26/05/2021 26/05/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Άμεση ήταν η απάντηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στην ενέργεια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την “επιλεκτική” καταγραφή του αριθμού όσων αποφοίτησαν από τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών χειροτονήθηκαν και διορίστηκαν σε θέση Κληρικού αποκλειστικά μετά την αποφοίτησή τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το...
26 Μαΐου, 2021 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2021 - 8:46

Όχι στην “επιλεκτική” καταγραφή των αποφοίτων κληρικών από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες λέει η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητά από τις Μητροπόλεις

Διαδώστε:
Όχι στην “επιλεκτική” καταγραφή των αποφοίτων κληρικών από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες λέει η Ιερά Σύνοδος – Τι ζητά από τις Μητροπόλεις

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Άμεση ήταν η απάντηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στην ενέργεια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την “επιλεκτική” καταγραφή του αριθμού όσων αποφοίτησαν από τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών χειροτονήθηκαν και διορίστηκαν σε θέση Κληρικού αποκλειστικά μετά την αποφοίτησή τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2020, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα Αρχιερέων. Μάλιστα, η Εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο στις 24 Μαϊου ζητά τα στοιχεία να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 31 του μήνα!

Κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου με Συνοδική Εντολή και Εξουσιοδότηση, χθες 25 Μαϊου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητά από τις Ιερές Μητροπόλεις, πέραν των σχετικών πινάκων των κατ’ έτος διορισθέντων Κληρικών Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), να αποστείλουν και τον συνολικό αριθμό όλων των διορισθέντων Κληρικών Πτυχιούχων Α.Ε.Α., πριν ή μετά την χειροτονία τους, όπως και όσων το πτυχίο εξομοιώθηκε σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 3432/2006.

Αναλυτικά η νέα Εγκύκλιος που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος αναφέρει: 

Κατόπιν εισηγήσεως της αρμοδίας Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου και διευκρινιστικώς προς τα αιτηθέντα διά του υπ’ αριθ. 2148/976/24.5.2021 αποσταλέντος υμίν Συνοδικού Εγκυκλίου Σημειώματος στοιχεία, Συνοδική Εντολή και Εξουσιοδοτήσει παρακαλούμεν όπως, πέραν των σχετικών πινάκων των κατ’ έτος διορισθέντων Κληρικών Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.), αποστείλητε και τον συνολικόν αριθμόν απάντων των διορισθέντων Κληρικών Πτυχιούχων Α.Ε.Α., προ ή μετά την χειροτονίαν αυτών, ως και των εξομοιωθέντων συμφώνως τη παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. 3432/2006, οίτινες υπηρετούν εις την καθ’ υμάς Ιεράν Μητρόπολιν.

Εντολή και Εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου
Ο Αρχιγραμματεύς

† Ο Ωρεών Φιλόθεος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Το γεγονός αυτό έρχεται να αποδείξει πως πρόθεση της Εκκλησίας είναι η εξεύρεση ουσιαστικής λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την βιωσιμότητα των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και όχι η μονομερής και επιλεκτική αντιμετώπιση του.

“Επιλεκτική” καταγραφή αποφοίτων ζητά το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας και των ΑΕΑ, τις οποίες πρώτο ανέδειξε το ope.gr, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων φαίνεται να υπερβάλλουν εαυτούς ως προς τις μεθοδεύσεις για την κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Τελευταίο ιταμό χτύπημα αποτέλεσε η προχθεσινή ενέργεια να αποσταλεί έγγραφο προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το οποίο οι Ιερές Μητροπόλεις υποχρεούνται να αποστείλουν, μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 (διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα!), τον αριθμό όσων αποφοίτων Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών χειροτονήθηκαν και διορίστηκαν σε θέση Κληρικού αποκλειστικά μετά την αποφοίτησή τους την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από το 2010 μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσοι απόφοιτοι των Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών των ΑΕΑ χειροτονήθηκαν το χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή τους σε αυτές δεν θα συνυπολογιστούν, όπως και όσοι διορίστηκαν σε θέση Εφημερίου πριν εισαχθούν σε Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών των ΑΕΑ. Επίσης, από την διαδικασία αποκλείονται όσοι εισήχθησαν με κατατακτήριες εξετάσεις ή όσοι επέλεξαν να κάνουν εξομοίωση του πτυχίου τους στις ΑΕΑ. Με αυτόν τον υπόγειο τρόπο θα μειωθεί καταφανώς ο αριθμός των εν ενεργεία κληρικών, των προερχομένων από τις ΑΕΑ, οι οποίοι στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος και όχι μόνον, ώστε να φαίνεται ότι οι ΑΕΑ δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίον ιδρύθηκαν.

Πρόθεση της Εκκλησίας η εξεύρεση λύσης

Υπενθυμίζεται πως μετά την μεγάλη θύελλα που ξέσπασε με αφορμή το προωθούμενο σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την σταδιακή κατάργηση των ΑΕΑ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όρισε Τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελούμενη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Συνοδικού Συνδέσμου της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Προέδρου της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Καθηγητού και πρώην Προέδρου της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και τους Προέδρους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών). Πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Επιλεκτική» καταγραφή των αποφοίτων κληρικών από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες απαιτεί το υπ. Παιδείας – Δυσαρέσκεια στην Ιεραρχία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων