07/11/2019 07/11/2019 Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας...
07 Νοεμβρίου, 2019 - 10:58
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2019 - 16:21

Πρεμιέρα του «Ελλάδα 2021» παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Διαδώστε:
Πρεμιέρα του «Ελλάδα 2021» παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος

Γιάννα Αγγελοπούλου:

Το 2021 αποτελεί ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Ο εορτασμός της επετείου χωρίς αμφιβολία θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλλει ο εορτασμός από την συμπλήρωση 200 ετών. Παράλληλα είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση και άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Να αναγνωρίσουμε όσα πετύχαμε και όσα χάσαμε. Να αναγνωρίσουμε όχι μόνο πού βρισκόμαστε αλλά και πουύ θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία να ανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο.

Η ιχνηλάτηση της ιστορίας του τόπου δεν αφορά μόνο τη χώρα αλλά και τους ανθρώπους όπως οι ευεργέτες και όσοι διέπρεψαν στις τέχνες τα γράμματα και τον αθλητισμό.

Τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι να πετύχουμε, ποιες ανάγκες έχουμε και πώς θα το πετύχουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αυτό το όραμα θα το πετύχουμε με συνέργειες

Το στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς εθνικούς πόρους. Επιδίωξή μας όμως είναι να πετύχουμε την ουσιαστική εμπλοκή όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, όχι μόνο με συμμετοχή αλλά με πρωτοβουλίες.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με αναφορά στον Σπυρίδωνα Τρικούπη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται και να αγωνίζεται και να απελευθερώνεται και τιμητικό να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο όχι ως μουσειακό στοιχείο αλλά ως καύσιμο για τους νέους αγώνες.

Δύο αιώνες μετά αντιμετωπίζουμε το 1821 ως ιδρυτική αρχή και στιγμή ρήξης με μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας. Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονας στα ανατολικά της Ευρώπης και  τη Μεσόγειο. Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειες προοδεύει όσο κυβερνά κράτος στα Βαλκάνια.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού. Πρόκειται για επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επανασυστηθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η υπόθεση 200 ετών είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων , όπου υπάρχει ελληνισμός. Στις αρχές του 1821 πολέμησε ηρωϊκά ο Ιερός Λόχος. Σήμερα έχουμε ανάγκη από διαφορετικό Ιερό Λόχο από τους έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν και από εκείνουν που προοδεύουν στο εξωτερικό. Μια τέτοια επέτειος ανήκει και σε άλλους πολλούς. Στους διαχρονικούς φιλέλληνες και όσους εμπνέονται από τα οράματα γαλλικής, Αμερικανικής και Ελληνικής επανάστασης.

Ο ξεσηκωμός του 1821 υπήρξε κοίτη του νέου εθνικού πολιτισμού. Ένα έθνος ζωντανό τέθηκε σε κίνηση με λαμπρές επιτυχίες και οδυνηρές αποτυχίες ένα έθνος όμως που προόδευσε.

Οσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες Ας κοιταχθούμε με ειλικρίνεια στον καθρέφτη.  Θα εκτιμήσουμε και την λάμψη και τις ρυτίδες στο πρόσωπο της χώρας. Η Ελλάδα ξέφυγε από την ανέχεια του φτωχού που φυροδέρνει. Το πνεύμα της επιτροπής είναι ενότητας μετριοπάθειας δημιουργικού σεβασμού

Η Επικεφαλής της επιτροπής έχει αποδείξει την διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο. Οι εκπρόσωποι της Βουλής της κυβέρνησης θα εισφέρουν τα δικά τους εφόδια στο εγχείρημα.

Τα 31 μέλη της επιτροπής είναι κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Αν το 1821 ήταν η εκκίνηση το 2021 είναι κομβικός σταθμός στον δρόμο για βιομηχανική επανάσταση, την τεχνική νοημοσύνη και τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής , του μεταναστευτικού και γιατί οι κύκλοι της ιστορίας είναι σαν να ειρωνεύονται τα σχέδια των ανθρώπων. Τότε ήταν η γέννηση σήμερα είναι η αναγέννηση

Πριν από 1 αιώνα προετοιμαζόταν η εορτή των 100 ετών η έκβαση ωστόσο του πολέμου το απέτρεψε.

Αναδρομικά οφείλουμε να αναδείξουμε τι πετύχαμε σε 2 αιώνες ζωής αλλά και να λογοδοτήσουμε.

Κώστας Τασούλας:

Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την τοποθέτησή του διαβάζοντας απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη. «Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών απο την εθνική παλιγγενεσία» είπε σε άλλο σημείο και επικεντρώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών της χώρας «για να γίνουμε ισάξιοι των προηγμένων χωρών».

Ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

«Η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της με την εποπτεία του πρωθυπουργού όλοι οι παράγοντες θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 την νέα ζωφόρο. Στην ζωφόρο του Παρθενώνα εμφανίζεται η πιο παράδοξη καινοτομία: Παρουσίασαν την πομπή των Παναθηναίων για να αναδείξουν ότι η χαρά της ζωής είναι τεράστιο επίτευγμα ισοπαλές με τους πολεμικούς αγώνες. Ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια παλιγγενεσίας και θα αναδείξουμε το 2021 τις μετώπες των ηρωικών αγώνων που ετοιμάζει την χώρα για τις μεγάλες χαρές της ζωής»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων