την προσφορά του στις “Άγιες” Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που, όπως σημειώνει, θα κοσμεί την Πατρίδα μας. Είθε το πρότυπό σας, επισημαίνει ο Μακαριώτατος, να αποτελέσει αφορμή έμπνευσης για όλους και εσείς να ανήκετε πάντοτε στους “εις Θεόν πλουτούντες” και ο Άγιος Τριαδικός Θεός να ευλογεί τη ζωή και τις δημιουργικές σας πρωτοβουλίες.

“Όταν η περιουσία, που δεν σας χαρίστηκε και στην οποία ανακαλύπτουμε τον ευλογημένο σας κόπο και την φιλανθρωπία της καρδιάς, γίνεται κατάθεση στην τιμή των μεγαλείων του Γένους, των Ιερών που εμπνέουν τον βίο μας, τότε η επένδυση της αγάπης σας προς την Πατρίδα, σε μία εποχή όπως η σημερινή, αποδεικνύει ότι ο πλούτος και η αρετή δεν είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα και μαρτυρεί τι σημαίνει αθόρυβη ευεργεσία για το Έθνος και όχι για το “θεαθήναι”, υπογραμμίζει ο Μακαριώτατος.

Όπως αναφέρει, η προτεραιότητα της σχέσης σας με την Πίστη και με την Πατρίδα ως φιλοπατρία διαθέτει γνησιότητα και ευαισθησία. ” Εύχομαι να εμπνέει στην εθνική αυτογνωσία, στη συλλογική μνήμη μας ως κοινωνίας και στην εγρήγορση ως προσώπων, διότι, όπως σωστά αναφέρατε, δίχως Πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν, όπως και εύχομαι να παραμείνετε απλός και ακτήμονας και σε καιρούς ζοφερούς η συγκροτημένη σας προσωπικότητα ως εθνικού ευεργέτη να μας παραπέμπει από το “έχειν” στο “είναι”, καταλήγει ο Μακαριώτατος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος Τσούνης, σε μία κίνηση που συγκίνησε ολόκληρο το πανελλήνιο  αποφάσισε να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας, της σταδιοδρομίας μου» σημείωσε ο κύριος Τσούνης, σε επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, υπογράφοντας ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821»

Ο κ. Τσούνης έχει δωρίσει τα προηγούμενα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις 23.000.000 ευρώ. Επίσης, σημαντική είναι η συνεισφορά του στην Ορθοδοξία, καθώς έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών σε θέρετρα αξιωματικών, σε τόπους που έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (μέχρι και την Ιαπωνία). Για τη προσφορά του έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας αλλά και  την Εκκλησία της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσούνης έχει δημιουργήσει μουσείο στη γενέτειρά του, το Αίγιο,  στο οποίο -υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας- φυλάσσονται μεταξύ άλλων κειμήλια των Λιονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Ο ίδιος άλλωστε έλκει την καταγωγή του από οικογένειες αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων