06/05/2022 07/05/2022 Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 στο Ιερό παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης, εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών η πανήγυρη της Μεγαλομάρτυρος και Αθλοφόρου Ειρήνης. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης με την παρουσία εργαζομένων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλήθους πιστών. Μετά το πέρας...
06 Μαΐου, 2022 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2022 - 1:05

Πλάκα: Πανηγύρισε το Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης

Διαδώστε:
Πλάκα: Πανηγύρισε το Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 στο Ιερό παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης, εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών η πανήγυρη της Μεγαλομάρτυρος και Αθλοφόρου Ειρήνης.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης με την παρουσία εργαζομένων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Θεολόγος μιλώντας για τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας, την οποία έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση για το ήθος, το θάρρος και την ομολογία πίστεως που επέδειξε, αναφερόμενος και στη σημασία του ονόματός της. Κλείνοντας, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β’ προς το ευσεβές πλήρωμα.

Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, ή «Ρηνάκι» ή «Αγία Ρηνούλα», όπως λέγεται λόγω του μεγέθους, είναι βυζαντινό κτίσμα του 10ου-11ου αιώνος. Είναι κτισμένο πάνω σε αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό καθώς και σε παλαιότερο χριστιανικό ναό, πιθανότατα του 7ου αιώνα, σύμφωνα με γλυπτά που διασώζονται στο εσωτερικό του. Το εκκλησάκι αποτελούσε κτίσμα μεγαλύτερου ναού που ήταν τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και ίσως να σχετιζόταν με το γειτονικό μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Ανδρέα.

Τον 20ο αιώνα το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ανήκε στην οικογένεια του Άγγελου Κυπριάδου και υπάρχουν μαρτυρίες ότι εδώ κατέφευγαν οι μαθήτριες για να προσευχηθούν πριν τις εξετάσεις. Αργότερα περιήλθε στον Καθηγητή και ακαδημαϊκό Αμίλκα Αλιβιζάτο, ο οποίος το 1968 το κληροδότησε στην Ακαδημία Αθηνών. Το 2002 η Ακαδημία το παραχώρησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μαζί με το παρακείμενο κτίσμα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων