02/10/2020 02/10/2020 Με τη συζήτηση επί της Αρχής ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής...
02 Οκτωβρίου, 2020 - 9:10
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2020 - 9:11

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το καθεστώς των κοιμητηρίων

Διαδώστε:
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το καθεστώς των κοιμητηρίων

Με τη συζήτηση επί της Αρχής ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει συμπεριληφθεί και η ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς των κοιμητηριακών ναών φεύγει από τους Δήμους και περνά στις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την απόφαση αυτή αντιμετωπίζονται τα προβλήματα “οριστικά και με ενιαίο τρόπο” Ειδικότερα, ορίζεται η οικεία Μητρόπολη ως καθολικός διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των ανωτέρω ναών.
Τέλος, αίρεται ρητά κάθε δυνατότητα των Δήμων να έχουν έσοδα για τις ιεροτελεστίες εντός των νεκροταφείων, ανεξαρτήτως δόγματος.

Σύμφωνα με την απόφαση οργάνωσης της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Διοίκησης Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ακρόασης φορέων και η επί των άρθρων συζήτηση. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής, ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται από την ΔτΠ να προγραμματιστεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η επίσκεψη στο ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Εσωτερικών πέρασε το κατώφλι του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητήσουν για τις προσλήψεις 1000 ανθρώπων σε Μητροπόλεις, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε. Ύστερα από μία διακοπή ξαναμπαίνουμε στο πρόγραμμα όπου εγκρίνατε 1000 και πλέον θέσεις για διακονία των ανθρώπων σε Μητροπόλεις» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν: «Αλλά έχουμε έναν κοινό στόχο, να εξυπηρετήσουμε τον άνθρωπο»

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα των κοιμητηριών τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές.

Από την πλευρά του ο υπουργός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και επεσήμανε την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας. «Η πατρίδα μας έγινε παράδειγμα στην οικουμένη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και αν δεν υπήρχε η Εκκλησία δε θα μπορούσε να δράσει τόσο καλά» υπογράμμισε ο υπουργός και σημείωσε την βοήθεια της Εκκλησίας στα συσσίτια. Ανέφερε, ακόμη, ότι σε περίπου 40 μέρες θα αρχίσει το πρόγραμμα όπου περισσότερα από 1000 άτομα θα εργαστούν στις μητροπόλεις. Για το θέμα των κοιμητηρίων ο υπουργός είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί μία οριστική λύση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων