11/01/2023 11/01/2023 Συνήλθε το διήμερο 10 -11 Ιανουαρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της πληροφορηθείσα την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου πρώην Ιεροσολύμων...
11 Ιανουαρίου, 2023 - 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2023 - 13:34

Ολοκληρώθηκε η ΔΙΣ Ιανουαρίου – Οι αποφάσεις και η τιμητική διάκριση στον Κωνσταντίνο Νίγδελη

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η ΔΙΣ Ιανουαρίου – Οι αποφάσεις και η τιμητική διάκριση στον Κωνσταντίνο Νίγδελη

Συνήλθε το διήμερο 10 -11 Ιανουαρίου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της πληροφορηθείσα την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ανέλαβε τα διαδικαστικά για την Εξόδιο Ακολουθία και την ταφή του μακαριστού Πατριάρχου, σε συνέχεια της φροντίδας που του παρείχε κατά τη διάρκεια της εν Αθήναις παραμονής του. Ο Μακαριώτατος μετέβη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου και τέλεσε νεκρώσιμο Τρισάγιο.

Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας.

Κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων για τα έως σήμερα γνωστοποιηθέντα στοιχεία επί αξιοποίνων συμβάντων εις βάρος μνημείων και χώρων θρησκευτικού χαρακτήρα στην ελληνική επικράτεια κατά το έτος 2021. Συνολικά, για το έτος 2021, καταγράφηκαν 378 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, εκ των οποίων τα 373, δηλαδή ποσοστό 98,67%, σημειώθηκαν σε χριστιανικούς χώρους. Σημειωτέον ότι από το 2015 έχουν καταγραφεί 2.813 περιστατικά, εκ των οποίων τα 2.723, δηλαδή ποσοστό 96,8%, συνέβησαν σε χριστιανικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΛΑΔΑ: Συντριπτικός ο αριθμός επιθέσεων σε ναούς το 2021 – Το 97,89% των περιστατικών αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία

– Ενέκρινε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα αποσταλεί κατ’ έθος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας για τον φετινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας.

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί της συγκλήσεως του ΙΗ’ Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Το Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί από την 6η έως την 8η Ιουνίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου.

– Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του ήδη αρξαμένου οικονομικού έτους του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο υπέβαλε αρμοδίως η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

– Αποφάσισε την συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και των Σεβασμιωτάτων Μελών της Δ.Ι.Σ. στους εορτασμούς που θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη την 13η και 14η Μαΐου 2023, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

– Αποφάσισε τη διοργάνωση Ημερίδας εντός του τρέχοντος μηνός με την συμμετοχή της Εκκλησίας της Κρήτης και εκπροσώπων της Πολιτείας για ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία.

– Υλοποιώντας την από 3ης Νοεμβρίου 2022 Απόφασή της, με αφορμή την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως η διεξαγωγή του Συνεδρίου με θέμα: «Περί ανασυγκροτήσεως της Ενορίας και επανευαγγελισμού των πιστών» πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 15η και 16η Ιουνίου 2023.

Η Δ.Ι.Σ. συνεχάρη τον Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Βασίλειο Τζέρπο για την εκλογή του ως Επίκουρου Καθηγητή στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ευχαρίστησε για τις έως τώρα πολυετείς υπηρεσίες του, αναθέτοντας σε αυτόν νέα καθήκοντα στο Ιστορικό Αρχείο. Ακολούθως διόρισε νέο Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον κ. Νικόλαο Τόμπρο, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Ευελπίδων.

– Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τιμητική διάκριση για τον φιλόλογο Κωνσταντίνο Νίγδελη

Μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίας και κατόπιν της από 2ας Νοεμβρίου 2022 Αποφάσεως της Δ.Ι.Σ., ύστερα από πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τίμησε τον κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη, Φιλόλογο, Νομικό, Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα και σπουδαίο μελετητή του Πολιτισμού των «αλησμόνητων Πατρίδων», με τον Χρυσό Σταυρό του παρασήμου του Αποστόλου Παύλου.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Νίγδελη για την ουσιαστική συμβολή του στην διάδοση και γνωστοποίηση του Μικρασιατικού Πολιτισμού διά του πανθομολογουμένως σπουδαίου έργου του, για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Εκκλησία σάς τιμά σήμερα όλως ιδιαιτέρως για την πολυετή και λίαν επιτυχή ενασχόλησή σας με την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και, εν γένει, τον πολιτισμό των Πατρίδων της ευλογημένης Μικρασιατικής Γης. Της Γης, η οποία γέννησε τον μέγιστο των ποιητών, τον Μελησιγενή Όμηρο, και τους μεγάλους Ίωνες φιλοσόφους. Της Γης, όπου εξαπλώθηκε το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού με κήρυκα τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο τον Ουρανοβάμονα. Της Γης, η οποία αγιάσθηκε από τον Ιερό Πολύκαρπο, τον Βασίλειο και τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και πλήθος άλλων Ιεραρχών, μαρτύρων, ασκητών και, εν γένει, ανθρώπων του Θεού, που βίωσαν την αλήθεια και το φως του Χριστού και πορεύθηκαν με πιστότητα, ειρήνη και δικαιοσύνη».

Στην αντιφώνησή του ο κ. Νίγδελης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τα σεβαστά Μέλη της Δ.Ι.Σ. και τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την εξαιρετική αυτή διάκριση στο πρόσωπό του.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων