26/10/2021 26/10/2021 Επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, τελέστηκε με ιεροπρέπεια και υποδειγματική τάξη και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που αποτελεί και το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. Της ευχαριστιακής συνάξεως προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος,...
26 Οκτωβρίου, 2021 - 13:55

Ο Ωρεών Φιλόθεος στην πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Ο Ωρεών Φιλόθεος στην πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου

Επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, τελέστηκε με ιεροπρέπεια και υποδειγματική τάξη και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που αποτελεί και το αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021», στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Της ευχαριστιακής συνάξεως προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο Παπαδόπουλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού και τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννη Μπούτση.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία έδωσαν το παρόν, οι Βουλευτές κ. Κ. Κυρανάκης και κ. Β. Σπανάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης  κ. Δ. Νάνου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Τ. Αδαμοπούλου,η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου, Πρόεδροι των Πολιτικών Παρατάξεων και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Θεοφιλέστατος στο θείο κήρυγμά τ ου αναφερόμενος στους στίχους του Αποστολικού Αναγνώσματος της ημέρας (Β’ Τιμ.2, 2-4), «ἃ ἤκουσας παρ᾿ ἐμοῦ διὰ πολλῶν μαρτύρων, ταῦτα παράθου πιστοῖς ἀνθρώποις, οἵτινες ἱκανοὶ ἔσονται καὶ ἑτέρους διδάξαι», μεταξύ άλλων είπε: “Η Εκκλησία, δεν επέλεξε τυχαία να αναγιγνώσκεται στην εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου το συγκεκριμένο Αποστολικό Ανάγνωσμα, γιατί μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ του Αποστόλου Τιμόθεου και του Αγίου Δημητρίου πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι και οι δύο νέοι άνθρωποι, που έχουν δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιστοί στο Χριστό και οι οποίοι αγωνίζονται να μεταδώσουν και σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους αυτήν την πίστη που ήδη κατέχουν. Γιατί, στην πραγματικότητα τόσο ο Απόστολος Τιμόθεος, όσο και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, οι οποίοι έλαβαν από τον Θεό την χάρη να ασκήσουν το έργο της ιεραποστολής, που είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Εκκλησίας, να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Βασιλείας στους ανθρώπους και να τους καλούν να πιστέψουν στην μία και μοναδική αλήθεια που υπάρχει και η υποστασιάζεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού”.

Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε: “Το μεγάλο έργο αυτό της Εκκλησίας που ονομάζεται ιεραποστολή, είναι ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να αφορά τον καθέναν από εμάς, τον κάθε χριστιανό. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ως μοναδικό κριτήριο την μεγάλη και καινή εντολή της αγάπης. Η αγάπη είναι εκείνη που οπλίζει τα χέρια του ιεραποστόλου για να αρχίσει αυτήν την ευλογημένη εργασία του. Η αγάπη είναι εκείνη που κάνει τον ιεραπόστολο να απευθύνεται στους ανθρώπους και να τους καλεί να πιστέψουν στον Χριστό, που είναι η αληθινή αγάπη για τους ανθρώπους. Έχουμε μπροστά μας τον Άγιο ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και στην πραγματικότητα βλέπουμε να εφαρμόζεται ο λόγος του ιερού Χρυσοστόμου με έναν έμπρακτο τρόπο στο πρόσωπό του. Λέει χαρακτηριστικά ο ιερός Χρυσόστομος: «Εκείνος ο οποίος αναλαμβάνει το έργο της ιεραποστολής, πρέπει να είναι πλημμυρισμένος από αγάπη και αρκεί ένας και μόνον άνθρωπος για να αναμορφώσει έναν ολόκληρο Δήμο». Και ο Άγιος Δημήτριος όντως στάθηκε άξιος μιμητής των λόγων του ιερού Χρυσοστόμου σε αυτό το ευλογημένο έργο της ιεραποστολής. Bλέπουμε τη ζωή του και συνειδητοποιούμε ότι ενώ ο Άγιος Δημήτριος είχε τα πάντα, δόξα κοσμική, ισχύ κοσμική, επιφανή θέση, αναγνώριση ανάμεσα στους ανθρώπους, όλα αυτά τα εγκατέλειψε, γιατί ήξερε ότι η ζωή είναι αλλού. Η ζωή είναι ο Χριστός. Και για αυτό αγωνίστηκε, να βρίσκεται σε σύνδεσμο και σε σχέση με τον Χριστό, γνωρίζοντας ότι από τον Χριστό μπορεί να αντλήσει την πραγματική ζωή”.

Ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών είπε: “Το έργο της ιεραποστολής είναι και δικό μας έργο, είναι και δικό μας χρέος. Και ασφαλώς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καλύτερος τρόπος ιεραποστολής, δεν είναι με τα λόγια μας και με τα χείλη μας να διδάσκουμε τον Χριστό, αλλά να αγωνιζόμαστε με τον τρόπο της ζωής μας. Να εφαρμόζουμε και να διδάσκουμε το Ευαγγέλιο. Ο Άγιος Δημήτριος είναι εκείνος ο οποίος σήμερα μας προσκαλεί με αυτό το ευλογημένο προσκλητήριο, να αγωνιστούμε μέσα από το έργο της ιεραποστολής και της αγάπης”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, που λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή εορτή και εκ μέρους των Εφημερίων του Ιερού Ναού, των Μελώντου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των πιστών της ενορίας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο.

Έψαλαν πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση των Πρωτοψαλτών, κ. Γεωργίου Καμαριάρη και κ. Ιωάννη Βαζούρα, οι οποίοι και δέχθηκαν τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές του Θεοφιλεστάτου για τον υπέροχο τρόπο που απέδωσαν του εόρτιους ύμνους προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων