01/10/2020 01/10/2020 Καθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διαδραματίσει η Εκκλησία. Πριν από λίγο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην αίθουσα της Ιεραρχίας του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τον προγραμματισμό των Συνο­δι­κών και Πε­ρι­φε­ρεια­κών Εκ­δη­λώσε­ων για τα 200...
01 Οκτωβρίου, 2020 - 12:13
Τελευταία ενημέρωση: 01/10/2020 - 16:38

Οι δράσεις της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- Στην Αθήνα από το Άγιο Όρος η θαυματουργή εικόνα “Άξιον Εστί” (βίντεο)

Διαδώστε:
Οι δράσεις της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- Στην Αθήνα από το Άγιο Όρος η θαυματουργή εικόνα “Άξιον Εστί”  (βίντεο)

Καθοριστικό ρόλο στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θα διαδραματίσει η Εκκλησία. Πριν από λίγο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην αίθουσα της Ιεραρχίας του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τον προγραμματισμό των Συνο­δι­κών και Πε­ρι­φε­ρεια­κών Εκ­δη­λώσε­ων για τα 200 χρό­νια από την Ελ­λη­νι­κή Ε­πα­νά­στα­ση 1821 – 2021.

Το Πρακτορείο Ορθοδοξία ήταν εκεί μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση την συνέντευξη Τύπου του Αρχιεπισκόπου:

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς
Δημοσιογραφική Κάλυψη: Ρωμανός Αλβέρτης

Ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε ότι με την ευλογία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας “Άγιον Εστί”.

Στη συνέχεια ερωτήσεις δέχθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ως  Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των Εκδηλώσεων .

Σε ερώτηση του Πρακτορείου Ορθοδοξία και του δημοσιογράφου Ρωμανού Αλβέρτη αν θα υπάρξει συνεργασία με την πολιτεία για τις  δράσεις αυτές. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι σήμερα παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, και πρόσθεσε ότι “στις επιμέρους εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια, θα υπάρξουν εκδηλώσεις συνεργασίας με τοπικές περιφέρειες, με δήμους και με φορείς. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει συνεργασία με την ελληνική πολιτεία”.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν 261 εκδηλώσεις σε όλη την Επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ θα τεθούν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού οι 10 Τόμοι με τα Πρακτικά των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και πληθώρα βιβλίων με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι, σ’ αυτή την ξεχωριστή γιορτή, προσκαλεί τον καθένα και την καθεμιά από όλους μας, τους απογόνους των ενδόξων μαρτύρων και ηρώων μας του 1821, να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την Επικράτειά Της, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε την οφειλόμενη αιώνια τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των προγόνων μας για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, αντλώντας ταυτόχρονα διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον του τόπου μας.

Αναφερόμενος στα ιδανικά των Αγωνιστών του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Άλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι Έλληνες, αγωνιστήκαμε, όμως, το ᾽21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μάς γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα! Το Έθνος μας εξεγέρθηκε «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», όπως έγραψε ο Σαμιώτης επαναστάτης και λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης.»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μακαριώτατος συνέδεσε τις επετειακές εκδηλώσεις με το σήμερα και με το αύριο της πατρίδας μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο, μακριά από τις διχόνοιες που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Επιδιώκοντας πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Θυμόμαστε, διότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Και εορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής».

Κατά την παρουσίαση, τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των Εκδηλώσεων και έχει εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Πανοσ/τατος Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ειδική ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους εορτασμούς του 2021, που είναι τα ακόλουθα:
Site: www.ekklisia1821,
Facebook: https://www.facebook.com/ekklisia1821,
Τwitter: https://twitter.com/ekklisia1821,
Ιnstagram: https://www.instagram.com/ekklisia1821/.

 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στις 16-17 Οκτωβρίου από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 9ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Τα Οικονομικά του Αγώνα. Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».
Το Συνέδριο αποβλέπει στη διερεύνηση της χρηματοδοτήσεως του πολέμου και της οικονομικής οργανώσεως του υπό διαμόρφωση κράτους έως την Καποδιστριακή περίοδο, με τις συνακόλουθες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Η δημιουργία οικονομικών θεσμών και μηχανισμών, η οργάνωση της φορολογίας για την κάλυψη των δημοσίων δαπανών, η εξωτερική οικονομική βοήθεια με τη μορφή των εθνικών δανείων αλλά και των εισφορών των Φιλελλήνων και του Παροικιακού Ελληνισμού είναι μερικές από τις πτυχές που θα εξετασθούν. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα του Συνεδρίου επιδιώκει να αναδείξει τις διπλωματικές προσπάθειες των πολιτικών εκπροσώπων της Ελληνικής Επαναστάσεως και κυρίως του Ιωάννου Καποδίστρια για τη διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Ο κύκλος Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ολοκληρώνεται την 27η και 28η Νοεμβρίου 2020 με τη διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου , το οποίο έχει ως θέμα: «Η επίδραση του 1821 στη λογοτεχνία και την τέχνη». Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αποτελεί η επίδραση της Επαναστάσεως του 1821, των γεγονότων και των προσωπικοτήτων της στην τέχνη, και ειδικότερα στην λογοτεχνία, αλλά και στις εικαστικές τέχνες, την μουσική, το θέατρο, ακόμη δε και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.


Στην Αθήνα το Λάβαρο της Επαναστάσεως

Η κεντρική εκδήλωση το 2021, σε επίπεδο Κυβέρνησης και, ίσως και αρχηγών κρατών, θα γίνει στη Μονή Αγίας Λαύρας, με θέμα την πρώτη σπίθα του Αγώνα, την Ορκωμοσία της 25ης Μαρτίου 1821. Τα Καλάβρυτα διεκδικούν και την άλλη μεγάλη εκδήλωση, το κοινό συνέδριο για τον μοναχισμό κατά την περίοδο του Αγώνα. Το συνέδριο θα είναι συνδιοργάνωση των Μητροπόλεων Πατρών και Καλαβρύτων – Αιγιαλείας και θα είναι θεματικό-εκπαιδευτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, τον Απρίλιο αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα το Λάβαρο της Επαναστάσεως που φυλάσσεται στην ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, προς τιμήν του οποίου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή στο Συνοδικό Μέγαρο.
Παράλληλα, η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος έχει συγκεντρώσει προτάσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την συμμετοχή αυτών στις Επετειακές Εκδηλώσεις του 2021.

Φωτογραφίες:

Χρήστος Μπόνης

Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων