03/04/2019 03/04/2019 Για τη συνάντηση που είχε με τους Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ενημέρωσε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι συζήτησαν για το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίαζε από χθες,  η ΔΙΣ απέστειλε επίσης έγγραφο στην...
03 Απριλίου, 2019 - 14:03
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2019 - 14:11

Ουκρανική αυτοκεφαλία, ποινικός κώδικας και Σκοπιανό στην ατζέντα της ΔΙΣ- Η επίσημη ανακοίνωση

Διαδώστε:
Ουκρανική αυτοκεφαλία, ποινικός κώδικας και Σκοπιανό στην ατζέντα της ΔΙΣ- Η επίσημη ανακοίνωση

Για τη συνάντηση που είχε με τους Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, ενημέρωσε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι συζήτησαν για το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίαζε από χθες,  η ΔΙΣ απέστειλε επίσης έγγραφο στην Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκφράζοντας την ανησυχία της για αίτημα των “αυτοαποκαλούμενων Μακεδονοφώνων κατοίκων της Ελλάδος για την τέλεση της Θείας Λειτουργία στο ιδίωμα της λεγόμενης Μακεδονικής γλώσσας”.

Να θυμίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας με την Εκκλησία της Ουκρανίας, ήταν εκ των συντονιστών του Ενωτικού Συμβουλίου στην Ουκρανία, που οδήγησε στην εκλογή του Μητρ. Επιφάνιου ως Προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ήταν παρών στην υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας. Από την πλευρά του  ο Μητρ. Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, είναι διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Η ΔΙΣ αποφάσισε επίσης να παρέμβει και για το θέμα της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα σχετικά με την κατάργηση των άρθρων που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, την καθύβριση θρησκευμάτων και την περιύβριση νεκρού.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ

Συνήλθε χθες και σήμερα, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. απέστειλε έγγραφο προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, διά του οποίου εκφράζεται η ανησυχία Αυτής για το αίτημα των αυτοαποκαλουμένων «μακεδονοφώνων» κατοίκων της Ελλάδος και του πολιτικού φορέως της ωσαύτως αυτοαποκαλουμένης μειονότητος «των εν Ελλάδι μακεδόνων» περί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στο ιδίωμα της λεγομένης «μακεδονικής» γλώσσας και μάλιστα στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για την συνάντηση που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, όπου συνεζητήθησαν θέματα σχετικά με το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα.

Ακολούθως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρέμβει για το θέμα της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο εισηγείται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που συνέστησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος και συγκεκριμένα για την κατάργηση των άρθρων 198, 199 και 201 που αφορούν στην κακόβουλη βλασφημία, στην καθύβριση θρησκευμάτων και στην περιύβριση νεκρού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το αγαθό της θρησκευτικής και κοινωνικής ειρήνης, θέμα που αφορά και όλες τις δραστηριοποιούμενες στον τόπο μας γνωστές θρησκείες.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την εν όψει των εορτών του Πάσχα προσφορά οικονομικού βοηθήματος εκ 2.000€ σε 100 οικογένειες (ήτοι συνολικού ύψους 200.000€) πυροπλήκτων οικισμών της Αττικής για την έκδοση οικοδομικής άδειας προς επισκευή κατεστραμμένων οικιών σε συνεννόηση με τους πληγέντες δήμους και άλλους δραστηριοποιημένους φορείς.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε:

– Με την υποβληθείσα αναφορά της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής Διαλόγου μετά της Ελληνικής Πολιτείας διά το μάθημα των Θρησκευτικών «διά τα μέχρι τούδε γενόμενα εις την πορείαν του διαλόγου και ειδικώς ως προς το ζήτημα της συγγραφής νέων βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών».

– Με τα Πορίσματα της διοργανωθείσης Ημερίδος υπό της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων την 23η Οκτωβρίου 2018 στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων στη σημερινή εποχή».

– Με την υποβληθείσα πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος κατόπιν της επίσημης Παρουσίασης του εκδοθέντος ΣΤ’ Τόμου των Πρακτικών του ΣΤ’ Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821».

– Με την υποβληθείσα αναφορά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), σχετική προς την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα από 12ης έως 16ης Μαρτίου ε.έ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και ώρα 19.00, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών, επ’ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΓ’ Κορίνθου Παύλεια 2019». Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

β) Την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Β’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

γ) Το πρωί της εορτής, Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

δ) Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 19.00, στον Ιερό Βράχο του Αρείου Παγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών, Μοναχών και του πιστού Λαού.

Ακόμη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:

– Την τοποθέτηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

– Την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Θωμά Ανδρέου στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

– Την κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, υπό την επωνυμία «Εργαστήριον Συντηρήσεως Εικόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου».

– Την υποβληθείσα πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως περί διοργανώσεως την Πέμπτη 30 Μαΐου ε.έ. στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης της ΣΤ’ Ημερίδος για τα στελέχη, τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

– Τις υποβληθείσες εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων σχετικά προς την διοργάνωση της ΛΑ’ Πανορθόδοξης Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου ε.έ. στο ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου στη Ζόγκα Ελληνικού της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με θέμα: «Όψεις του μυστηρίου της ανομίας. Αντιτριαδικές – Αποκρυφιστικές – Νεοπαγανιστικές δοξασίες περί Θεού».

Τέλος, ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων