22/11/2021 22/11/2021 Σε εφαρμογή τέθηκαν από τις 6 σήμερα το πρωί μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα τα οποία εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την διενέργεια PCR ή Rapid test για την είσοδο στους ιερούς ναούς για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την επίδειξη πιστοποιητικών...
22 Νοεμβρίου, 2021 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 22/11/2021 - 10:00

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα που αφορούν και τις εκκλησίες – Συνεδριάζει η ΔΙΣ στον απόηχο των εξελίξεων – Αντιδράσεις από Ιεράρχες

Διαδώστε:
Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα που αφορούν και τις εκκλησίες – Συνεδριάζει η ΔΙΣ στον απόηχο των εξελίξεων – Αντιδράσεις από Ιεράρχες

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τις 6 σήμερα το πρωί μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα τα οποία εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την διενέργεια PCR ή Rapid test για την είσοδο στους ιερούς ναούς για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Το μέτρο προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά στην αρχή καθώς ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που όριζε το μέτρο αυτό, ωστόσο στην Εγκύκλιο αναγραφόταν ξεκάθαρα η λέξη προτροπή και όχι υποχρέωση. Στον απόηχο των εξελίξεων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις για το πως θα τηρηθεί το μέτρο αυτό. Ως γνωστόν ο κάθε ναός δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό, αλλά ούτε και τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη διενέργεια των ελέγχων. Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι κυβερνητική παράγοντες τους ελέγχους θα διενεργεί η εκκλησία με την επιτήρηση και της πολιτείας.

Μπορεί μέχρι στιγμής η Εκκλησία της Ελλάδος να μην τοποθετήθηκε για το νέο μέτρο επίσημα, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο Αρχιερείς εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Θηβών: Να μην γίνουν οι ναοί χώροι αντιπαράθεσης

Σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων κατά τις πανδημίας στους ναούς εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λιβαδειά.

«Η εκκλησία δεν έχει προσωπικό για να εφαρμόσει αυτά τα αυστηρά μέτρα. Να μην γίνουν οι ναοί χώροι αντιπαραθέσεων, αντεγκλήσεων και εντάσεων», είπε ο Μητροπολίτης. Ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε: «Φανταστείτε σε μια κηδεία μέσα να περιμένουν να διαβάσουν τον νεκρό και στην πόρτα να τσακώνονται ο επίτροπος με τους συγγενείς».

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε  για το αν τελικά η Εκκλησία μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα στους ναούς τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μπει σε μία διαδικασία η Εκκλησία να έχει πορτιέρηδες και σε σεκιουριτάδες.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται ψυχραιμία και προσευχή επεσήμανε από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός. Σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης χθες, πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του ναού εμβολιαστική δράση κατά του covid-19. Ο Σεβασμιώτατος εξερχόμενος του εμβολιαστικού Κέντρου ευχαρίστησε την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης για την συνεργασία της και τόνισε στους δημοσιογράφους:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Δεν έχουμε δικαίωμα επιπόλαια να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο ούτε τους γύρω μας. Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι συνάνθρωποι μας ασθενούν ή και πεθαίνουν. Η Εκκλησία συνιστά τον εμβολιασμό ως ένα μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας και θωράκισης του κόσμου. Η Εκκλησία δεν επιβάλλει σε κανέναν αλλά πατρικά και αδελφικά συνιστά τον εμβολιασμό». Και έκλεισε λέγοντας: «Οι καιροί είναι δύσκολοι. Χρειάζεται ψυχραιμία, προσευχή και προσοχή».

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας ουσιαστικά επιβάλλουν περαιτέρω περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Όσον αφορά τους Ιερούς Ναούς, στο ΦΕΚ αναγράφεται ρητά ότι οι ενήλικοι εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Από την άλλη, οι ανήλικοι από τεσσάρων έως δεκαεπτά ετών δύνανται να προσκομίζουν εναλλακτικά και δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Προβλέπεται επίσης πρόστιμο 300 ευρώ για τους πιστούς και 1500 ευρώ για τον υπεύθυνο ή τον ιερέα της εκκλησίας αν δεν τηρούνται τα μέτρα, ενώ πιστοποιητικά και τεστ θα πρέπει να ελέγχονται από τους υπευθύνους των ναών.

Τα τρία στάδια των νέων μέτρων

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας. Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο. Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.

Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).

Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Δείτε όλο το ΦΕΚ εδώ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων