06/03/2019 06/03/2019 Γράφει η Ναταλία Δανδόλου Στις 19-20 Μαρτίου αναμένεται να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,  στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Κατά τη συνεδρίαση, οι Ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τρεις νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας και Βουλιαγμένης,...
06 Μαρτίου, 2019 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2019 - 19:14

Στις 19 Μαρτίου η Ιεραρχία- Οι αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και η ώρα των αποφάσεων (βίντεο)

Διαδώστε:
Στις 19 Μαρτίου η Ιεραρχία- Οι αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και η ώρα των αποφάσεων (βίντεο)

Γράφει η Ναταλία Δανδόλου

Στις 19-20 Μαρτίου αναμένεται να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,  στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Κατά τη συνεδρίαση, οι Ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τρεις νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας και Βουλιαγμένης, καθώς και Περιστερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκλεγούν και τέσσερις βοηθοί Επίσκοποι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την ιεραρχία θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας -πολιτείας στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας και αφού λάβουν υπόψιν της εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Διαλόγου όσο και της ΔΙΣ.

Επίσης, εκτός απροόπτου, θα τεθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λάβει ακόμα θέση.

Στην κάμερα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Δημήτρη Στρουμπάκο μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο συζητήσαμε αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της μισθοδοσίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι αναφορικά με αυτό το θέμα θα γίνει ό,τι θέλει η πολιτεία, η εκκλησία και οι παπάδες. «Μετά την σύγκληση της Ιεραρχίας θα έχουμε καθαρή εικόνα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, καθώς οι επιτροπές συζητούν ακόμα: «Η απόφαση θα βγει κάποια στιγμή, καθώς το θέμα μελετάται» επεσήμανε

“Θα βγει ανακοινωθέν, οπότε θα μάθετε αύριο τι έχει γίνει όλες αυτές τις ημέρες και τι πρόκειται να γίνει, αν γίνει» δήλωσε στην κάμερα του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, και τον Δημήτρη Στρουμπάκο, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Αναφερόμενος στο μισθολογικό των Ιερέων, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα παραπεμφθεί, όπως πρέπει, στην Ιεραρχία, από την οποία και ξεκινήσαμε.

«Στην Ιεραρχία  ξεκινήσαμε και στην Ιεραρχία θα καταλήξουμε. Είναι απόφαση όλης της Εκκλησίας, είναι μεγάλο θέμα και χρειάζεται πολύ προσοχή, ώστε να μην κάνουμε λάθη και αδικήσουμε την εκκλησία πρώτα, τους εργάτες της δεύτερον, και τους εαυτούς μας τρίτον» υπογράμμισε.

 

Λακωνικότατος ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος στην κάμερα του Ορθοδοξία και τον Δημήτρη Στρουμπάκο. Εξερχόμενος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο  Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος αρκέστηκε στο να πει ότι αύριο θα βγει ανακοίνωση και θα τα “μάθετε όλα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ συζητείται το θέμα των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας και η έως τώρα πορεία των συζητήσεων στη βάση των επισημάνσεων της επιτροπής διαλόγου επί του σχεδίου υλοποίησης της συμφωνίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητήσουν και το κατά πόσον η ΔΙΣ μπορεί να λάβει μόνη της αποφάσεις επί του θέματος ή αν χρειάζεται να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιεραρχία.

Χθες, η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Την παραίτηση κόμισε στη ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Χρυσόστομο, στην κατοικία του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και όπως αποκάλυψε το Πρακτορείο Ορθοδοξία έλαβε την παραίτηση του . Υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να κατατεθεί η παραίτηση στις αρμόδιες αρχές, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή του.

Στη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ Δημήτρης Στρουμπάκος

Επιμέλεια Νάνσυ Νάσκου 

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ: Στάθης Σαλβάνος

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων