16/12/2019 16/12/2019 Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, (Μεγάλου Βασιλείου 15, στον Κεραμεικό). Ο κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων...
16 Δεκεμβρίου, 2019 - 13:08
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2019 - 12:50

«Ποια η στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας άλλων θρησκειών;»

Διαδώστε:
«Ποια η στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας άλλων θρησκειών;»

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, (Μεγάλου Βασιλείου 15, στον Κεραμεικό).

Ο κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων (ΕΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Σύναξη”, μίλησε με θέμα: «Ποια η στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας άλλων θρησκειών;».

 

 

Ξεκινώντας με την ανάγνωση δύο αποσπασμάτων από τον «Αντίκτυπο του νου» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και από τον «Καπετάν – Στέλιο και ο Βασίφ – εφέντης» του Φώτη Κόντογλου, ο ομιλητής προχώρησε στην αναζήτηση των προεκτάσεων και των ερωτημάτων που αναφύονται μέσα από την ανάλυσή τους.

Μέσα από όλα όσα ειπώθηκαν, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η αποδοχή μίας θρησκείας σημαίνει εγκόλπωση της οπτικής της, προσυπογραφή της πρότασης που αυτή κομίζει περί ζωής και θανάτου, περί νοήματος και α-νοησίας του βίου. Το γεγονός αυτής της αποδοχής – όπως και της απόρριψης εξίσου- είναι σπουδαία ανθρωπολογική δυνατότητα, καθόσο αποτελεί κίνηση αυτό-προσανατολισμού.

Βγάζει τον άνθρωπο από την κατάσταση προϊόντος τυχαιότητας, δηλαδή από την κατάσταση ενός αδρανούς όντος το οποίο για πάντα, αναπόδραστα και αποκλειστικά, θα είναι ό,τι γεννήθηκε, βιολογικώς, πολιτισμικώς, εθνικώς.

Ακολούθησε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες Κατηχητές.

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται συν Θεώ η πέμπτη σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Πώς θα αναπτύξω μία υγιή προσωπικότητα μέσα από το φύλο μου;» με ομιλητή τον Πρωτ. π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας Ι.Α.Α. – Εκπαιδευτικό.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων