07/02/2024 08/02/2024 Την 7η Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος και πλήθη πιστών την παραμονή και ανήμερα της εορτής συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Του στο Στείρι Βοιωτίας για να να τιμήσουν τη μνήμη Του και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανά Του. Το απόγευμα της Τρίτης 6ης Φεβρουαρίου...
07 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2024 - 13:15

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Οσίου Λουκά του εν Στειρίω

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην πανηγυρίζουσα Ι.Μ. Οσίου Λουκά του εν Στειρίω

Την 7η Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος και πλήθη πιστών την παραμονή και ανήμερα της εορτής συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Του στο Στείρι Βοιωτίας για να να τιμήσουν τη μνήμη Του και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανά Του.

Το απόγευμα της Τρίτης 6ης Φεβρουαρίου 2024, παραμονή της εορτής, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι μέσα στην πνευματική χαρά της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου η Εκκλησία μάς προσφέρει τη μνήμη ενός μοναχού του 10ου αιώνα, ο οποίος καθίσταται Άγιος όλης της Ορθοδοξίας και τον οποίο προσήλθαμε να προσκυνήσουμε και να του ζητήσουμε να μας διδάξει τρόπο ζωής, τον τρόπο της εν Χριστῴ ζωής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του ευχήθηκε για τα 16 χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο έτη πολλά και να είναι σκαπανεύς της κατά Χριστόν προόδου της Εκκλησίας και σκαπανεύς της ενότητας κλήρου και λαού. Τέλος, ευχήθηκε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο, τον Ηγούμενο της Μονής πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Παυλίδη και όλους τους πιστούς χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών του Οσίου Λουκά.

Προ του Δι’ ευχών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος συγκινημένος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους που στάθηκαν κοντά στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, με πρώτο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, που κινητοποίησε τους πάντες για να σωθεί το Μοναστήρι από την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης, ευχήθηκε στο Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο των 16 χρόνων από την ανάδειξή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών έτη πολλά, υγεία και δύναμη δια πρεσβειών του αγαπημένου του Οσίου Λουκά.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, καθώς και όλους τους πιστούς που προσήλθαν να συνεορτάσουν και να τιμήσουν τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Όσιο Λουκά, που τον έχει βοηθήσει και στηρίξει στη ζωή του και τον οποίο προσήλθε να προσκυνήσει. Και ανέφερε λόγο παρηγορίας προς τους πιστούς λέγοντας ότι η ζωή είναι δύσκολη, τα προβλήματα πολλά κι αυτά που έρχονται είναι πιο δύσκολα, κι όλοι θέλουμε κάπου να ακουμπήσουμε και να στηριχτούμε, οι μεγάλοι να ακουμπήσουν κάπου και οι νεώτεροι να στηριχθούν, και προέτρεψε όλους να πλησιάσουν τον Όσιο Λουκά, να ακουμπήσουν πάνω του, να πάρουν δύναμη και να ενισχυθούν. Και κάλεσε τους άρχοντες και όλους λέγοντας ότι δεν είναι καιρός για αψιμαχίες, αλλά καιρός μετάνοιας, συντριβής και ειλικρίνειας και να μας φωτίσει ο Όσιος να κάνουμε όχι αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει, ευχόμενος ο Όσιος Λουκάς να είναι κοντά μας στις δύσκολες στιγμές.

Τέλος, ευχαρίστησε το Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Μετά τον Εσπερινό στο αρχονταρίκι της Μονής προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, τον οποίο ο ίδιος ο Όσιος Λουκάς είχε αρχίσει να χτίζει ενόσω ζούσε.

Το πρωί της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής πανοσ. αρχιμανδρτίτη π. Σεραφείμ και ιερείς της Μητροπόλεώς Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος και άλλων Μητροπόλεων, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Γέροντας του Ιερού Κελίου Υψώσεως Τιμίου Σταυρού της Σκήτης Αγίας Άννης του Αγίου Όρους π. Νεκτάριος Αγιαννανίτης, ο οποίος προσήλθε στη Μονή εκπληρώνοντας το τάμα του να προσκυνήσει τον Όσιο και Θεοφόρο Λουκά.

Ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη της προσευχής προς το Θεό που έχουμε όλοι, προτρέποντας όλους να προσεύχονται όπως ο Όσιος Λουκάς.

Επίσης, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο για την ευλογία να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία για τη μνήμη του Οσίου Λουκά και τον Ηγούμενο της Μονής για τη φιλοξενία και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά και ευχήθηκε στον Ηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής, τους κληρικούς, τους ψάλτες και όλους τους πιστούς χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο Όσιος και Θεοφόρος Λουκάς να μας στηρίζει με τις πρεσβείες του στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, όπου είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση, στη λάρνακα όπου μόνιμα φυλάσσονται.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις του Κυριακίου και του Λυκείου Διστόμου με τους εκπαιδευτικούς τους.

Στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία έψαλε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη, καθώς και μοναχοί της Ιεράς Μονής Μακαριωτίσσης, ενώ στην Αγρυπνία έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γεώργιος Φρέσσας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων