19/06/2019 19/06/2019 Παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ.Ιάκωβος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης....
19 Ιουνίου, 2019 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2019 - 20:58

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: “Ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος”

Διαδώστε:
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: “Ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος”

Παρουσίαση βιβλίου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ.Ιάκωβος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται και μελετώνται τα προεπαναστατικά και μετεπανασταστικά γεγονότα. Είναι αποτέλεσμα έμπειρης δημιουργίας Πρωτότυπο πόνημα , πολλών ετών μελέτης .

Σε αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στην πορεία των μονών από τον 15ο αιώνα οπότε αρχίζει μία επεξεργασία για το πώς λειτουργούν οι μονές. Στην μελέτη για την συγγραφή, ο συγγραφέας προσέτρεξε σε πηγές όπως σε αρχεία του Ελληνικού Κράτους κ.α.

Ο αναγνώστης στους δύο τόμους θα αντλήσει το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσαν οι μονές. Θα πληροφορηθεί για τον κοινωνικό και ακόμα πολιτικό λόγο των μοναστηριών έως τα μέσα του 19 ου Αιώνα. Επίσης μπορεί να μάθει τις επιπτώσεις των πολεμικών επιχειρήσεων των μονών κα. Τις ρυθμίσεις που επέβαλε το Ελληνικό Κράτος και άλλα πολλά.

Επίσης , το πόνημα του κ. Τόμπρου προσπαθεί να διαφωτίσει το κοινό με ποσοτικούς αριθμούς για τις μονές μέσα στον χώρο των αιώνων. Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τους μοναχούς είναι ελάχιστα και προέρχονται από διαφορετικές μονές, πράγμα το οποίο δυσκόλεψε πολύ τον συγγραφέα.

Τέλος, αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η αποτύπωση των γυναικείων και ανδρικών μονών. Και ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί για τα μοναστήρια, τον καταμερισμό τους ανάλογα με την ηλικία τους κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν: ο Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημήτρης Ανωγιάτης, Καθηγητής Γεωγραφίας – Δημογραφίας και ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοσιογράφος – Φιλόλογος Ειρήνη Μπέλλα.

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Καρπαθάκης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων