12/01/2021 12/01/2021 Στις 13.30 το μεσημέρι, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη διαφημιστική ολιγόλεπτη ταινία για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην «Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων» του Συνοδικού...
12 Ιανουαρίου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2021 - 10:06

Σήμερα το τηλεοπτικό μήνυμα της Εκκλησίας για το 1821

Διαδώστε:
Σήμερα το τηλεοπτικό μήνυμα της Εκκλησίας για το 1821

Στις 13.30 το μεσημέρι, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη διαφημιστική ολιγόλεπτη ταινία για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στην «Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων» του Συνοδικού Μεγάρου θα παρουσιάσει επισήμως την εν λόγω ταινία για τις 261 Συνοδικές και Περιφερειακές Εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Εκκλησία της Ελλάδος στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της.
Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος κ. Ιγνάτιος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στον χώρο αυτόν θα παρίστανται εκπρόσωποι του Τύπου, με την τήρηση όλων των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων.

Χθες, επίσης ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος είναι πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, που έχει αναλάβει τον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία της Εκκλησίας με την «Ελλάδα 2021» για κοινές δράσεις.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης

Η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνάντηση και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Εκκλησίας χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικό», το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της πατρίδας και της Εκκλησίας, αλλά κοιτάζει και στο μέλλον. Επεσήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει ένας παράλληλος βηματισμός στην προετοιμασία των δράσεων και των εκδηλώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι ανοίξει μία πόρτα, ώστε πρακτικά να προετοιμαστούμε για τον τρίτο και τέταρτο αιώνα ζωής της σύγχρονης Ελλάδας». Η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη εξήρε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης, όπου «φωτισμένοι κληρικοί, απλοί μοναχοί, σημαντικοί τιμητές της Ορθόδοξης Εκκλησίας βοήθησαν τον λαό μας να έχει πίστη, κουράγιο, να μην ξεχάσει την γλώσσα του και να περάσει μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Αυτό συνέβη πριν, αλλά και κατά την διάρκεια της επανάστασης, αφού υπήρξαν ιεράρχες που συμμετείχαν στην Φιλική Εταιρεία, που έδωσαν αγώνα, που κράτησαν όπλα, που έσωσαν κόσμο, που μάζεψαν πόρους οικονομικούς, για να βοηθήσουν την επανάσταση και που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα στην κοινωνία».

Παράλληλα η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τον προγραμματισμό, ο οποίος έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα τονίζοντας πως «η Εκκλησία με εκπρόσωπο τον μητροπολίτη Δημητριάδος, κάνει μία τομή. Το βάρος του εορτασμού το ρίχνει στο πρώτο μέρος, πώς έγινε η επανάσταση, ποιοι βοήθησαν, πώς φτάσαμε στην απελευθέρωση» σημειώνοντας ότι «αυτά δεν τα αγνοεί η πλευρά με την οποία ασχολείται η κ. Αγγελοπούλου. Έρχεται και κάνει ένα άνοιγμα, τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα, τι προσφέραμε, πώς αγωνιστήκαμε και πώς αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για αυτά που έρχονται και αυτά που περιμένουμε».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος εδώ και δέκα χρόνια προετοιμάζει με τα διεθνή συνέδρια, τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό για αυτήν την χρονιά. Η δική μας συμβολή έχει έναν χαρακτήρα τοπικό στις περιφέρειες, στους δήμους, με την έννοια των τοπικών κοινωνιών, όπου θα πάρουν μέρος και οι άνθρωποι. Θα έχουμε λατρευτικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, που όμως μπορούν, όντως, να συμπορευθούν με το εθνικό πρόγραμμα και θα συμπεριληφθούν στο εθνικό ημερολόγιο. Θα συμμετάσχουμε, επίσης, στην μεγάλη προσπάθεια για το πώς θέλουμε την Ελλάδα. Και σε αυτό η Ορθοδοξία θα είναι παρούσα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον ρόλο της Εκκλησίας σε αυτή την μελλοντική πορεία της πατρίδας μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων