11/02/2019 11/02/2019 Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς την εκπλήρωση της αποστολής που του ανέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υιοθετώντας σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας, προχωρεί το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τη χρονιά που πέρασε υπήρξε δυναμική πρόοδος από τη διεύρυνση της δραστηριότητας του Ι.Π.Ε.,...
11 Φεβρουαρίου, 2019 - 19:48
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2019 - 19:51

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης

Διαδώστε:
Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης

Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προς την εκπλήρωση της αποστολής που του ανέθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υιοθετώντας σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας, προχωρεί το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τη χρονιά που πέρασε υπήρξε δυναμική πρόοδος από τη διεύρυνση της δραστηριότητας του Ι.Π.Ε., όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση στέρεης υποδομής σε ανθρώπινο δυναμικό, την υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας με τις Ιερές Μητροπόλεις της χώρας, με εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, την υλοποίηση ενός ευρύτατου και πρωτοπόρου κύκλου, χρηματοδοτούμενων και μη, προγραμμάτων επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Η ολόθερμη ανταπόκριση και στήριξη της προσπάθειας τόσο από τις Ιερές Μητροπόλεις,  όσο και από τους φορείς, έχουν θέσει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη και την επίτευξη των στόχων του καινοτόμου εγχειρήματος, που ξεκίνησε το 2009 και φέρει τη σφραγίδα του πρωτοπρεσβύτερου π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και διευθυντή του Ι.Π.Ε.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το Ι.Π.Ε.:

α)  Παρουσίασε σε δύο ενημερωτικές Ημερίδες που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, το περιεχόμενο και τους στόχους του νέου κύκλου προγραμμάτων επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, για την περίοδο 2017-2020, που εντάσσονται στην Πράξη «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Το περιεχόμενο της Πράξης προβλέπει τη λειτουργία 240  Τμημάτων σε όλη τη χώρα και αποτελείται από 10 Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προσφέρουν στους συμμετέχοντες, μέσα από τη σύζευξη θεολογικού και επιστημονικού λόγου, τα εφόδια για τη βελτίωση και ενίσχυση των προσόντων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύμορφες , σύγχρονες προκλήσεις κατά την άσκηση του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας.

β)  Μέχρι σήμερα, το Ι.Π.Ε. έχει συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας με 51 Ιερές Μητροπόλεις, ενώ εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται να επεκταθούν οι συνεργασίες και με άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

γ)  Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της Πράξης, αλλά και των μη χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και εργαστηρίων, που απαιτούν, ως προϋπόθεση, τη δημιουργία και ανάπτυξη σοβαρής, πολύπλευρης υλικοτεχνικής υποδομής.  Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου 2018-2019 έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη δρομολογηθεί 109 συνολικά προγράμματα σε 33 Ιερές Μητροπόλεις και συνεργαζόμενους φορείς, στα οποία συμμετείχαν 1.450 κληρικοί και λαϊκά στελέχη. Εξ αυτών, 1.006 επιμορφούμενοι έχουν μοριοδοτηθεί βάσει του ισχύοντος Συστήματος Πιστοποίησης, ενώ στους υπόλοιπους έχει χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από πιστοποιημένους φορείς. Εκ των 109 προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που εντάσσονται στην Πράξη, καθώς και τα Εργαστήρια Ποιμαντικού έργου, τα 50 έχουν ολοκληρωθεί, τα 27 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα 32 έχουν ήδη δρομολογηθεί.

δ) Εναν από τους κύριους στόχους της αποστολής του Ι.Π.Ε. αποτελεί η ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με τις Ιερές Μητροπόλεις, όσο και με άλλους εκκλησιαστικούς και μη φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, έπειτα από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων στις 15 Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, της Δωδεκανήσου και της Πατριρχικής Εξαρχίας της Πάτμου.  Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξε διεύρυνση των συνεργασιών του Ι.Π.Ε και με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της συνεργασίας και με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Επίσης, εκτός της προαναφερθείσας συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Σύμφωνα υπεγράφησαν με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εθελοντική Διακονία Ασθενών, καθώς και με υπηρεσίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως το Ιδρυμα Νεότητας και Οικογένειας, η Βιβλιοθήκη, το Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε), η συμφωνία με την οποία προβλέπει τη χορήγηση, για πρώτη φορά, πιστοποίησης στους ιεροψάλτες.

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται έντεκα χρόνια από την εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου. Στον ενθονιστήριο λόγο του ο Μακαριώτατος τόνιζε, μεταξύ άλλων: «… Να είστε βέβαιοι ότι οι ιερείς και οι οικογένειές τους δεν θα αισθάνονται μόνοι στον αγώνα τους. Τους αισθάνομαι κοντά  μου, αδελφούς και συναγωνιστές στο κοινό ιερό μας καθήκον. Είναι θεμελιώδης προτεραιότητα η ενορία να αποδεικνύεται συνεχώς το όντως νευραλγικό κύτταρο του εκκλησιαστικού οργανισμού», προσθέτοντας: «Ένα άλλο μείζον θέμα, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί από τη διοίκηση της Εκκλησίας, είναι το πρόβλημα της στελεχώσεως των ενοριών και του ευρύτερου εκκλησιαστικού έργου, καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών ποιμαντικής φροντίδας, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής μας. Προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι αυτονόητη η νευραλγική σημασία της εκκλησιαστικής παιδείας, της επιμορφώσεως  του ιερού κλήρου και του καταρτισμού των εκκλησιαστικών στελεχών…».

Το Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως δημιουργήθηκε για την υλοποίηση του οράματος που περικλείεται στους προρηθέντες λόγους και τα στοιχεία του απολογισμού για τη χρονιά που πέρασε δείχνουν ότι, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού του, πορεύεται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (τηλ. 6979552222), Αναπληρωτής Διευθυντής Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων