19/02/2023 19/02/2023 Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023 με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και  ιδιαίτερη λαμπρότητα, προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό των Αθηνών, όπου και φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό της. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος,  ο οποίος ειχε διατελέσει ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού. Ο...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 8:19

Ο Εσπερινός της Αγίας Φιλοθέης στη Μητρόπολη Αθηνών

Διαδώστε:
Ο Εσπερινός της Αγίας Φιλοθέης στη Μητρόπολη Αθηνών

Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου 2023 με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και  ιδιαίτερη λαμπρότητα, προς τιμήν της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό των Αθηνών, όπου και φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό της.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος,  ο οποίος ειχε διατελέσει ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Μεταξύ αυτών, συμμετείχε και ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας  Σουμπουρτζής, μέλος και αυτός του ΚΕΣΟ.

Τον Εσπερινό της Πανηγύρεως, παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Η τάξης εντός του ναού ήταν υποδειγματική και για μια ακόμη φορά την υψηλή επίβλεψη είχε ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Αθηνών, πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, με τους άξιους συνεργάτες του και το προσωπικό της Μητρόπολης, που οργάνωσαν τα πάντα σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό και την λαμπρότητα, που αρμόζει προς τιμήν της Αγίας.

Για την  Αγία Φιλοθέη, τη «Κυρά των Αθηνών», την «Αρχόντισσα», τη Διδασκάλισσα και λάτρη των Ελληνικών  γραμμάτων  κατά τον 16ο αιώνα  στη Τουρκοκρατούμενη Αθήνα  τη Μοναχή, τη Καθηγουμένη, τη Μάρτυρα που  έθεσε στην πράξη  τα μεγάλα ιδανικά της διακονίας και της παιδείας, αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο  Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος.

Τον Εσπερινό παρακολούθησαν  ανταποκρινόμενες στην τιμητική πρόσκληση του Πρωτοπρεσβύτερου και Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου π. Θωμά Συνοδινού, η  Γενική Διευθύντρια του ΚΕΣΟ k. Mαίρη Πίνη και το μέλος του ΔΣ Σοφία Κώνστα Πέππα.

Σήμερα Κυριακή θα  τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της  Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου της “Κυράς των Αθηνών” στα γραφικά δρομάκια της Παλαιάς Αθήνας, στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, κατοικία της Συμπολιούχου των Αθηνών. Θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δέηση, εμπρός από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή της Εικόνος και του Λειψάνου της Αγίας στη Μητρόπολη.

Πηγή: facebook/Μαίρη Πίνη – Διευθύντρια ΚΕΣΟ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων