14/09/2022 14/09/2022 Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η παρουσίαση του εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό, η οποία βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων. Πρόκειται για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση...
14 Σεπτεμβρίου, 2022 - 14:11
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2022 - 15:16

Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό – Μήνυμα συνεργασίας

Διαδώστε:
Αρχιεπίσκοπος και Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό – Μήνυμα συνεργασίας

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η παρουσίαση του εμβληματικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό, η οποία βρίσκεται πλησίον της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων.

Πρόκειται για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση Κτήματος που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η αξιοποίηση αφορά στη δημιουργία περιβαλλοντικών πάρκων καθώς και την  ανέγερση κατοικιών.

Αρχιεπίσκοπος: Διαχρονικά κράτος και εκκλησία ζητούμε τη συνεργασία

«Όραμα μας είναι η καθολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της περιοχής στο Σχιστό και των όμορων και εγγύτερων Δήμων της Αττικής» ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε λόγο για συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας τονίζοντας ότι πρόκειται για συνεργασία που και το Κράτος και η Εκκλησία της Ελλάδος διαχρονικά επιζητούν επί της αρχής, αλλά όχι πάντοτε με τον πιο ορθό τρόπο και ούτε πάντοτε επιτυχημένα.

«Βεβαίως έχουν περάσει 200 χρόνια από την εποχή του Όθωνος, τότε που η Αντιβασιλεία αντιμετώπιζε όχι μόνο τα εκκλησιαστικά κτήματα, αλλά και την ίδια την Εκκλησία ως «δημόσιο κτήμα», και μετά από πολλές ιστορικές περιπέτειες και διακυμάνσεις, σήμερα ευτυχώς η Εκκλησία της Ελλάδος απολαμβάνει την οικονομική αυτεξουσιότητα που της αρμόζει» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε ότι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την συνεργασία θα είναι η πατρίδα μας.

Μητσοτάκης: “Θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της”

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου:

«σήμερα Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

«Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Επιδίωξη η ολιστική αξιοποίηση

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων