08/02/2022 08/02/2022 Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου  πραγματοποιούνται αυτή την ώρα τα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», την οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος,...
08 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:03
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2022 - 18:28

Παρουσιάστηκαν οι θεματικές της έκθεσης “Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”

Διαδώστε:
Παρουσιάστηκαν οι θεματικές της έκθεσης “Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου  πραγματοποιούνται αυτή την ώρα τα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», την οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το πρωί, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, πρόεδρος της Επιτροπής έγινε γνωστό ότι η έκθεση θα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο μέχρι και την Δευτέρα 30 Μαΐου και περιλαμβάνει διάφορα ιστορικά κειμήλια φυλασσόμενα σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και εκκλησιαστικά Μουσεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, καθώς και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Πρόκειται για ποικίλα κειμήλια από ιστορικούς χώρους, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, όμως, εκτίθενται και διάφορα σημαντικά αντικείμενα τα οποία ανήκαν σε σπουδαίες προσωπικότητες της Εκκλησίας. Αντικείμενα, δηλαδή, από ανθρώπους, που υπήρξαν αγωνιστές της Επανάστασης και της ίδρυσης Νέου Ελληνικού Κράτους.

Οι επισκέπτες, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να δούνε, μεταξύ άλλων, σπάνιες εικόνες, αντικείμενα μικροτεχνίας, ανθίβολα, αλλά και εκκλησιαστικά άμφια, Ευαγγέλια, μίτρες και σταυροί.

Συγκεκριμένα η Έκθεση διαρθρώνεται σε δώδεκα ενότητες:

1. Αγωνιστές και προσωπικότητες της Επανάστασης

2. Ιστορικά τεκμήρια

3. Τα γράμματα στην Τουρκοκρατία

4. Η εκκλησιαστική τέχνη πριν από την Επανάσταση

5. Προσωπικότητες της Εκκλησίας

6. Νεομάρτυρες

7. Τα όπλα του 1821

8. Η Φιλική Εταιρεία

9. Ο αγώνας στη θάλασσα

10. Ιδιωτική λατρεία

11. Κατεστραμμένοι ναοί της Αθήνας

12. Φιλελληνισμός

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Γραμματέας της Επιτροπής, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Σουπουρτζής.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων