11/03/2020 11/03/2020 Συνήλθε από την Δευτέρα 9 έως και σήμερα, 11 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Απόφαση ΔΙΣ: «Απρόσκοπτη λειτουργία των Ιερών Ναών και τέλεση των Ιερών Ακολουθιών» Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής...
11 Μαρτίου, 2020 - 14:24
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2020 - 17:09

Οι αποφάσεις της ΔΙΣ

Διαδώστε:
Οι αποφάσεις της ΔΙΣ

Συνήλθε από την Δευτέρα 9 έως και σήμερα, 11 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Απόφαση ΔΙΣ: «Απρόσκοπτη λειτουργία των Ιερών Ναών και τέλεση των Ιερών Ακολουθιών»

Κατά τις τρεις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Όρισε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος: α) περί του 10ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Η επίδραση του 1821 στην Λογοτεχνία και στις τέχνες», β) περί της υποβολής υποθεματολογίας στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα για τα επόμενα δύο Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για το 1821 και γ) περί της βραβεύσεως των μαθητών της Γ’ Τάξεως Γυμνασίου των Σχολείων της Ελλάδος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό της δημιουργίας «βίντεο», για την προβολή Επαναστατικών Μορφών, ως και με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στα Καλάβρυτα, από της 4ης έως και της 6ης Μαΐου 2020, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Επίσης ενέκρινε τις κάτωθι προτάσεις της ίδιας Επιτροπής που αφορούν:

– Στην αποστολή Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αναγνωσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς την 25η Μαρτίου 2020.

– Στην παρουσίαση υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στα ΜΜΕ, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, του Προγράμματος των Επετειακών Εκδηλώσεων του 2021, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

– Στην σύγκληση Έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή 9η Απριλίου 2021, με μοναδικό θέμα την Επανάσταση του 1821 και την μεταφορά του ιστορικού λαβάρου στην εν λόγω Συνεδρίαση.

– Στην τέλεση Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με την συμμετοχή απάσης της Ιεραρχίας, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου Ε’.

– Στην σύνταξη, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Απολυτικίου και Ειδικής Επετειακής Ευχής επί τη ευκαιρία της Επετείου των διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, η οποία θα ψαλεί κατά την Δοξολογία της 25ης Μαρτίου 2021 σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Στις υποβληθείσες στην Επιτροπή προτάσεις Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.

– Στην συνεργασία της Επιτροπής με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως και περί διευρύνσεως της Επιτροπής με την συμμετοχή του Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.

– Στην προβολή των Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2021 σε επίσημη διαδικτυακή σελίδα και σε άλλους ιστοτόπους.

– Στην διοργάνωση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Εκδηλώσεως μνήμης, αφιερωμένης στον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μεταλληνό.

Ακόμη ενέκρινε την κοινή πρόταση των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Πολιτιστικής Ταυτότητος και Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών για την συνεργασία αυτών επί τη Επετείω των διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821: α) περί της πραγματοποιήσεως της περιοδικής Εκθέσεως αντικειμένων μνήμης του 1821, β) περί της κατασκευής μνημείου με θέμα την Επανάσταση του 1821, ως και της προσφοράς αυτού υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ελληνικό Έθνος, και γ) περί της κατασκευής υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδικού Παρασήμου και Μεταλλίου.

Η ΔΙΣ αποφάσισε, τα «Δίπτυχα» του έτους 2021 να αφιερωθούν στην επέτειο των διακοσίων ετών από της εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τέλος, κατήρτισε τον Συμπληρωματικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε εσωτερικούς Κανονισμούς Ιερών Μονών, νέες ιερές ακολουθίες, αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Φωτογραφία αρχείου: Γιώργος Φερδής 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων