26/10/2021 26/10/2021 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, εψάλη χθες το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας του ομωνύμου Δήμου Αθηνών. Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τους...
26 Οκτωβρίου, 2021 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2021 - 10:05

Ωρεών: Αιτία χαράς η πανήγυρις του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Ωρεών: Αιτία χαράς η πανήγυρις του Αγίου Δημητρίου

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, εψάλη χθες το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας του ομωνύμου Δήμου Αθηνών.

Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, μεγάλο αριθμό Ιερέων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συνεορτάσουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος.

Έψαλαν οι πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του Ιερού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδαρίου κ. Ιωάννη Βαζούρα.

Ο Θεοφιλέστατος στην εμπνευσμένη ομιλία του, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, είπε: “Η σημερινή πανήγυρις, η σημερινή εορτή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μία ευκαιρία ενότητας. Ενότητας όλων μας στο όνομα του Χριστού, γιατί αυτό ακριβώς αποτελούν και είναι οι εορτές της Εκκλησίας. Μία αφορμή, όλα τα παιδιά του Θεού να συναχθούμε στον οίκο του Πατρός μας και να συνευφρανθούμε από αυτήν την πνευματική τράπεζα, την οποία μας παραθέτει ο ίδιος ο Δημιουργός μας Θεός. Εστιάτωρ σε αυτήν την τράπεζα, είναι ο Άγιος Δημήτριος. Είναι εκείνος, ο οποίος κατά μίμηση Θεού προσφέρει σε όλους μας, αυτή την ουσιαστική ευκαιρία αναθεώρησης του βίου μας, την ουσιαστική ευκαιρία μετανοίας και επιστροφής προς την πηγή της ζωής μας που είναι ο Θεός. Ταυτόχρονα, η πανήγυρις του Αγίου μας, αποτελεί αιτία χαράς, γιατί πρώτιστα, γιορτή σημαίνει χαρά και μάλιστα χαρά την οποία μας προσφέρει ο ίδιος ο ουρανός, ο ίδιος ο Θεός”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος: “Ο Άγιος Δημήτριος είναι εκείνος ο οποίος μας καλεί σήμερα για να λάβουμε ανάσα πραγματική, για να αναπνεύσουμε «καθαρό αέρα», για να λάβουμε ελπίδα, δύναμη, κουράγιο για την καθημερινότητα της ζωής μας, να χαρούμε πραγματικά. Τι είναι εκείνο που μας προξενεί χαρά; Η σχέση μας με το Θεό. Ο Άγιος Δημήτριος ήταν εκείνος, που η καρδιά του ήταν πλημμυρισμένη από χαρά, επειδή βρισκόταν σε πραγματικό σύνδεσμο, σε αληθινή σχέση με την πηγή της ζωής όλων των ανθρώπων, που είναι ο Χριστός. Ο Χριστός αποτελεί την αιτία της χαράς των πάντων. Ποιός είναι ο Χριστός; Είναι ο Θεός τον οποίον πιστεύουμε. Είναι αυτός ο Θεός που έρχεται και γίνεται ένας με εμάς. Είναι αυτός ο Θεός ο οποίος δεν παραμένει κλεισμένος στο ανείπωτο μεγαλείο της θεότητας του, αλλά έρχεται και ενώνεται μαζί μας. Έρχεται στο δικό μας τον κόσμο. Προσλαμβάνει την δική μας τη φύση την ανθρώπινη, ώστε μέσα από αυτήν την πρόσληψη, να μας γεμίσει με χαρά, να μας γεμίσει με ζωή, να μας δώσει την ελπίδα και την δυνατότητα της αθανασίας, δηλαδή της οριστικής και αμετάκλητης νίκης κατά του θανάτου”.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε: “ O Άγιος Δημήτριος ο οποίος σήμερα μας υποδέχεται και μας φιλοξενεί στο δικό του το Ναό, είναι εκείνος ο οποίος γεμίζει την καρδιά μας με χαρά, την χαρά του Χριστού.

Ας ευχηθούμε όλοι εμείς, που συναχθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να λάβουμε την χάρη του, την ευλογία του, να λάβουμε το μύρο του το ακένωτο, παραμένοντας αληθινά μυροσυλλέκτριες υπάρξεις, που θα ποθούμε πάντοτε να μιμούμαστε τη ζωή των Αγίων μας, να παραμένουμε ενωμένοι με τον Χριστό μας, όντας ενωμένοι με το Πανάγιο Σώμα του, την Εκκλησία”.

Να σημειωθεί ότι στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν, οι Βουλευτές κ. Γιάννης Καλλιάνος και κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Αδαμοπούλου Τζίνα, η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου, οι Πρόεδροι των Πολιτικών Παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία με λειτουργό και ομιλητή, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιώς.

Έψαλε ο αριστερός χορός του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Κατσαρού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων