19/12/2023 19/12/2023 Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο η επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Τόμος έχει τον τίτλο: “Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών και η Γενοκτονία των Χριστιανών (1914-1923)“ και περιλαμβάνει τις επιστημονικές ανακοινώσεις...
19 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:06
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2023 - 13:12

Παρουσίαση του Τόμου του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Μικρά Ασία

Διαδώστε:
Παρουσίαση του Τόμου του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου για τη Μικρά Ασία

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο η επίσημη παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Τόμος έχει τον τίτλο: “Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών και η Γενοκτονία των Χριστιανών (1914-1923)“ και περιλαμβάνει τις επιστημονικές ανακοινώσεις του Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2022 υπό τον τίτλο: ”Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών (1914-1923) και η Γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους. Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη Αρμένιοι, Ασσύριοι”. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Εδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος. Ο Τόμος εκδόθηκε ατό τον Εκδοτικό Οίκο Αρχονταρίκι.

Η παρουσίαση άρχισε με την ανάγνωση του Μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Το Μήνυμα ανέγνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Δαμασκηνός, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Δείτε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου 

Πρώτος ομιλητής για την παρουσίαση του Τόμου, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο έργο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Τόνισε ότι διοργανώθηκαν 10 Επιστημονικά Συνέδρια για την επέτειο των 100 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και έχουν προγραμματισθεί 3 Επιστημονικά Συνέδρια για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Επίσης ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αξία της πατρίδος και την ανάγκη να καλλιεργούμε την ιστορική μνήμη.

Δεύτερος ομιλητής για τα περιεχόμενα του Τόμου ήταν ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο όλων των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στον Τόμο. Επισήμανε την επιστημονική μέθοδο και την τεκμηρίωση των κειμένων του Τόμου και ανέδειξε την προσχεδιασμένη και συστηματική Γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους (1914-1923).

Στο τέλος ο Γραμματεύς της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Θεόκλητος Μέντης ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Επιτροπής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο για τη συνεχή στήριξη του έργου της Επιτροπής.

Δείτε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου

Την παρουσίαση συντόνισε ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο Α΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην Υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και πολλοί εκ των συγγραφέων του Τόμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων