11/02/2021 11/02/2021 Αναβολή για τις 2 Απριλίου έλαβε η υπόθεση εκδίκασης της προσφυγής που έχει καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τις εκκλησίες. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί αρχικώς την περασμένη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις, το ΣτΕ αναμένεται...
11 Φεβρουαρίου, 2021 - 8:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2021 - 16:47

ΣτΕ: Για τις 2/4 αναβλήθηκε η προσφυγή της Εκκλησίας

Διαδώστε:
ΣτΕ: Για τις 2/4 αναβλήθηκε η προσφυγή της Εκκλησίας

Αναβολή για τις 2 Απριλίου έλαβε η υπόθεση εκδίκασης της προσφυγής που έχει καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τις εκκλησίες. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί αρχικώς την περασμένη Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις, το ΣτΕ αναμένεται να προκρίνει απόφαση κατάργησης της δίκης λόγω λήξης της ισχύος της εν λόγω ΚΥΑ, χωρίς να εξετάσει την νομιμότητά της (και επιβολής της δικαστικής δαπάνης σε βάρους των αιτούντων). Τονίζεται ωστόσο, ότι αν προβληθεί με υπόμνημα και σχετικά στοιχεία ή συνδρομή λόγου ιδιαίτερου έννομου συμφέροντος πριν από τη συζήτηση, η υπόθεση μπορεί να κριθεί.

“Γιά τόν προαναφερθέντα λόγο ζητήθηκε ἀναβολή στίς 5.2.2021 (ἀρχική δικάσιμος) ἀπό τό Δικαστήριο, ἡ ὁποία χορηγήθηκε γιά τήν δικάσιμο τῆς 2ας Ἀπριλίου 2021, προκειμένου νά ἐρωτηθοῦν οἱ Ἱερές Μητροπόλεις γιά τήν ἐφαρμογή τῶν συγκεκριμένων προσβαλλομένων διατάξεων τῆς Κ.Υ.Α. σέ βάρος τους ἀπό τό Κράτος” τονίζεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με απόφασή της στις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε ότι σε όσες περιπτώσεις δεν δικαιολογείται ιδιαίτερο έννομο συμφέρον, θα υποβληθεί παραίτηση από το δικόγραφο προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή δικαστικής δαπάνης σε βάρος των Ιερών Μητροπόλεων.
Καλεί μάλιστα τις Μητροπόλεις να ενημερώσουν την Αρχιγραμματεία της Ι.Σ. και να αποστείλουν σχετικά έγγραφα στοιχεία:

1. Εάν επιβλήθηκαν σε κληρικούς ή λαϊκούς πρόστιμα λόγω της τελέσεως Ακολουθιών με παρουσία ποιμνίου εντός των Ιερών Ναών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων (να αποσταλούν και οι πράξεις επιβολής προστίμου).

2. Εάν έχει παραγγελθεί από τους κατά τόπον Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας προκαταρκτική εξέταση σε βάρος κληρικών για την τέλεση Ακολουθιών με παρουσία ποιμνίου εντός των Ιερών Ναών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων (να αποσταλεί αντίγραφο εγγράφου από το οποίο προκύπτει κλήση κληρικού σε προκαταρκτική εξέταση).

3. Εάν τα αρμόδια Ληξιαρχικά Γραφεία αρνήθηκαν την καταχώριση πιστοποιητικών τελέσεως γάμων ή βαπτίσεων επειδή τελέσθηκαν σε Ιερούς Ναούς μεταξύ 3.1.2021 και 11.1.2021 (σε θετική περίπτωση να εξασφαλισθούν και να αποσταλούν έγγραφες απαντήσεις Ληξιαρχικών Υπηρεσιών ή αναφορές κληρικών ή των ενδιαφερομένων λαϊκών μαζί με το πιστοποιητικό τελέσεως γάμου ή βαπτίσεως).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων