11/11/2019 11/11/2019 Σε πανηγυρικό κλίμα και εύθυμη διάθεση ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έλαβε χώρα στη μοναδική Ήπειρο με τη συνδιοργάνωση τριών Μητροπόλεων και την Άρτα στο επίκεντρο. Του Αντώνη Μακατούνη Με αφετηρία την Πρέβεζα, έπειτα τα Ιωάννινα και στη συνέχεια την πόλη με το ιστορικό γεφύρι οι 120 σύνεδροι...
11 Νοεμβρίου, 2019 - 8:35
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2019 - 11:03

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο που ανέδειξε τους πνευματικούς θησαυρούς της Ηπείρου

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο που ανέδειξε τους πνευματικούς θησαυρούς της Ηπείρου

Σε πανηγυρικό κλίμα και εύθυμη διάθεση ολοκληρώθηκε χθες αργά το απόγευμα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που έλαβε χώρα στη μοναδική Ήπειρο με τη συνδιοργάνωση τριών Μητροπόλεων και την Άρτα στο επίκεντρο.

Του Αντώνη Μακατούνη

Με αφετηρία την Πρέβεζα, έπειτα τα Ιωάννινα και στη συνέχεια την πόλη με το ιστορικό γεφύρι οι 120 σύνεδροι (σ.σ. από 70 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος) που συμμετείχαν γνώρισαν τους πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς, τα ιστορικά μνημεία αλλά και το φυσικό τοπίο απείρου κάλλους και έζησαν τρεις ημέρες που θα μνημονεύουν για χρόνια.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού (Άρτας) και στη συνέχεια επίσκεψη στον επιβλητικό και ιστορικό ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας της ίδιας πόλης. Πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα που δεσπόζει στην πόλη, γνωστή και ως η «αρχόντισσα της Άρτας» και βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του λόφου Περάνθης. Αξιοσημείωτο είναι ότι θεμελιώθηκε το 1285 από τον Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα.

Ακολούθως οι σύνεδροι επισκέφτηκαν τον ιστορικό ναό της Αγίας Θεοδώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός ναός ιδρύθηκε προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα όμως τιμά την Αγία Θεοδώρα της Άρτας, τη βασίλισσα και πολιούχο της, συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Η αυλαία του σημαντικού συνεδρίου έπεσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Βυζαντινό” όπου σε ιδιαίτερα εύθυμο κλίμα παρουσιάστηκαν οι τοπικές παραδόσεις και η Ηπειρωτική Δημοτική μουσική από αξιόλογους χορευτικούς συλλόγους Ηπείρου (ευθύνης του Ηπειρώτη καλλιτέχνη κ. Βαλάντη Βράκα και των συνεργατών του). Μάλιστα στον πρώτο χορό σηκώθηκαν πολλοί κληρικοί με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και “ψυχή” του Συνεδρίου π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο που έλκει άλλωστε την καταγωγή του από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε.

Στο τέλος αναγνώστηκαν τα σημαντικά πορίσματα του εν λόγω συνεδρίου και δόθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις στους συνέδρους από τον επιχώριο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο ο οποίος τους φιλοξένησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Πρακτορείο “Ορθοδοξία” κάλυψε λεπτό προς λεπτό όλες τις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ όπως αποκάλυψε ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος το βράδυ του Σαββάτου στην κάμερα του “Ορθοδοξία” το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί πιθανότατα σε νησιωτική Μητρόπολη.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να γίνεται και μία ποιμαντική και πνευματική εργασία. Με αυτό το σκεπτικό χαιρετίζουμε αυτό το Συνέδριο και αυτή την πρωτοβουλία. Μέσα από αυτά τα Συνέδρια βρίσκουμε τρόπους να συνεννοηθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να προβληθεί ο τόπος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποκλειστικά στην Κάμερα του Πρακτορείου «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

«Το Συνέδριο αυτό τείνει να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι είναι πάρα πολλά τα μνημεία, πολλοί οι προσκυνηματικοί δρόμοι και γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από τις Μητροπόλεις της Ηπείρου. Ένα από τα πορίσματα του Συνεδρίου είναι ότι η Ήπειρος με τους δύο οδικούς άξονες της, την Ιονία και Εγνατία οδό έρχεται πλέον πολύ κοντά σε όλους τους Έλληνες» ανέφερε με έμφαση, μεταξύ άλλων, στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων π. Σπυρίδων Κατραμάδος.

Σε ερώτημα σχετικά με την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας και την «απαγόρευση» σε Ρώσους προσκυνητές όσον αφορά στην επίσκεψή τους σε ορισμένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ανέφερε αρχικά ότι έχουν τοποθετηθεί ηδη επί του θέματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι, «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ‘‘εργαλειοποιούμε’’ πράγματα όπως ο θρησκευτικός τουρισμός και να μην τα βάζουμε στη σωστή θέση τους αλλά να τα χρησιμοποιούμε για άσχημους και μη καλούς τρόπους προβολής της Εκκλησίας». Τέλος όσον αφορά στη διοργάνωση του επομένου συνεδρίου είπε ότι θα διεξαχθεί πιθανότατα σε νησιωτική Μητρόπολη.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου:

«Για πρώτη φορά συμμετέχουν πάνω 70 Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και αυτό δείχνει ότι με τη συγχρονισμένη παρουσία όλων των Μητροπόλεων αλλά και με την άοκνη προσπάθεια του Προεδρείου και του Προέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου αλλά και του π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου γίνεται ένα τεράστιο έργο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα αποβεί επωφελές για όλους αλλά και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» και στον Αντώνη Μακατούνη ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, μέλος της ειδικής συνοδικής επιτροπής των Προσκυνηματικών περιηγήσεων.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του π. Ευάγγελου Φεγγούλη:

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος τόνισε πως το ταξίδι για προσκυνηματικούς λόγους διαφέρει από άλλες μετακινήσεις διότι μπορεί να απογειώσει και να φέρει τον προσκυνητή σε επαφή με άλλη πραγματικότητα. Επίσης υπογράμμισε, πως στο 4ο συνέδριο, επιχειρείται για πρώτη φορά, η επιτόπου επίσκεψη στις προσκυνηματικές διαδρομές στην Ήπειρο, τον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του Διαφωτισμού.

Ενδεικτική είναι η αποκλειστική δήλωση που έκανε στο πρακτορείο Ορθοδοξία και τον Αντώνη Μακατούνη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος λίγο μετά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Ο Μακαριώτατος μίλησε για τη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού.

«Όσοι άκουσαν τις εισηγήσεις, κυρίως εκεί ρίξαμε το βάρος, ότι είναι μια πολύ ευλογημένη προσπάθεια αλλά και πέρα από την πνευματικότητα αυτών των μνημείων είναι και ένας παράγοντας που βοηθάει τον πολιτισμό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Αίσθηση προκάλεσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου που προβλήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου.

«Το θέμα του λεγόμενου θρησκευτικού Τουρισμού, 10 έτη μετά από τον 1ο πανελλήνιο συνέδριο «προσκυνηματικών περιηγήσεων» στην Ζάκυνθο, όχι μόνο παραμένει στην επικαιρότητα αλλά ολοένα και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα ότι εχρησιμοποιήθη, ως εργαλείο εκκλησιαστικής πολιτικής εις τον χώρο της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Στην συνέχεια ο Πατριάρχης, χρησιμοποίησε χωρίο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου για να εκφράσει την επιφύλαξη αναφορικά με τις εξελίξεις: «Άρα φοβούμαι μετά του Κυρίου, «ει ουν το φως το εν σοι σκότος εστίν, το σκότος πόσον;» δηλαδή ότι εάν το ψέμα το βαπτίζεις εσύ σε αλήθεια, επειδή έτσι σε συμφέρει, τότε η αλήθεια σου δεν έχει καμιά αξία και είναι σκοτεινή υπόθεση.

Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε: «Είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Δηλώσεις Ιεραρχών

Στο πρακτορείο Ορθοδοξία μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Θρησκευτικού Τουρισμού και αναφέρθηκε στα προσκυνήματα της Μητροπόλεως που διαποιμένει.

«Όλοι ενωμένοι όπως βλέπετε εδώ υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ήρθαμε στην Αρτα και με επικεντρο την Αρτα θα απλωθούμε σε όλη την Ήπειρο ώστε να δείξουμε τα μεγάλα και σπουδαία προσκυνήματα που έχει ο τόπος και τώρα που φτιάχτηκε και ο καινούριο δρόμος είναι πολύ πιο εύκολο να προσελκύσουμε εδώ τους πιστούς που θέλουν να δηλώσουν την ευλάβειά τους σε αυτά τα μέρη…», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Aποκλειστικά στην κάμερα του πρακτορείου Ορθοδοξία  μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

Φωτογραφίες: Ι.Μ. Άρτης – Χρήστος Πετρέας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων