12/10/2022 12/10/2022 Στην ανάγκη συναλληλίας και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τα εγκαίνια του Πρότυπου Κέντρου Ενοριακής Αγάπης «ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β’», του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης και σημείωσε ότι στα έργα αυτά δεν γίνονται διακρίσεις, τονίζοντας ότι «η αγάπη είναι για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση»....
12 Οκτωβρίου, 2022 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 8:28

O Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης στη Δάφνη που φέρει το όνομά του

Διαδώστε:
O Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ενοριακής Αγάπης στη Δάφνη που φέρει το όνομά του

Στην ανάγκη συναλληλίας και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τα εγκαίνια του Πρότυπου Κέντρου Ενοριακής Αγάπης «ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β’», του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης και σημείωσε ότι στα έργα αυτά δεν γίνονται διακρίσεις, τονίζοντας ότι «η αγάπη είναι για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση».

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, βουλευτές, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που χρηματοδότησε το έργο, κληρικοί και λαϊκοί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού, που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Μητράρας αναφέρθηκε στην δομή και στις ανάγκες που θα καλύπτει, ενώ ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν, ώστε να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο. Χαιρετισμό απηύθυναν, ακόμη, ο Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Σπυρίδων Αλεξόπουλος.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και χαρακτήρισε το γεγονός πολύ σοβαρό. «Ένα έργο σαν και αυτό που απόψε εγκαινιάζουμε έχει δημιουργηθεί από το ερέθισμα του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τον αδελφό μας που πεινάει» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέφερε ότι έχει μία πορεία που συγκινεί και άλλες καρδιές και ψυχές που συσπειρώνονται. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ευλογία Θεού ότι αυτή η συσπείρωση δεν είναι μονομερής από έναν χώρο, αλλά προέρχεται από την βάση, από τον λαό. «Ο λαός μπορεί να δοκιμάζεται και να έχει δυσκολίες, αλλά τις υπερβαίνει. Είτε είναι λαός που έχει οικονομικές δυνατότητες, είτε είναι λαός που στερείται, αλλά θα κόψει το ψωμί του στα δύο, για να το μοιράσει με τους άλλους. Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο είναι έντονο. Και παλαιότερα και τώρα και αύριο».

Αναφέρθηκε στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη που βοηθάει χωρίς διακρίσεις, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλες τις εποχές. Μίλησε για την πορεία των συσσιτίων στην Αρχιεπισκοπή και τα χιλιάδες γεύματα που διανέμονται καθημερινά, αλλά και στα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την στήριξη αυτού του προγράμματος. Σημείωσε με έμφαση ότι σε αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχει καμία διάκριση, υπογραμμίζοντας ότι: «Η αγάπη είναι για όλους τους ανθρώπους και πρέπει να στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση».

Επίσης, συμπλήρωσε: «Το συγκινητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί πλούσιοι, πολλές εταιρείες με χρήματα που βοηθούν και συμπαρίστανται, άλλοτε εμφανώς, άλλοτε αφανώς, είναι όμως και πολλοί οι οποίοι βαστούν μανταλωμένα τα θησαυροφυλάκιά τους. Η εποχή, όμως, μας καλεί όλους να ξεπεράσουμε αυτή την αδυναμία». Επεσήμανε ότι «η πορεία της Εκκλησίας δια μέσου των αιώνων -κυρίως τις εποχές που θριάμβευσε βοηθώντας την Πολιτεία και η Πολιτεία εκτιμώντας την Εκκλησία- είχε έναν θεσμό που έμεινε στην ιστορία και αγωνιζόμαστε να τον επαναφέρουμε, είναι ο θεσμός της συναλληλίας. Δεν επιτρέπεται η σύγκρουση σε τέτοια θέματα. Δεν επιτρέπεται ο ένας να θέλει να βάλει τον άλλον στην άκρη. Συναλληλία σημαίνει βοήθησε με για να σε βοηθήσω, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή την συνεργασία».

Μίλησε, ακόμη, για τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής και την μέριμνα για τα παιδιά με νοητική υστέρηση, για την τρίτη ηλικία, για τους ηλικιωμένους και για τους ανήμπορους. Αναφέρθηκε στην περιουσία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι το 96% έχει καταναλωθεί για ανάγκες του κράτους και έμεινε το 4%. Υπογράμμισε, ότι ένας μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είπε: «Αφήστε το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Είναι υπέρ αρκετό για να ζήσει η Εκκλησία, να βοηθήσει τα ιδρύματά της, τις ανάγκες αγάπης που παρουσιάζονται κάθε μέρα. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε Πνεύμα»».

Επεσήμανε, ότι «ένα κτήμα μεγάλο που είναι αντικείμενο καταπατήσεων, δεν είναι περιουσία. Περιουσία είναι όταν το αξιοποιήσουμε και, από αυτά που θα πάρουμε, θα στηρίξουμε αυτά τα ιδρύματα που γίνονται κάθε μέρα και περισσότερα και έχουν πολλές ανάγκες. Διότι ένα γηροκομείο σήμερα δε μπορεί να ζήσει με τις συνθήκες που ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όπως και εμείς δε μπορούμε να ζήσουμε σε ένα σπίτι που το έχουμε τριάντα χρόνια αν δεν το βελτιώσουμε. Ένας φτωχός φοιτητής που έρχεται από την επαρχία δε μπορεί να μείνει σε ένα δωμάτιο με δέκα ακόμη παιδιά. Θέλει την ανάλογη κατοικία. Ποιος θα φροντίσει για όλα αυτά; Το καλό όμως θα ήταν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την συναλληλία». Μίλησε, ακόμη, για το έργο που ετοιμάζει η Εκκλησία στο Σχιστό και για την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της δομής, ενώ αμέσως μετά προσκύνησε στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Δάφνης.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων