15/08/2023 15/08/2023 Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία Μοναστηρακίου τέλεσε σήμερα το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Συλλειτούργησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος,...
15 Αυγούστου, 2023 - 13:03
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2023 - 13:11

Στην Παναγία την Αθηνιώτισσα στο Μοναστηράκι λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διαδώστε:
Στην Παναγία την Αθηνιώτισσα στο Μοναστηράκι λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία Μοναστηρακίου τέλεσε σήμερα το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συλλειτούργησε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Ωρεών και μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού τονίζοντας ότι σε αυτόν τον ναό έγινε μοναχός ο Όσιος Λουκάς, μοναχή η Αγία Φιλοθέη και έψελνε ο Παπαδιαμάντης. Ευχήθηκε, επίσης, χρόνια πολλά σε όλους και η χάρη της Παναγία να μας σκεπάζει και να μας ευλογεί.

Κατόπιν, ο προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Τεκνετζόγλου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο ιστορικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μοναστηρακίου, η Παναγία Παντάνασσα, η Αθηνιώτισσα, το Μοναστηράκι όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, είναι ένας από τους αρχαιότερους εν λειτουργία ναούς της Αθήνας. Χρονολογείται στον 10ο αιώνα, χρονολογία που έχει υποστηριχθεί από τον Ορλάνδο.

Ο Ναός της Παντάνασσας ήταν καθολικό (κεντρικός ναός) Μονής του “Μεγάλου Μοναστηριού” όπως ονομαζόταν. Καταλάμβανε τη σημερινή πλατεία Μοναστηρακίου και ένα κομμάτι της οδού Αθηνάς, μέχρι την οδό Αγ. Ειρήνης. Σε αυτή τη μονή, όταν ήταν ανδρώα, τον 9ο αιώνα, εκάρη μοναχός ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης. Επίσης, το 1551,εκάρη μοναχή από τον Μητροπολίτη Αθηνών Κάλλιστο η Οσιομάρτυς Φιλοθέη η Αθηναία. Από το 1881 έως το 1885 υπηρέτησε ως διάκονος ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, ο οποίος κατά το ίδιο διάστημα διακονούσε και στην Αγία Ειρήνη Αιόλου. Σ’ αυτό το ναό λειτουργούσε τακτικά και ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς και έψαλλαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων