12/01/2021 12/01/2021 Στην διαδικτυακή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνιος Ρεγκάκος για το έτος 2021, συμμετείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Μετά την προσφώνηση της απερχόμενης Προέδρου κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ο κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τους πολιτικούς και...
12 Ιανουαρίου, 2021 - 18:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 19:46

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Διαδώστε:
Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Στην διαδικτυακή συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου εγκαταστάθηκε ο νέος Πρόεδρος κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνιος Ρεγκάκος για το έτος 2021, συμμετείχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Μετά την προσφώνηση της απερχόμενης Προέδρου κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ο κ. Χριστοφόρου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και τους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς, που τον συνεχάρησαν και του ευχήθηκαν.

Κατόπιν, ο νέος Πρόεδρος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Ενέργεια» και αναφέρθηκε στην ενέργεια ως βασικό στοιχείο του φυσικού κόσμου, αλλά και του πολιτισμού, τονίζοντας πως στο μέλλον ο πολιτισμός θα εξαρτηθεί περισσότερο από την ενέργεια.

Μίλησε, ακόμη, για την σχέση «Ενέργεια και φτώχεια» κάνοντας λόγο για καινοτόμα προγράμματα, όπου η βασική πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην ενέργεια για όλους τους λαούς. «Η φτώχεια στερεί στον άνθρωπο την ελπίδα και ο άνθρωπος πρέπει να έχει ελπίδα για να μπορέσει να ζήσει ειρηνικά με τους συνανθρώπους του» υπογράμμισε ο κ. Χριστοφόρου.

Βιογραφικό Λουκά Χριστοφόρου: 

Γεννήθηκε στο Πεντάκωμο της Λεμεσού της Kύπρου το 1937. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και στην Aγγλία, στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Mάντσεστερ, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1963). Eργάστηκε στις H.Π.A., ως ερευνητής στο Oak Ridge National Laboratory (1963-1994) και στο National Institute of Standards and Technology (1995-2001), και ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee (1964-1997). Δίδαξε ως καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Aμερικής, Eυρώπης, και Iαπωνίας. Tο ερευνητικό του έργο αφορά την Aτομική και Mοριακή Φυσική, τη Φυσική ακτινοβολιών και πλάσματος, τις αλληλεπιδράσεις φωτονίων, ηλεκτρονίων και ιόντων με άτομα και μόρια, καθώς και τις εφαρμογές αποτελεσμάτων βασικής έρευνας στην τεχνολογία υλικών, μικροηλεκτρονικών, αερίων διηλεκτρικών και ενέργειας. Δημοσίευσε περίπου 400 επιστημονικές εργασίες και συνέγραψε-εξέδωσε 30 βιβλία. Έχει δώσει σειρά διαλέξέων, οργάνωσε/συνδιοργάνωσε 29 επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα σε θέματα που αφορούν στη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία.

Yπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών ερευνητικών επιτροπών. Eίναι εταίρος της Aμερικανικής Eταιρείας Φυσικής (1974) και της Aμερικανικής Eταιρείας για την προώθηση της Eπιστήμης (1976), Αντιπρόεδρος του European Academies Science Advisory Council (2013), μέλος της European Academy of Sciences and Art (2013), μέλος της Academia Europaea (2014), μέλος της World Academy for Art and Science (2015), Senior Corporate Fellow Emeritus του Oak Ridge National Laboratory (1995-), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών (2009), αντεπιστέλλον μέλος της Montenegrin Academy of Sciences and Arts (2011) και Επίτιμος Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2015). Για το έργο του έχει λάβει το Alexander von Humbolt Senior Scientist Award (1991), και το Παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1997), το Αριστείο Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2015), καθώς και άλλες διεθνείς τιμητικές διακρίσεις.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001.

 

 

Φωτογραφίες: Χρ. Μπόνης/ eurokinissi

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων