10/01/2024 10/01/2024 Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 9 Ιανουαρίου η πρώτη ημέρα εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις εργασίες να συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα. Στην επικαιρότητα βρίσκεται το ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η Κυβέρνηση και αφορά τον λεγόμενο “γάμο ομοφύλων”,...
10 Ιανουαρίου, 2024 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2024 - 9:21

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο

Διαδώστε:
Οι σημερινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας – Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 9 Ιανουαρίου η πρώτη ημέρα εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις εργασίες να συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα. Στην επικαιρότητα βρίσκεται το ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση η Κυβέρνηση και αφορά τον λεγόμενο “γάμο ομοφύλων”, για τον οποίο η στάση της Εκκλησίας είναι σαφής. Ο χρόνος φαίνεται να πλησιάζει για την κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς από την Κυβέρνηση έχει οριστεί ήδη ως εισηγητής ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, όπως ανέφερε ο ίδιος. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος όπως δήλωσε χθες προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο, αναμένεται να περιμένει πρώτα την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και στη συνέχεια να προβεί σε ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς η ΔΙΣ έχει ήδη λάβει θέση με την Εγκύκλιο της 18ης Δεκεμβρίου 2023. Στην παρούσα φάση αναμένει να δει τις λεπτομέρειες τις οποίες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να οι εργασίες να μην ολοκληρωθούν σήμερα, αλλά να συνεχιστούν και αύριο, έτσι ώστε να ακουστούν πρώτα τα όσα θα πει ο Πρωθυπουργός και να υπάρξει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, νέα τοποθέτηση από τη ΔΙΣ. 

Οι επόμενες κινήσεις και το ανοιχτό ενδεχόμενο συνάντησης

Οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από τις σημερινές εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη την οποία θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές φαίνεται εκτός του νομοσχεδίου να τίθεται το ζήτημα περί παρένθετης μητρότητα, όπως και να έχει όμως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετη την Εκκλησία. Αυτό φάνηκε άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα από τις τοποθετήσεις Ιεραρχών οι οποίοι σε υψηλούς τόνους διεμήνυσαν ότι πρόκειται για ένα νόμο που στόχο έχει να πλήξει τον θεσμό της οικογένειας.

Σύμφωνα με όσα είχε πει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ΑΝΤ1 τον περασμένο ο Αρχιεπίσκοπος, το θέμα, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθείται στενά από την Εκκλησία, θα φτάσει μέχρι και την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ληφθεί κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα. Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό, καθώς ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό το ενδεχόμενο δεν αποκλείουν και κυβερνητικοί κύκλοι, καθώς σε περίπτωση που οι τόνοι παραμείνουν υψηλοί, θα αναζητηθεί ένας τρόπος εκτόνωσης της κατάστασης.

Από την Δοξολογία για το νέο έτος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (Φωτο: Χρήστος Μπόνης) 

Ο Άκης Σκέρτσος εισηγητής του νομοσχεδίου

Την ώρα που αναμένεται ο Πρωθυπουργός να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει τις θέσεις της Πολιτείας, γνωστό έγινε το πρόσωπο το οποίο θα είναι εισηγητής του νομοσχεδίου. Πρόκειται για τον Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σκέρτσος έκανε ο ίδιος την αποκάλυψη μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί και την επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας, με κύκλους να υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως τα τέλη του επόμενου μήνα.

Ο Υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για το αν πρέπει η Εκκλησία να έχει λόγο σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο απαντώντας ότι σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας καθώς και το πνευματικό και κοινωνικό έργο, προσθέτοντας ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί και κατέληξε χρησιμοποιώντας την ευαγγελική ρήση “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”, υπονοώντας σαφώς ότι αυτό το θέμα είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας.

Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων