18/10/2022 21/10/2022 Ξεκίνησαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 οι εργασίες της «ΛΒ’ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής». ΠΥΡΓΟΣ – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μανώλης Δημελλάς / ope.gr Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιούνται στoν Πύργο Ηλείας, από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν απόφασης της...
18 Οκτωβρίου, 2022 - 20:29
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 - 1:15

Πύργος: Το ope.gr στην έναρξη της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για τις αιρέσεις (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πύργος: Το ope.gr στην έναρξη της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για τις αιρέσεις (ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 οι εργασίες της «ΛΒ’ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις, χρήσεις και μεταφράσεις της Αγίας Γραφής».

  • ΠΥΡΓΟΣ – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μανώλης Δημελλάς / ope.gr

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιούνται στoν Πύργο Ηλείας, από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με την φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εκπρόσωποι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και οι Εντεταλμένοι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και ασχολούνται με την μελέτη της ποιμαντικής αντιμετώπισης της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Την πρώτη ημέρα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, τελέσθηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ακολούθησε Τρισάγιο υπέρ των κοιμηθέντων Προέδρων της Συνοδικής Επιτροπής, του πατρός Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, ο οποίος καθιέρωσε τον θεσμό των Συνδιασκέψεων, καθώς και των κατά τα τελευταία έτη εκδημησάντων εις Κύριον μελών της Συνδιασκέψεως.

Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν τα μηνύματα των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε τα εξής:

«Με­γά­λος ἀ­ρι­θμός νε­ο­φα­νῶν προ­τε­σταν­τι­κῶν καί πα­ρα­χρι­στι­α­νι­κῶν κι­νή­σεων, μέ λόγο πολ­λές φο­ρές κα­ταγ­γελ­τικό, δι­α­τυ­πώ­νουν μομ­φές καί ἀ­νι­στό­ρητα ἐ­πι­χει­ρή­ματα σχε­τικά μέ τήν στάση τῆς Ὀρ­θό­δο­ξης Ἐκ­κλη­σίας στή χρήση καί τήν πα­ρου­σία τῆς Ἁ­γίας Γρα­φῆς στή ζωή της.

Ἀ­πέ­ναντι σ’ αὐτή τήν πρό­κληση τό ἐκ­κλη­σι­α­στικό Σῶμα καί στό ζή­τημα τῆς Ἁ­γίας Γρα­φῆς ὁ­μο­λο­γεῖ, βι­ώ­νει καί στοι­χί­ζε­ται μέ “τάς τῶν ἁ­γίων θε­ο­πνεύ­στους θε­ο­λο­γίας καί τό τῆς Ἐκ­κλη­σίας εὐ­σε­βές φρό­νημα”. Οἱ δέ ποι­μέ­νες κα­λοῦν­ται, στό πλαί­σιο τῆς κατά Χρι­στόν φρον­τί­δας τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, γιά τήν δι­αρκῆ ὑ­πό­μνηση τῆς ἐ­πι­τα­κτι­κῆς ἀ­ναγ­και­ό­τη­τας γιά τή συ­νεχῆ με­λέτη, γνώση καί βί­ωση τῶν θε­ο­πνεύ­στων κει­μέ­νων στήν πο­ρεία τοῦ κατά Χρι­στόν δο­ξα­σμοῦ τους, ἐν­τός τοῦ ἐκ­κλη­σι­α­στι­κοῦ Σώ­μα­τος»

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γερμανός, ο οποίος χαιρέτισε τους συνέδρους διά θερμών λόγων. Επίσης παρέστησαν, εκτός των προαναφερθέντων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Πτολεμαίδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Βράτσας κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιος (Εκκλησία Πολωνίας) και Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, και εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Σερβίας, Κύπρου και Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.


Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση από τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α κ. Θωμά Ιωαννίδη με θέμα: «Η κατά γράμμα και κατά πνεύμα ερμηνεία της Αγίας Γραφής». Ο ομιλητής στην εμπεριστατωμένη και μεστή θεολογικής τεκμηρίωσης εισήγησή του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η έννοια των λέξεων και οι εκφράσεις της Αγίας Γραφής προσδιορίζονται με βάση όχι μόνο τον φυσικό ανθρωποκεντρισμό της γλώσσας, αλλά και τον θεοκεντρισμό της θείας Αποκάλυψης. Οι σωτηριώδεις αλήθειες που περιέχει, προέρχονται από τον άκτιστο Τριαδικό Θεό που τις αποκάλυψε εμπειρικά στους συγγραφείς της με την έμπνευση και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των επομένων ημερών:

Τετάρτη 19.10.2022
08.00 Πρόγευμα
09.30 Β’ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Πεντικοστιανικές προσεγγίσεις στην Αγία Γραφή»
10.00 Γ’ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Π. Παπαθανασίου, Δρ. Θ.: «Αιρετικές μεταφραστικές απόπειρες των αγιογραφικών αναγνωσμάτων».
10.30 Συζήτηση επί των εισηγήσεων
11.00 Διάλειμμα
11.30 Δ´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Δρ. Θ. : «Αποκρυφιστικές ερμηνείες της Αγίας Γραφής».
12.00 Ε´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνστανίνος Μπάρης: « Η Μετάφραση Νέου Κόσμου των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”»
12.30 Συζήτηση επί των Eισηγήσεων
13.00 Εντεταλμένοι και το έργο τους (Α’)
13.30 Γεύμα
17.00 ΣΤ´ Εισήγηση: Αιδεσιμ. Οικονόμος π. Ανδρέας Γκατζέλης, Πρόεδρος του Πνευματικού Συμβουλίου της Π.Ε.Γ: «Ορθή και εσφαλμένη χρήση της Αγίας Γραφής στον αντιαιρετικό αγώνα»
17.30 Ζ´ Εισήγηση: Ελλογίμ. κ. Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος: «Νεοπαγανιστικές παραχαράξεις των αγιογραφικών κειμένων».
18.00 Συζήτηση επί των Eισηγήσεων
18.30 Εντεταλμένοι και το έργο τους (Β’)
20.00 Δείπνο

 

Πέμπτη 20.10.2022
08.00 Πρόγευμα
09.30 Γενική συζήτηση επί των Πορισμάτων
11.00 Διάλειμμα
11.30 Έγκριση Πορισμάτων – Ανακοινωθέν
13.00 Γεύμα
Αναχώρηση

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων