11/10/2022 12/10/2022 Το βιβλίο της Ελένης Καπνιά – Αραποστάθη “Σε πρώτο πρόσωπο – Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ο Χατζησταύρου” από τις Εκδόσεις Τσουκάτου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου. Την παρουσίαση θα βιβλίου θα κάνουν μαζί με τη συγγραφέα, ο π. Ηλίας Δροσινός και...
11 Οκτωβρίου, 2022 - 19:19
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 1:49

Παρουσίαση βιβλίου για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ Χατζησταύρου στο Συνοδικό Μέγαρο

Διαδώστε:
Παρουσίαση βιβλίου για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ Χατζησταύρου στο Συνοδικό Μέγαρο

Το βιβλίο της Ελένης Καπνιά – ΑραποστάθηΣε πρώτο πρόσωπο – Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄ο Χατζησταύρου” από τις Εκδόσεις Τσουκάτου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου.

Την παρουσίαση θα βιβλίου θα κάνουν μαζί με τη συγγραφέα, ο π. Ηλίας Δροσινός και ο Θεόδωρος Κοντάρας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Κωστής Σαββιδάκης και ο Σπύρος Παυλάκης.

Μία εκ των έσω ματιά στην Ιστορία

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Χατζησταύρου και άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύθηκε στη μακρά πολυκύμαντη πορεία του αποκαλύπτουν, μέσα από αναμνήσεις και προσωπικά βιώματα, μια σειρά από ανθρώπινες πτυχές της Ιστορίας: Το Αϊδίνι στο τέλος του 19ου αιώνα, τον τόπο, την κοινωνία, την οικογένεια του Χρυσοστόμου.

Την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Χάλκης. Την αγριότητα των Βουλγάρων κομιτατζήδων στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία του 1900 και την αντίδραση των Μακεδονομάχων.

Τη Μικρασία των Νεοτούρκων και την απάνθρωπη καταπίεση των Χριστιανών στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου. Σε μια εποχή που οι δραστηριότητες ενός Ιεράρχη εκτείνονταν πέρα από τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και τη στήριξη σκληρά δοκιμαζομένων ανθρώπινων ομάδων, σε ρόλους διπλωμάτη, φορέα παιδείας, ακόμα και οργανωτή ένοπλης αντίστασης.

Την Καταστροφή, όπως καταγράφηκε από κάποιον που, μέσα από τη φλεγόμενη Σμύρνη, οδήγησε προς τη σωτηρία χιλιάδες ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Την προσφυγιά, από τη σκοπιά του πρόσφυγα και του ταυτόχρονα προστάτη των προσφύγων.

Καθοριστικές στιγμές από την Αρχιεπισκοπία του Χρυσοστόμου και, τέλος, το Εκκλησιαστικό Πραξικόπημα του 1967 όπως εξελίχθηκε από την πομπή του Επιταφίου, στο σπίτι του Βύρωνα και την, χωρίς λόγο, νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων