06/03/2019 06/03/2019 Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκησίας της Ελλάδος, καθώς όπως όλα δείχνουν θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Η συνεδρίαση της ΔΙΣ πραγματοποιείται στον απόηχο των νέων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου εναντίον του Ιερού Συνδέσμου...
06 Μαρτίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2019 - 8:03

Οι “σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας” στην ΔΙΣ- Ο δρόμος προς την Ιεραρχία

Διαδώστε:
Οι “σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας” στην ΔΙΣ- Ο δρόμος προς την Ιεραρχία

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκησίας της Ελλάδος, καθώς όπως όλα δείχνουν θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις για τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας. Η συνεδρίαση της ΔΙΣ πραγματοποιείται στον απόηχο των νέων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου εναντίον του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας αλλά και τις έντονες αντιδράσεις του Κλήρου, αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης .

Ο υπουργός Παιδείας έκανε για μία ακόμα φορά λόγο για εκβιασμό εκ μέρους μερίδας Ιερέων και τόνισε ότι ο ΙΣΚΕ δεν εκφράζει την Εκκλησία. Σε επικοινωνία του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με μέλος του ΙΣΚΕ τονίστηκε ότι η απάντηση στις θέσεις του υπουργού παραμένουν οι ίδιες, όπως και την προηγούμενη φορά, ότι δηλαδή “ουδέποτε εκβιάσαμε κανέναν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας και η έως τώρα πορεία των συζητήσεων στη βάση των επισημάνσεων της επιτροπής διαλόγου επί του σχεδίου υλοποίησης της συμφωνίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητήσουν και το κατά πόσον η ΔΙΣ μπορεί να λάβει μόνη της αποφάσεις επί του θέματος ή αν χρειάζεται να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιεραρχία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα ανακοινώσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας για μετά τις 15 Μαρτίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 19-20 Μαρτίου. Κι αυτό γιατί επιθυμούν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με την Μητρόπολη Περιστερίου, αλλά και να έχουν στα χέρια τους κάποιες γνωματεύσεις αρμόδιων επιτροπών σχετικά με το ζήτημα της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Χθες, η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Την παραίτηση κόμισε στη ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Χρυσόστομο, στην κατοικία του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ορθοδοξία έλαβε την παραίτηση του . Υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να κατατεθεί η παραίτηση στις αρμόδιες αρχές, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή του.

Στη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.

Φωτογραφία Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων