17/09/2020 17/09/2020 Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο θα έχει στις 13.00 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Υπενθυμίζεται ότι σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Αρχιεπισκοπή η Εκκλησία είχε δεσμευτεί να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:58
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 8:59

Στην Αρχιεπ. Αθηνών ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – Τα σχέδια για τους μετανάστες και η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας για τα ασυνόδευτα

Διαδώστε:
Στην Αρχιεπ. Αθηνών ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου – Τα σχέδια για τους μετανάστες και η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας για τα ασυνόδευτα

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο θα έχει στις 13.00 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Υπενθυμίζεται ότι σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Αρχιεπισκοπή η Εκκλησία είχε δεσμευτεί να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.

Περίπου μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, η κατάσταση στο νησί εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, ενώ διάχυτη είναι ανησυχία τι θα γίνει με τους χιλιάδες μετανάστες που αρνούνται να εγκατασταθούν στον νέο καταυλισμό.

Τη δέσμευση ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα του 2021 έδωσε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται στο νησί τώρα, προβλέπω ότι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βρετανική εφημερίδα.

«Οι κάτοικοι του νησιού έχουν περάσει πολλά. Υπήρξαν πολύ υπομονετικοί» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τον περασμένο Ιούλιο, ανακοινώθηκε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος για την ασφαλή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από τη CEB, υποστηρίζει την ανακαίνιση και μικρής κλίμακας επισκευές σε εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΜ συνεργάζεται με την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα με το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων & Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (ΚΣΠΜ – ΟΠΠ), σε τρείς δομές φιλοξενίας: οι δύο βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και η μια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Μέσω της δράσης παρέχονται έπιπλα, όπως κρεβάτια, γραφεία, τραπεζαρίες, εξοπλισμός αίθουσας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και προμήθεια των απαραίτητων συσκευών κουζίνας και καθαρισμού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις περιπτώσεις με ευαλωτότητα, μέσω της εγκατάστασης ενός μηχανισμού ανελκυστήρα κλιμακοστασίων καθώς και μιας προσβάσιμης τουαλέτας για ΑμεΑ.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρει καθημερινά υπηρεσίες στη δομή, σε 24ωρη, επταήμερη βάση, έχοντας αναπτύξει επίσης μια εξειδικευμένη πολυτομεακή ομάδα που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών. Κάθε δομή φιλοξενίας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 παιδιά.

Η συνεργασία πολιτείας –εκκλησίας

Όπως είχε τονιστεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο (2019) στην Αρχιεπισκοπή από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει όχι μόνο η πρόθεση και η διάθεση, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές για συνεργασία αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Η Εκκλησία προτίθεται να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.

«Η συνάντηση έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία που έχει τις κατάλληλες δομές. Η συνεργασία ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει καλή διάθεση. Από την πλευρά της Εκκλησίας το ”Κέντρο Παλινοστούντων και Μεταναστών” έχει όλες τις απαραίτητες δομές για νομική βοήθεια για απόδοση ασύλου, αλλά και για επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτα ανήλικα», δήλωσε μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου Παλινοστούντων και Μεταναστών

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» (εφεξής «Κέντρο») ιδρύθηκε (Κανονισμός υπ’ αριθμ. 234/2012, Πρωτοδικείο Αθηνών αριθμ. 11561/2012) τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόσο ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και εξέφρασε τον προβληματισμό της Εκκλησίας για την «περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη την συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει π.χ. φιλοξενία-εκπαίδευση-απασχόληση-κοινωνική ένταξη. Τίθεται δε προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων». «Η Εκκλησία», τόνισε τέλος, «ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων