08/10/2021 08/10/2021 Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία» στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου. Ειδικότερα, το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο οργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της...
08 Οκτωβρίου, 2021 - 16:12
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2021 - 16:00

Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο στο Βόλο για τα 200 χρόνια

Διαδώστε:
Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο στο Βόλο για τα 200 χρόνια

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία» στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα Βόλου.

Ειδικότερα, το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο οργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το Συνέδριο αποτελεί μέρος δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία και με τις άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλίας, επιστημονικούς φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το Επιστημονικό Συνέδριο, πραγματοποιείται με τη συνεργασία των φορέων: ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ «για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» (Βόλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους – Γ.Α.Κ. Μαγνησίας (Βόλος), Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (Βελεστίνο), Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (Βόλος), Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων (Τρίκαλα), Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας (Λάρισα), Φίλοι της Βιβλιοθήκης – Για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου (Τύρναβος), Μουσείο Πόλης Καρδίτσας (Καρδίτσα), Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Λάρισα).

Την Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν: ο Μανώλης Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των δέκα Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2012 – 2021) της Ε. Σ. Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντώνιος Σμυρναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Δρ Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Πρόεδρος της Επιτροπής για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής χειροτεχνίας από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Δρ Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ, Οργανωτικός Γραμματέας της Μαγνήτων Κιβωτού, Μέλος Σ.Ε.Π. Ε.Α.Π, η Δρ Αννίτα Πρασσά, Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Μέλος Σ.Ε.Π Ε.Α.Π.. Τιμητικά στην επιστημονική επιτροπή περιλαμβάνεται και ο εκλιπών + Χαράλαμπος Στεργιούλης Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο εκτείνεται σε δύο θεματικούς άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά το πνευματικό περιβάλλον του διαφωτισμού, με το οποίο συνδέθηκε ο Ρήγας και η διασύνδεσή του με αξιόλογους Έλληνες λογίους της εποχής. Ο δεύτερος άξονας αφορά τους λόγιους και ιερομονάχους που συνδέθηκαν με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την εκπαίδευση στη Θεσσαλία. Άλλωστε, η Θεσσαλία ανέδειξε πολλές προσωπικότητες και λόγιους την εποχή εκείνη όπως: ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Άνθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, ο Κωνσταντίνος Κούμας, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Διονύσιος Πύρρος, ο Στέφανος Δούγκας, ο Δημήτριος Αλεξανδρίδης, ο Ιωάννης Πέζαρος, ο Δημήτριος Γοβδελάς, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, ο Ιωάννης Οικονόμος Λογιώτατος, ο Χριστόφορος Περραιβός, ο Επιφάνιος Δημητριάδης, ο Στέφανος Κομμητάς, ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Ζήσης Κάβρας, κ.ά.

Μεταξύ των επιστημόνων και μελών Δ.Ε.Π. που θα λάβουν μέρος στο Επιστημονικό συνέδριο με επιστημονικές εισηγήσεις συγκαταλέγονται: ο Αντώνης Σμυρναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας, ο Κώστας Μαλαφάντης, Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής, Μελετητής Ρήγα Βελεστινλή, Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, ο Δημήτρης Παντελοδήμος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δρ Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Θανάσης Κούγκουλος, Δρ. φ. ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, ο Χρήστος Ξενάκης, Δρ Φυσικών Επιστημών, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Μέλος Σ.Ε.Π. Ε.Α.Π., ο Ηλίας Τεμπέλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, η Αικατερίνη Ζαμπανιώτη, Ph.D. Student Sociology of Reading MSc Creative Writing, Aristotle University of Thessaloniki, ο Δημοσθένης Χατζηλέλεκας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Θεόδωρος Νημάς, Φιλόλογος, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Μέλος Σ.Ε.Π Ε.Α.Π., ο Δρ Γεώργιος Κοντομήτρος, Γενικός Γραμματέας Ε.Θ.Ε. και ο Νίκος Αγιώτης, Επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας των Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Τιμητικά στους εισηγητές περιλαμβάνεται και ο εκλιπών + Χαράλαμπος Στεργιούλης Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Το βιβλίο περιλήψεων του συνεδρίου υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα: https://imd.gr/wp-content/uploads/2021/09/BOOK-OF-ABSTRACTS-RIGAS-2021v2.pdf καθώς και τα έντυπα του συνεδρίου (πρόγραμμα και αφίσα) μπορούν να ανακτηθούν από την ιστοσελίδα της Ι.Μ.Δ. https://imd.gr/

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από: τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, τον Νικόλαο Τσούκα, Γενικό Γραμματέα της Μαγνήτων Κιβωτού και τον Αντώνιο Πλαγερά, Ταμία της Μαγνήτων Κιβωτού. Η τιμητική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από: τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, κ. Τιμόθεο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης, κ. Χρυσόστομο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δωρεάν και μπορεί να το παρακολουθήσουν όλοι μέσω της πλατφόρμας zoom χρησιμοποιώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/84492107733?pwd=SmJaUFRJbG12UkJVOGo0UWZvQXlYZz09

Meeting ID: 844 9210 7733

Passcode: 1234

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων