20/05/2021 20/05/2021 Τον αγιασμό της έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα τέλεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο. Ο Αρχιεπίσκοπος...
20 Μαΐου, 2021 - 19:20
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2021 - 20:57

Ο Υπουργός στον Αγιασμό του Μητροπολιτικού Μουσείου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ο Υπουργός στον Αγιασμό του Μητροπολιτικού Μουσείου (ΦΩΤΟ)

Τον αγιασμό της έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα τέλεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, αφού το έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε πολύ τόσο τους συνεργάτες του όσο και τους συνεργάτες του υπουργείου που βοήθησαν, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στη σημερινή ημέρα. Μίλησε, επίσης, για την ιστορική σημασία και αξία του συγκεκριμένου σημείου τονίζοντας πως «οπωσδήποτε οι πρώτοι οι όποιοι εγκαταστάθηκαν εδώ και χρησιμοποίησαν αυτό το χώρο, συνδέονται άμεσα με τον πολιτισμό της τότε εποχής, της π.Χ.». Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχουν πληροφορίες από τα χρόνια μετά την τουρκοκρατία, «τότε που εδώ στο κέντρο αυτό, βασίλευε η μορφή της οικογένειας των Μπενιζέλων, η Αγία Φιλοθέη, η αγία της Εκκλησίας μας, η οποία προσέφερε πάρα πολλά εις το έθνος μας και εις το γένος μας».

Σχολίασε, εξάλλου, ότι από την άλλη πλευρά του χώρου, όπου θα χτιστεί το μουσείο υπάρχει το κτήριο, όπου στεγάστηκε η Ιερά Σύνοδος αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1834. Επεσήμανε, ότι «πέρασαν πολλές γενεές ανθρώπων και χρόνια πολλά για να βρει αυτός ο χώρος την συναντιληψη και τη βοήθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό το σημερινό, την ώρα τη σημερινή» και συμπλήρωσε ότι «πέρασε αυτός ο χώρος μέσα από πολλά προγράμματα. Άλλαξαν κατά καιρούς, διότι ίσως και οι συνθήκες να το απαιτούσαν». Υπογράμμισε, άλλωστε, ότι ο κάτω χώρος θα παραμείνει όπως έχει, ώστε να είναι ορατά τα σημεία του πολιτισμού της προ Χριστού εποχής, ενώ στο υπόλοιπο οικοδόμημα θα γίνει ένα εκκλησιαστικό μουσείο, «για να στεγάσει κι αυτό θησαυρούς, οι οποίοι είναι πολύτιμοι και βρίσκονται σε ντουλάπια και σε χώρους ακατάλληλους». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα υπάρχει και ένας μέρος, όπου θα διδάσκεται η τέχνη της συντήρησης των κειμηλίων.

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε ότι στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου είναι γραμμένο το έτος «1834», όπου άρχισε η λειτουργία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δήλωσε πως «σήμερα, θα μπει μια άλλη χρονολογία που θα έχει το δικό σας όνομα, που θα θυμίζει, ότι όχι μόνο οι παλαιοί, αλλά και οι νεότεροι μπορούν και ξέρουν να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Ιστορίας και πέραν των άλλων μας έχει προσφέρει και υπέροχα έργα τέχνης, που συγκινούν με την πνευματικότητα και το κάλλος τους. Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση και αφού εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη του έργου. Εκτιμούμε ότι η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022. Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πότε θα εγκριθούν οι μελέτες από τους αρχαιολόγους. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του είναι έτοιμο. Ταυτόχρονα στόχος είναι να προχωρήσει και η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης. Ένα κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ. Αναμένουμε τις οριστικές μελέτες από την Περιφέρεια Αττικής». Στην προγραμματική σύμβαση του εν λόγω έργου περιλαμβάνονται επίσης η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός κατευθύνθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου υπεγράφη με τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, για την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς (προϋπολογισμού τριών εκ ευρώ) και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ). Ο Μητροπολίτης Θηβών ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον υπουργό, αλλά και όλους τους συνεργάτες τους για το εν λόγω έργο.

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του Δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, καθώς, επίσης, και Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ενώ τον υπουργό συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΩΤΟ: Χ. ΜΠΟΝΗΣ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων