29/07/2022 29/07/2022 Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν την Εκκλησία και οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να παρουσιάζει αναλυτικά για τα ζητήματα. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου για τα όσα...
29 Ιουλίου, 2022 - 8:41
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2022 - 15:04

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Εκκλησία

Διαδώστε:
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η επίλυση των εκκρεμοτήτων με την Εκκλησία

Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν την Εκκλησία και οι οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να παρουσιάζει αναλυτικά για τα ζητήματα.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε με δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου για τα όσα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Υπουργός κ. Κεραμλεως παρουσίασε τους 5+1 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας, αναδεικνύοντας την προσπάθεια για συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και για εξασφάλιση περισσότερων και πιο ποιοτικών εφοδίων στις νέες και τους νέους μας.

Οι εκκρεμότητες που επιλύθηκαν

Στον τομέα των θρησκευμάτων η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων σημείωσε ότι επιλύθηκαν εκκρεμότητες δεκαετιών.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  1. Στη νομοθετική επικαιροποίηση οργανικών θέσεων για 3.520 ιερείς που ήδη μισθοδοτούνταν από το Ελληνικό Κράτος -μετά από 77 χρόνια,
  2. στην επίλυση του νομικού καθεστώτος των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου- μετά από 75 χρόνια,
  3. στο νέο πλαίσιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση -μετά από 16 χρόνια,
  4. στο νέο σύγχρονο πλαίσιο για τις Μουφτείες- μετά από 31 χρόνια,
  5. στη διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης της Προεδρίας της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Αν και τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία δεν έχουν κλείσει όλα, η νομοθετική ρύθμιση των οργανικών θέσεων θεωρείται ένα μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε κλείνοντας μία πληγή δεκαετιών. Πολλοί προσπάθησαν να συνδέσουν την κίνηση αυτή ως μία πράξη δούνε και λαβείν παρουσιάζοντας ότι πρόκειται για νέους διορισμούς.

Τα πράγματα ωστόσο ήταν ξεκάθαρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Εκκλησία. Κανένας διορισμός δεν έγινε, ο απλός παπάς κατοχύρωσε κάτι που νομικά ήταν ασαφές, την οργανική του θέση.

Δικαίωση για τον απλό παπά

Η ικανοποίηση εκφράστηκε από την πλευρά της Εκκλησία και με επίσημες ανακοινώσεις ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε επιστολές ευχαριστίας στον Πρωθυπουργός κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, καθώς και σε όλα τα κόμματα και βουλευτές που ψήφισαν τα άρθρα σχετικά με τις οργανικές θέσεις.

Μιλώντας πρόσφατα σε τοπικό μέσο της Κρήτης ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος δικαιώνει τον απλό παπά χαρακτηρίζοντας ως παραπληροφόρηση το αφήγημα περί νέων διορισμών.

“Οι λειτουργοί της Εκκλησίας μας την ανέμεναν σχεδόν επτά δεκαετίες. Η πρόσφατη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έδωσε τέλος στην από μέρους της Ελληνικής πολιτείας σοβαρής εκκρεμότητας εις βάρος των κληρικών – εφημεριών της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελεί μία δικαίωση”, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σε πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ξεκαθαρίζοντας και ο ίδιος από την πλευρά του ότι “τα διλήμματα «γιατί το κράτος να πληρώνει έναν παπά και όχι έναν ακόμη γιατρό ή έναν δάσκαλο» είναι για λαϊκή κατανάλωση και για συζητήσεις στον καφενέ. Η Ελλάδα αξίζει και έχει ανάγκη και από αξιοπρεπείς γιατρούς και δασκάλους και επιστήμονες. Έχει όμως ανάγκη και από αξιοπρεπείς ιερείς. Που δεν θα ζητιανεύουν το αυτονόητο, αλλά θα τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, που θα μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να τους αποδοθεί”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων